geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
onze producties visuele knuffel

geef je naaste een visuele knuffel!

een visuele knuffel voor je naaste met dementie

Bewoners in het verpleeghuis kunnen zich soms erg verloren of alleen voelen. Omdat het kortetermijngeheugen hen in de steek laat, is het soms lastig te herinneren wie, en wanneer er bezoek is geweest. Wanneer je als familielid, vriend of kennis, niet op bezoek kunt (of mag) komen, maakt dat het gemis soms extra frustrerend. Het is echter mogelijk om op elk moment troost en afleiding te bieden met een persoonlijke video gemaakt door familieleden: de Visuele Knuffel.

wat is een Visuele Knuffel?

Een Visuele Knuffel is een korte video (of vlog) van 3-6 minuten voor je naaste met dementie. Het kijken naar en luisteren naar een verhaal van een bekende kan mensen met dementie namelijk veel troost bieden en fijne afleiding geven op de momenten dat het even nodig is. Een Visuele Knuffel is bovendien een leuke manier om de mantelzorgers en de jongere generatie meer te betrekken bij de zorg van hun naaste.

Lijkt het je leuk om een video of vlog te maken, voor jezelf of een ander? Help mee!

Een Visuele Knuffel is een filmpje (bijvoorbeeld gemaakt met je mobiel) waarin je een kort videogesprekje voert en iets vertelt over waar je mee bezig bent. Zo’n persoonlijk verhaal geeft betrokkenheid, een beetje grip op het leven terug. Een persoonlijke video verbindt ook met het levensverhaal van de bewoner, zeker wanneer familie niet alleen iets vertelt over waar ze zelf mee bezig zijn, maar vooral ook inspeelt op de interesse (hobby/muziek of gezamenlijke herinneringen) van de bewoner.

waar kun je het over hebben?

Film jezelf, de partner, de buurvrouw, een vriend(in) of huisgenoot bijvoorbeeld aan de keukentafel, achter de piano, bij je auto, naast de fiets (als je straks bijvoorbeeld boodschappen gaat doen), of terwijl je bezig bent met:

  • je hobby (aan de waterkant terwijl je vist en hierover vertelt, schilderen-wat schilder je-meekijken, klussen aan de oldtimer-wat ben je aan het doen?)
  • een klus of karweitje in huis dat je doet of ‘straks’ moet gaan doen. Of het nu de afwas is, de auto wassen, muurtje schilderen, was ophangen… gewoon iets praktisch waarbij je familielid kan meekijken
  • toon en vertel iets over je pasgeboren baby of kleinkind, lekker spelend op de huiskamervloer
  • of bekijk samen foto’s of afbeeldingen, uit een fotoalbum, een boek of misschien een afgedrukte afbeelding van internet met herinneringen aan de eerste auto, brommer of ouderlijk huis
  • lees een positief berichtje uit de krant voor of een boek waar je iets over wilt zeggen, deel een weetje, anekdote of haal een leuke herinnering op
  • vertel iets over je werk(plek), je beroep en wat je zoal doet of gaat doen (hoe je dag er dan uitziet)
  • film jezelf met je huisdier en vertel er iets over
  • of, als je van zingen houdt, zing een herkenbaar liedje of speel iets op de gitaar of piano. Vaak zingt je familielid dan gezellig met je mee.

Wil je een geslaagde Visuele Knuffel-video maken? Dan vind je in onderstaande pdf ook onze filmtips zodat je naaste met dementie er echt van kan genieten.

Hoe maak ik een Visuele Knuffel? (pdf)
Handout met informatie voor familie of vrienden van bewoner

Wil je hulp bij het filmen, of bijvoorbeeld alleen bij het monteren omdat je het leuk vindt om zelf te filmen? Dat kan. Maaike Delver geeft je inhoudelijke tips of helpt je graag bij het maken van jouw Knuffel video. Meer info vind je in dit nieuwsbericht.