geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
onze producties themagesprek

verbindend, stimulerend en interactief

themagesprek: kant-en-klare activiteit om elkaar beter te leren kennen!

Bij medewerkers in het verpleeghuis en dagbesteding is er veel behoefte om de bewoners en bezoekers beter leren te kennen. Wij merken dat ze dit op allerlei manieren proberen. Sommige mensen kletsen je de oren van het hoofd, maar er zijn ook anderen die nooit iets uit zichzelf te vertellen. Hoe zag het leven van de bewoner eruit, waar kun je het over hebben of op inspelen? Een reminiscentie-activiteit is hier bij uitstek geschikt voor, maar hoe begin je hier nou aan? En wat als je jong bent en echt helemaal niets weet over het tijdsbeeld, het leven van vroeger?

15kamperen gezin_rond-de-radio 18-schoolzwemmen-haak

zelfvertrouwen en saamhorigheid

Het 'Themagesprek' via de dagtv mediaspeler biedt hiervoor een praktische oplossing. Het is een kant-en-klare activiteit met (nostalgische) videobeelden, foto’s en muziek over een bepaald thema. Om mensen met dementie weer meer in contact te brengen hun hun eigen verleden, hun ervaringen en zo met zichzelf. De beelden en de muziek prikkelen het geheugen, roepen persoonlijke ervaringen op en leiden soms tot verrassende associaties. Het geeft bewoners zelfvertrouwen om te praten over dingen die zij nog wél weten. Ook het samen zingen leidt tot contact onder elkaar.

Ook zijn er Themagesprekken met een wat educatiever karakter, denk bijvoorbeeld aan de Ruimtevaart of over de Honingbij. Onderwerpen waar je zelf misschien niet veel vanaf weet en waar je nu toch een leuke activiteit van kunt maken, zonder enige voorbereidingstijd. Hoe leuk is het om met elkaar meer over dat onderwerp te weten te komen en verrast te worden.

Elke themagesprek is voorzien van gespreksvragen, tijdsbeeld weetjes, zintuigprikkelende en praktische tips. Dit digitale Activiteitenhandboek is voor de medewerker bovendien ook nog eens toegankelijk via de eigen (afdelings)tablet. Handig om er op schoot bij te houden tijdens het samen bekijken van de foto's en filmpjes. De informatie geeft ruimte en structuur aan het gesprek en biedt leuke aanknopingspunten voor gezellig contact. Ook voor familie en vrienden is het Themagesprek een mooi middel voor een fijn bezoek.

De activiteit duurt zo’n 15-20 minuten. Bij een Themagesprek gaat het niet om goed of fout. Alleen al de herkenning van beelden en muziek, het samen beleven ervan, schept saamhorigheid, een band.

En het fijne is dat ook iemand zonder kennis over een bepaald onderwerp een leuke activiteit kan doen over bijvoorbeeld ruimtevaart of de imkerij. Samen verrast worden door beelden, muziek, weetjes en (tijdsbeeld)verhalen, je kunt meteen starten. Het aanbod blijkt bovendien een toegankelijke manier om de bewoner beter te leren kennen.

nostalgiespecialist GT Rovers

Onze nostalgiespecialist Elzeline Koerselman (auteur GT Rovers) stelt deze Themagesprekken samen voor de gezamenlijke huiskamer. Ze schrijft wekelijks een populaire column voor de Troskompas en is het GeheugenVenster-aanbod flink aan het uitbreiden. Ze weet uit ervaring dat er bijvoorbeeld grote behoefte is aan activiteiten rondom de seizoenen, daarom bestaat bijvoorbeeld het onderwerp 'Herfst' nu uit meer Themagesprekken, zoals over Herfst Eten en Drinken.

We werken hard aan uitbreiding van het Themagesprek-aanbod. Want hoe groter de variatie, hoe gemakkelijker de medewerker kan afstemmen op de interesse van de bewoners.

Weet je zelf nog een onderwerp voor een Themagesprek wat bij jullie in de gemeenschappelijke huiskamer leuke gespreksstof oplevert, mail dan naar info@geheugenvenster.nl