geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
 

in het nieuws

Leuke én informatieve berichtgeving in kranten, tijdschriften, boeken óf op televisie. Over GeheugenVenster, dagtelevisie (v/h Seniorentelevisie), DementieTV of zelfs 'mini-netflix voor de dementiezorg' of, nog korter, 'Alz-flix' via de dagtv mediaspeler. Hier vind je linkjes naar wat anderen over ons schrijven en zeggen.

Wat een mooi bericht. Met de donatie van Rabobank Rijn en Heuvelrug kan QuaRijn een jaar lang gebruik maken van het Geheugenvenster op een woning van Het Zonnehuis en een woning van Beatrix. QuaRijn wil deze service uiteindelijk beschikbaar maken voor al haar PG cliënten.

Op 31 oktober 2019 ontving QuaRijn een donatie van € 2.000,- van Rabobank Rijn en Heuvelrug voor 'het Geheugenvenster', getuige dit nieuwsbericht van Stichting Quarijn.

Het boek 'De dag door met dementie' is het meest recente boek van Dr. Anneke van der Plaats. Zij schreef het boek samen met Dick Kits. Een van de veelgestelde vragen op de website is:

Waarom kijken mensen met dementie graag TV?

"Voor iemand met dementie geldt, dat zodra hij ergens gaat zitten alles stil staat. Hij is er niet meer. Hij moet dus zelf, om te weten dat hij nog bestaat, dynamische (bewegende) prikkels gaan maken. Bijvoorbeeld lopen, roepen, aan zijn trui plukken. Iedereen doet iets verschillends.

In de behoefte aan dynamische prikkels zijn bewegende beelden een prima invulling. Een tv voorziet in deze behoeften, daarom kijkt iemand met dementie graag tv. De beelden moeten niet te ruw en baldadig zijn, beelden van natuur, kerkdiensten met herkenbare liederen, sommige sportprogramma’s zijn wenselijk."

Lees hierover meer op pagina 80-82 en 110 van ‘De dag door met dementie’.

Op dementieweb verscheen een recensie over dit boek door M.A.M. Bomhof. 

Veel mensen die ouder worden, gaan slechter horen. Ook in het verpleeghuis wordt de communicatie vaak ondersteund met gebaren. Daarin zijn zorgmedewerkers vaak heel creatief. Hoe fijn zou het zijn wanneer iedereen dan dezelfde gebaren gebruikt!

Samen met gebaren.nl ontwikkelden we een pilotprogramma waarbij niet alleen herinneringen worden opgehaald, maar ook nieuwe gebaren worden aangeleerd ter ondersteuning van de onderlinge communicatie. En laat het maken en herhalen van bewegingen tijdens het leren nu het leren van nieuwe dingen vergemakkelijken.

Leuk om te doen en nog handig ook!

Op de website van gebaren.nl vind je meer informatie over de inzet van gebaren in de (dementie)zorg. SeniorSigns is een innovatieve communicatiemethode speciaal ontwikkeld voor ouderen met dementie, slechthorende ouderen, verzorgend personeel, familie en vrijwilligers. Meer informatie over dit unieke pilotprogramma vind je onder Onze producties.

Aanrader!

Journaliste Heiba Targhi Bakkali publiceerde haar interview met de 'koningin van de dementie' Dr. Anneke van der Plaats in De Correspondent:

"We kunnen het leven van mensen met dementie draaglijker maken als we beter begrijpen waardoor hun gedrag wordt veroorzaakt. Dementiedeskundige Anneke van der Plaats verdiepte zich in het brein en komt met onverwachte oplossingen.

Waarom gaan mensen met zware dementie soms roepen, gillen, tikken of dwalen? Waarom slaan ze hun zorgverlener of vragen ze om hun moeder die allang dood is? Waarom poepen ze op de gang of zeggen ze op alles nee?

De meeste mensen hebben geen idee, inclusief zorgverleners.

Maar wat helpt om dit gedrag te leren begrijpen, is het te beschouwen als een puzzel, zegt sociaal geriater Anneke van der Plaats (1941). Na een carrière van meer dan dertig jaar als verpleeghuisarts besloot ze op haar zestigste neurowetenschappen te gaan studeren. Zo leerde ze het gedrag van mensen met dementie ontcijferen. Lees verder"

Publicatiedatum: 8 september 2017.

N.B. Je kunt dit artikel overigens 'eerst verder lezen' zonder een abonnement te nemen. Onder punt 6. (Ronddwalen kun je tegengaan met interessante beelden en geluiden) lees je o.a. over ons "speciale 24-uurs-programma voor mensen met dementie". 

De website "Mensen met dementie in Groningen" is van en voor de inwoners van de provincie Groningen. Op deze website vind je informatie over dementie, mantelzorg, dementievriendelijk beleid bij de gemeenten, ondersteuning individueel en belangenorganisaties, informatie over ontmoeting, wonen, welzijn en zorg. En ook linkjes naar organisaties die zich inspannen voor een dementievriendelijke samenleving. 

"Een dementievriendelijke samenleving start in je hoofd"

Op de informatiepagina over Wonen-Welzijn-Zorg kun je meer lezen over het reilen en zeilen in Kleinschalig Wonen en Verpleeghuizen. Heel handig als wilt weten wat je in zo'n woonsituatie kunt verwachten en de verschillende opties wilt bekijken. 

Plezierige dagritme ondersteuning via de TV in de (gezamenlijke) huiskamer

Hartelijk dank voor deze vermelding als een van de hulpmiddelen voor zinvol contact door muziek (en beeld) en het ophalen van herinneringen! Je vindt ons ook onder Apps en games.

De Limburgse journalist Will Gerritsen volgt Dr. Anneke van der Plaats al jaren. In maart 2016 schrijft hij: "Dit najaar gaat van DementieTV van start, televisie gericht op de behoeften van mensen met dementie die tevens de verzorging ondersteunt." Lees verder

Ook verscheen van zijn hand dit artikel in het dagblad De Limburger: DementieTV: je boterham eten gaat zó

Nog meer interessante artikelen over dementie en omgevingszorg van Dr. Anneke van der Plaats:

IDé (Innovatiekring Dementie) besteedde op haar website aandacht ons muziek- en beeldprogramma. Het is een mooi uitgebreid artikel over de verschillende mogelijkheden. Publicatiedatum: 25-02-2019

Stichting Innovatiekring Dementie (IDé) zet zich in voor een betere levenskwaliteit van mensen met dementie. Dat doet zij door hierover nieuwe wetenschappelijke inzichten en goede praktijkvoorbeelden te verzamelen en verspreiden en de toepassing ervan te bevorderen. Het hart van de website is de digitale Kennisbank. Deze biedt aan iedereen die met dementie te maken heeft hoogwaardige en praktisch toepasbare informatie over de wetenschappelijke inzichten, goede praktijkvoorbeelden en instrumenten voor goede levenskwaliteit bij dementie. 

Sinds 2011 voert IDé een keurmerk voor zorginstellingen die de zorg voor vrijheid hoog in het vaandel dragen; het Waarborgzegel Fixatievrije zorginstelling. IDé is onafhankelijk, oplossingsgericht, en stelt het perspectief van mensen met dementie centraal. 

Wat een prachtig artikel over ons aangepaste muziek- en beeldprogramma en videoplatform speciaal voor (de zorg voor) mensen met dementie. In aanloop naar Wereld Alzheimer Dag 2019 verscheen dit bericht op de website van Waardigheid & Trots - Thuis in het verpleeghuis, hét informatieplatform voor de zorgsector in Nederland: 

Mini-netflix afgestemd op prikkelverwerking mensen met dementie

In het artikel wordt o.a. dieper ingegaan op de resultaten van het onderzoek bij Stichting Cordaan over de inzet van zintuigprikkelende middelen, met een grote rol voor het GeheugenVenster.

"Mini-netflix" voor de dementiezorg... dat maakt ons best trots! Hoewel je op ons videoplatform geen TV-series of filmklassiekers kunt selecteren (met reden), vind je er wel een uitgebreid aanbod aan dementievriendelijke programma's voor het samen doen van gezellige activiteiten zoals bewegen, meezingliedjes, reminiscentie, natuur- en dierenbeelden, themagesprekken en aanbod ter afleiding van onrust of ter ondersteuning van zorgmomenten. Geheel op maat, per huiskamer in te zetten afhankelijk van de behoefte.

Interesse? Neem contact op voor informatie of een vrijblijvende presentatie.

Juli 2019.

Geschiedenis Verkade prikkelt geheugen

"Bewoners van Zaanse en Amsterdamse verpleeghuizen kunnen vanaf nu de geschiedenis van Verkade (her)beleven en ontdekken. Speciaal voor mensen met dementie ontwikkelden Stichting STV GeheugenVenster en het Zaans Museum een dementievriendelijk TV-aanbod. met foto's en achtergrondinformatie over de bijzondere geschiedenis van biscuits- en chocoladefabriek Verkade."

Over de samenwerking plaatste het Zaans Museum dit leuke artikel op haar website.

Soms word je uit onverwachte hoek aangemoedigd om verder te kijken, een nieuwe stip aan de horizon te plaatsen. Dat geldt voor ons ook, zeker na het lezen van dit artikel: 

De bewustwordingscampagne "Lang zult u wonen" is erop gericht Overijsselaars vroegtijdig aan te zetten tot het aanpassen van hun woning. Door de woning nu al veiliger en comfortabeler te maken, hebben zij daar niet alleen nu maar nog heel veel jaren plezier van. In de campagne wordt aandacht besteed aan de fysieke én mentale gevolgen van het ouder worden (met name dementie; een groeiende groep mensen die ook langer thuis woont).

In haar blog vindt ergotherapeut Nienke de Haan initiatieven als Seniorentelevisie hoopgevend, vanwege "de kracht van herinneringen" en "niet alleen de nadruk leggen op wat allemaal niet of niet meer kan, maar op dat wat nog wél kan." Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer ons dementievriendelijke TV-aanbod ook aan langer thuiswonende mensen (met dementie) aangeboden kan worden en niet alleen aan de professionele verzorgende woonomgeving. De nieuwe stip aan de horizon is gezet!

Langer thuis blijven wonen? Kijk op de website voor adviezen en allerhande hulp.

Mei 2020.

"Eredivisie CV heeft in samenwerking met GeheugenVenster en OD Media een prachtige collectie historische voetbalfragmenten samengesteld, speciaal voor bewoners van verpleeghuizen. ... Vooral voor mensen met dementie is het belangrijk om het geheugen te stimuleren en bijbehorende positieve emoties te ervaren. In het stadium van de ziekte waarbij dementie contact bemoeilijkt, willen de initiatiefnemers hen vooral een goed gevoel geven, van erbij horen en ertoe doen."

Over de samenwerking plaatste de Eredivisie CV dit artikel op haar website:

Eredivisie herinneringen herbeleven in verpleeghuizen.

Meer info over dit voetbalaanbod vind je uiteraard ook op deze website.

Ook 's nachts kan de inrichting van een zorginstelling bijdragen aan het welzijn van bewoners met dementie. Zorgmedewerkers van De Ridderhof (Stichting Quarijn) hebben op een creatieve manier met hulp van GeheugenVenster het nachtelijke dwalen verminderd.

Verzorgende Eline Hakkesteegt vertelt er enthousiast over.

Gepubliceerd op de website van Captise d.d. 6 februari 2020.

De videoserie De stille Passie, gemaakt door het Nederlands Kamerkoor als alternatief voor de vele geannuleerde uitvoeringen van de Matthäus en Johannes-Passion, is vanaf nu ook te bekijken in verschillende verpleeghuizen door heel Nederland. Het Nederlands Kamerkoor is hiervoor een samenwerking aangegaan met GeheugenVenster... lees verder