logo

Video's over STV

Folders STV

Afwisselend aanbod

In veel verzorgings- en verpleeghuizen staat met enige regelmaat de televisie aan, maar hebben medewerkers niet altijd de gelegenheid om op te letten of er wel geschikte programma’s worden getoond. Of de DVD van André Rieu wordt dagelijks grijs gedraaid. Het is belangrijk om rekening te houden met de beelden waar men plezier aan beleeft, maar ook met beelden die men aankan en begrijpt. STV biedt een gevarieerd programma dat rekening houdt met de belevingswereld en blijft prikkelen op een verantwoorde manier. Dat is leuk voor de bewoners, maar ook prettig voor het personeel.

Voor bewoners die vinden dat er tegenwoordig ‘niets op tv’ is, biedt STV een aansprekend aanbod met herkenbare muziek en beelden uit de tijd van toen. Mooie herinneringen herleven. Het aanbod wordt bovendien gebracht in het tempo van toen.

De gepubliceerde mededelingen met locatienieuws herinneren bewoners aan de organiseerde activiteiten zodat men bij de leefomgeving betrokken blijft.

Hoe mevrouw Ras, bewoner van Het Schouw (Amstelring), het dagprogramma van STV ervaart? Bekijk het filmpje:

Veelzijdig tijdsbeeld

De beelden en muziek van Seniorentelevisie bevat fragmenten over alledaagse dingen, van het huishouden tot de natuur, Nederlandse klassiekers, kinderliedjes maar ook buitenlandse evergreens om het geheugen te stimuleren. Samen herinneringen ophalen, samen zingen, het schept een band en een vertrouwde basis. Kijkers reageren door zingen of beweging en personeel ervaart de programmering als huiselijk en gezellig. Onze programmering is afgestemd op het moment van de dag, dus rustig wakker worden, iets actiever overdag en langzaam afbouwen als de avond begint.

Muziek

De basis binnen ons dagprogramma wordt gelegd door de zgn. Muziekcarrousel. De Muziekcaroussel bestaat uit beelden en muziek van Hollandse of bekende internationale artiesten. De namen van de verschillende dagprogramma onderdelen zijn gebaseerd op de titels van bekende radioprogramma’s van toen: Koffietijd, Applaus van Gisteren, Toppers van Thuis, Alle Remmen Los, Trots van Toen, Juke Box, Nachtwacht, Nederland zingt/klassiek en Muziek Mozaïek.

De Muziekcaroussel is bijzonder geschikt om eigen locatiegebonden informatie en foto's aan toe te voegen. 

Uniek beeldmateriaal

Het beeldprogramma bevat ook door ons zelf samengestelde korte filmpjes. Niet alle prachtige liedjes zijn vroeger namelijk opgenomen met beeld. Of de beelden zijn niet bewaard gebleven. Deze mooie muziekfragmenten hebben wij gedigitaliseerd en voorzien van bijpassend beeldmateriaal, soms uit aangeboden privé-archieven. Unieke beeldprogramma's in de sfeer van toen. 

Religie

Religie is voor veel ouderen belangrijk. Psalmen en koormuziek zijn voor hen die zijn opgegroeid in de verzuilde samenleving herkenbare ijkpunten. Daarom wordt op vaste momenten religieuze muziek gepland.

Handvatten voor het doen van activiteiten

Muziek en beweging zijn hele belangrijke hulpmiddelen, zo niet de belangrijkste, om zo lang mogelijk gezond te blijven, maar ook om mensen met geheugenproblemen weer dingen (opnieuw) aan te leren of houvast te geven gedurende de dag. 

Stichting STV GeheugenVenster werkt continue aan een zo veelzijdig mogelijk dagprogramma waar ook activiteitencommissies op kunnen inspelen. Zoals Ballroom Dancing! Lekker bewegen op de Engelse wals, Quick Step, Slow Foxtrot, Tango en de Weense wals. Tweewekelijks kunnen de voetjes van de vloer op heerlijke dansmuziek van vroeger.

Zinvolle visuele ondersteuning

Inspelend op de zorgbehoefte maakt STV zich hard voor het ontwikkelen van nieuwe programma's die helpen in de ondersteuning van dagritme en tevens (familie)bezoek en vrijwilligers handvatten geven voor het doen van activiteiten.

Voor veel van onze bewoners is het ontzettend belangrijk om oude herinneringen op te halen, dus het is een feest van herkenning als STV opstaat.
(Activiteitenbegeleidster PG-afdeling)