geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
onze producties memory in motion

communicatieve gebaren als beweegoefening

memory in motion

In samenwerking met gebaren.nl en Amstelring ontwikkelde GeheugenVenster een nieuwe activiteit waarbij de kijker gestimuleerd wordt tot bewegen op basis van geholpen herinnering. Gedurende dit programma wordt gebruik gemaakt van muziek, herinneringen uit het dagelijks leven van vroeger, voorwerpen en oude beelden als geleider, om contact te maken met de zittende kijker om hen vervolgens aan te zetten tot interactie en/of beweging.

communicatie en beweging

De geselecteerde bewegingen zijn in werkelijkheid nieuw aan te leren gebaren (uit de gebarentaal, welke o.a. gebruikt worden door mensen met afasie) die zowel de slechter horende ouderen, mensen met dementie als hun verzorgende omgeving kunnen ondersteunen in de onderlinge communicatie, o.a. op essentiële momenten in de dagelijkse verzorging.

Tijdens de filmopnames van dit bijzondere programma volgde Dagblad De Limburger ons op de voet. Foto's werden die dag gemaakt door Jean-Pierre Jans.

Met medewerking van:

Jacqueline-de-Nooijer

Jacqueline de Nooijer (taal- en cognitiewetenschapper, 'Lending the Brain a Hand' The Influence of Motor Activation on Language Processing and Language learning). Zij schreef het onderzoekskader in de ontwikkelingsfase. "Uit mijn promotieonderzoek blijkt dat kinderen beter leren en sneller begrijpen wanneer wij -al dan niet automatisch- onze communicatie ondersteunen met gebaren."

Met feedback en medewerking van:
Alzheimer Nederland
Dementia Care Mapping/DCM Nederland
Stichting Amstelring Groep

Aan de realisatie van dit programma werken mee:
Nienke Fluitman en Williëlle Koele, Gebaren.nl
Hans Mijnen en zijn team, Het Schouw (Amstelring)
Wil van der Steen, Herinneringsmuseum De Lozerhof (Saffier Groep)
Dr. Anneke van der Plaats, sociaal geriater/oprichter Breincollectief
Tie van der Horst, producent/regisseur

Coördinatie, samenstelling, sponsorwerving en naar een idee van: Ingrid van der Horst

Het programma is getest en wat blijkt, gebaren is leuk en ook intuiïtief te leren! Op basis van de opgedane ervaringen zullen we nieuwe beweeg-/reminiscentie-activiteiten maken welke de onderlinge communicatie ondersteunen. Help je mee om dit te realiseren? Jouw steun is van harte welkom.