Themagesprek

Themagesprek: kant-en-klare activiteit om je bewoners beter te leren kennen!

Bij medewerkers in het verpleeghuis is er veel behoefte om de bewoners beter leren te kennen. Wij merken dat ze dit op allerlei manieren proberen. Sommige bewoners kletsen je de oren van het hoofd, maar er zijn ook anderen die nooit iets uit zichzelf te vertellen. Hoe zag het leven van de bewoner eruit, waar kun je het over hebben of op inspelen? Een reminiscentie-activiteit is hier bij uitstek geschikt voor, maar hoe begin je hier nou aan? En wat als je jong bent en echt helemaal niets weet over het tijdsbeeld, het leven van vroeger? 

15kamperen  gezin_rond-de-radio 18-schoolzwemmen-haak

Zelfvertrouwen en saamhorigheid

Het 'Themagesprek' biedt hiervoor een praktische oplossing. Het is een kant-en-klare activiteit met (nostalgische) videobeelden, foto’s en muziek over een bepaald thema. Om mensen met dementie weer meer in contact te brengen hun hun eigen verleden, hun ervaringen en zo met zichzelf. De beelden en de muziek prikkelen het geheugen, roepen persoonlijke ervaringen op en leiden soms tot verrassende associaties. Het geeft bewoners zelfvertrouwen om te praten over dingen die zij nog wél weten. Ook het samen zingen leidt tot contact onder elkaar.

Elke themagesprek is voorzien van gespreksvragen, tijdsbeeld weetjes, zintuigprikkelende en praktische tips. Dit digitale Activiteitenhandboek is voor de medewerker bovendien ook nog eens toegankelijk via de eigen (afdelings)tablet. Handig om er op schoot bij te houden tijdens het samen bekijken van de foto's en filmpjes. De informatie geeft ruimte en structuur aan het gesprek en biedt leuke aanknopingspunten voor gezellig contact. Ook voor familie en vrienden is het Themagesprek een mooi middel voor een fijn bezoek.

De activiteit duurt zo’n 15-20 minuten. Bij een Themagesprek gaat het niet om goed of fout. Alleen al de herkenning van beelden en muziek, het samen beleven ervan, schept saamhorigheid, een band. Het aanbod blijkt bovendien een toegankelijke manier om de bewoner beter te leren kennen.

Nostalgiespecialist GT Rovers

Sinds kort maakt nostalgiespecialist Elzeline Koerselman (auteur GT Rovers) deze Themagesprekken voor de gezamenlijke huiskamer. Ze schrijft wekelijks een populaire column voor de Troskompas en is het GeheugenVenster-aanbod flink aan het uitbreiden. Ze weet uit ervaring dat er bijvoorbeeld grote behoefte is aan activiteiten rondom de seizoenen, daarom bestaat het onderwerp 'Herfst' nu uit meer Themagesprekken, zoals over Herfst Eten en Drinken.

We werken hard aan uitbreiding van het Themagesprek-aanbod. Want hoe groter de variatie, hoe gemakkelijker de medewerker kan afstemmen op de interesse van de bewoners. 

Weet je zelf nog een onderwerp voor een Themagesprek wat bij jullie in de gemeenschappelijke huiskamer leuke gespreksstof oplevert, mail dan naar redactie@geheugenvenster.nl

 
 
Samen maken we het verschil, bedankt!