geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
Adviseur Monique Stam-Hooft:

Adviseur Monique Stam-Hooft: "Eten als beleving is mijn dagelijkse kost"

Vers eten en koken vinden wij een belangrijk onderdeel binnen de ouderenzorg. Om die reden ontwikkelen wij momenteel nieuw programma-aanbod over dit thema. Bij het ontwikkelen van nieuwe programma’s maken wij altijd gebruik van experts uit de zorgsector zelf. Gepassioneerde professionals met hart voor hun vak. Daarom willen wij graag Monique Stam-Hooft even aan u voorstellen, onze nieuwe adviseur Koken & Beleven.

Monique-fruit  Monique-brood  Monique-vis  Monique-quiche

Monique is oprichter van Stamgasten & Hooftgerechten (teambuilding via koken), initiatiefnemer van de Stichting Ouderwets Genieten (welzijnsactiviteiten in de zorg met -je raadt het al- koken als plek voor ontmoeting en verbinding) en ze is vaste kok bij een kleinschalig wonen verzorgingshuis De Eemhorst te Soest.

Eten als beleving, is mijn dagelijkse kost

Monique is zeer gepassioneerd om van koken een beleving te maken in de ouderenzorg. Huiselijk, zoveel mogelijk als thuis, en bovenal smakelijk en vers. “Koken voor mensen met dementie vraagt om andere ingrediënten. Het gerecht mag er best wel aantrekkelijker uitzien door kleur, maar het bord zelf en tafel wat meer neutraal. En een mooi opgemaakt bord stimuleert ook nog eens de trek, maar het moet - zeker voor mensen met dementie - makkelijk te overzien zijn. Hoe creëer je de gepaste sfeer; en kan dat ook elke dag anders zijn?” Dagelijks coacht zij zorgmedewerkers op dit gebied, deelt kennis, helpt mee, geeft tips en inspireert zorgmedewerkers tot een smakelijke maaltijd (”mag ik nog een beetje?”). Zorgmedewerkers denken anders dan creatieve 'foodies', het is echt teamwork. Monique bedenkt daarnaast ook nog graag nieuwe recepten met ouderwetse ingrediënten voor ouderen.

Monique: “En dat is gelijk een smakelijke uitdaging als het om eten in de zorg gaat. Om ouderen vooral te laten genieten van het eten. Het is ook vaak het hoogtepunt van de dag. Zowel ervoor (voorbereidingen), tijdens (smakelijk eten) en erna, met gezellig nazitten en genieten. Ik wil dat de bewoner meer bij het eetproces betrokken wordt en bijvoorbeeld meehelpt waar dit nog kan. Kortom, ik wil vooral de zorgmedewerkers inspireren en ouderen veel meer laten genieten met simpele toepassingen.”

Hoe wij dat precies gaan doen in ons nieuwe programma? Daarover binnenkort meer…

Terug