geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
Hoe maak je koken tot een beleving in kleinschalig wonen? 5 tips!

Hoe maak je koken tot een beleving in kleinschalig wonen? 5 tips!

Blote billetjes in het gras? Misschien heb je ooit weleens vaag van dit gerecht gehoord. Maar voor veel ouderen doet dit stamppotje met witte bonen en snijbonen wellicht terugverlangen naar moeders keuken. En dat is precies wat we hopen te bereiken met ons nieuwe tv-format ‘Ouderwets Lekker’, prettige herinneringen naar boven laten komen. De opnames van de eerste pilot zijn achter de rug, met een ouderwetse snijbonenmachine en mooie verhalen over koken in oma’s tijd.

ouderwets lekker20  blote billetjes stampot ouderwets lekker0 MONTAGE OUDERWETS LEKKER30

Ouderwets Lekker is zoals ieder door ons geproduceerde programma dementievriendelijk. Dit wil zeggen: rustig van tempo, niet teveel informatie en tegelijkertijd heel herkenbaar. Als je bedenkt dat veel huisvrouwen in de jaren 50 een courgette of champignon niet kenden, dan begrijp je dat de gerechten die nu op tv worden klaargemaakt, met Garam Masala, granaatappelpitjes of tempé bepaald niet aansluiten bij hun beleving. 

Ouderwets Lekker wordt gepresenteerd door Monique Stam-Hooft die al jaren kookt voor mensen met dementie op De Eemhorst en daarnaast zorgmedewerkers coacht op dit gebied. Monique krijgt in het programma hulp van Michelle Roodbergen (helpende bij Topaz Zuidtwijck). Michelle leert van onze tv-kok de fijne kneepjes om een perfecte Oma’s Gehaktbal te maken en natuurlijk de lekkerste jus. Want jus, dat ging vroeger in ieder huishouden in Nederland natuurlijk bijna overal overheen.

5 kooktips voor lekkere trek en thuisgevoel

We hopen daarnaast dat zorgmedewerkers geïnspireerd worden om met dit thema aan de slag te gaan. Dat koken een beleving wordt om hiermee thuisgevoel te creëren voor bewoners in zorginstellingen. Want wie zich thuisvoelt, is meer ontspannen en eet beter! Monique heeft daarom vijf simpele tips op een rijtje gezet als het gaat om koken.

monique stam

1. Volg de seizoenen, dat is herkenbaar en veel passender voor mensen met dementie. Geen nieuwe groente, maar vooral wat bewoners vroeger aten. Zo is het herkenbaar én zorgt sneller voor gespreksstof. Op de website van Milieucentraal kun je zien wat er op dit moment in Nederland gekweekt wordt. De groente- en fruitkalender helpt je op weg.

2. Laat je dus niet verleiden om te koken wat je zelf lekker vindt. Het gaat om de bewoners, die eten/aten echt anders dan de nieuwe generatie. 

3. Laat de mensen kauwen, prak niet alles tot stamppot. Vaak beginnen we te vroeg met malen. Kauwen is gezond! 

4. Maak van koken een beleving. Praat er zelf positief over, het is vaak het hoogtepunt van de dag voor bewoners.

5. Maak een weekmenu en betrek de bewoners hierbij, aan de hand van afbeeldingen en attributen van vroeger zoals een snijmachine. Betrek de activiteitenbegeleider of vrijwilligers ook hierin. 

Terug