Ouderwets lekker koken en herinneren
Kookprogramma

Ouderwets Lekker

Vers eten en koken is een belangrijk onderdeel binnen de ouderenzorg. Zo ontstond inspiratie om een geheel nieuw kookprogramma te maken over dit thema: ‘Ouderwets Lekker’. Enerzijds om prettige herinneringen op te halen aan de hand van ouderwetse voorwerpen en verhalen. Anderzijds willen we graag dat het programma inspiratie geeft om zelf ook met dit thema aan de slag te gaan. Dat koken een beleving wordt om hiermee thuisgevoel te creëren voor bewoners. Want wie zich thuisvoelt, is meer ontspannen en eet beter!

koken-snijbonenmachine  blote billetjes stampot ouderwets lekker0  MONTAGE OUDERWETS LEKKER30 

banner-kookprogramma-ruw  banner-kookprogramma-ruw  banner-kookprogramma-ruw

Bij het ontwikkelen van nieuwe programma’s maken wij altijd gebruik van experts uit de zorgsector zelf. Kundige professionals met hart voor hun vak, zoals kleinschalig wonen kok Monique Stam-Hooft. Monique is zeer gepassioneerd om van koken een beleving te maken in de ouderenzorg. Huiselijk, herkenbaar en bovenal smakelijk en vers. Dagelijks coacht zij zorgmedewerkers op dit gebied, deelt kennis, helpt mee, geeft tips en inspireert zorgmedewerkers om een smakelijke maaltijd op tafel te zetten (”mag ik nog een beetje?”).

Spetterende jus

In dit allereerste kook- en reminiscentieprogramma kookt Monique, geassisteerd door Michelle, twee nostalgische recepten. De recepten roepen bij veel bewoners herinneringen op waardoor het een leuk onderwerp is om over te praten. Daarnaast wordt uitgelegd én voorgedaan hoe het maken van dit gerecht vroeger ging. Alles is in een rustig tempo in beeld gebracht en op zo'n manier dat de zintuigen worden geprikkeld. Beelden van hete stoom uit de pan, spetterende jus en herkenbare kookgeluiden voor optimale beleving. Aansprekend voor de bewoner, maar ook voor de jongere medewerker interessant omdat je meteen wat tijdsbeeld, achtergrondinfo en kooktips krijgt over koken voor bewoners in een kleinschalig wonen huiskamer.

Stimuleren van lekkere trek en thuisgevoel

In deze pilotaflevering maken Monique en Michelle een lekkere stamppot met de naam ‘Blote billetjes in het gras'. Lekker met 'Oma’s gehaktbal'! Monique heeft 5 handige tips op een rijtje gezet om van koken een gezellige activiteit te maken in de kleinschalig wonen huiskamer.

De recepten voor kleinschalige woongroepen vinden abonnees in ons STV Interactief-handboek!

We zijn natuurlijk heel benieuwd hoe dit dementievriendelijke kookprogramma wordt ervaren! Op basis van de ervaringen en de reacties van bewoners én medewerkers zullen we de kookserie verder uitbreiden. 

Aan de realisatie van dit programma werkten mee:

Monique Stam-Hooft, kleinschalig wonen kok / coach bij De Eemhorst
Michelle Roodbergen, helpende bij Topaz Zuidtwijck
Marieke Koenders, camera, montage en regie
Daan Verbakel, camera

Zorgorganisatie Topaz te Leiden, voor het beschikbaar stellen van de keuken
Jumbo Supermarkten, voor het sponsoren van de ingrediënten

Geproduceerd i.o.v. Stichting STV GeheugenVenster. Naar een idee van: Ingrid van der Horst.

 
 
Samen maken we het verschil, bedankt!