geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
onze producties sfeerviering

interactieve leidraad voor religieuze viering

zingeving in het verpleeghuis

Sinds kort kunnen bewoners een kleinschalige Sfeerviering beleven, met elkaar in de gezamenlijke huiskamer, via de televisie, op elk moment van de week. Heel fijn voor ouderen die niet meer zo makkelijk naar de kerk kunnen of behoefte hebben aan spirituele beleving of religieuze steun en houvast op een ander moment.

sfeerviering met interactie in de huiskamer

De Sfeerviering geeft een leidraad aan spiritueel samenzijn in de huiskamer met o.a. gebed, een bijbelverhaal en liederen. Tijdens het programma zijn er interactieve pauzemomenten zodat u in de huiskamer met elkaar in gesprek kunt gaan over het thema van de Sfeerviering. Zo wordt het echt een belevingsgerichte activiteit op maat, waarin dementiedominee Ds. Tim van Iersel u handreikingen geeft voor zingevende gesprekken en betekenisvol contact.

Dementiedominee Ds. Tim van Iersel: "Dementie heeft grote impact. Mensen met dementie vinden dan nogal eens houvast in hun religieuze beleving. Dag in, dag uit zie ik in mijn werkzaamheden in verpleeghuizen hoeveel steun die religieuze beleving geeft. Ik wens iedere persoon met dementie die beleving toe: op maat, interactief en kleinschalig."

Sfeerviering_STV Geheugenvenster_behind the scenes-huiskamer Sfeerviering_STV Geheugenvenster_behind the scenes-Marieke Sfeerviering_Tim van Iersel_STV Geheugenvenster_behind the scenes

Tijdens de testperiode bekijken we hoe de pauzemomenten worden ingevuld en of het programma bijvoorbeeld lang of gevarieerd genoeg is om met elkaar verbinding te kunnen maken. Op basis van de ervaringen rondom deze eerste Sfeerviering zullen nieuwe programma’s worden ontwikkeld.

Het thema van deze eerste Sfeerviering is ‘Liefde’. Te vertalen naar liefde voor God, liefde voor elkaar, voor naasten. Deze activiteit vindt u vanaf Valentijnsdag in de dagtv mediaspeler onder het genre ‘Spiritualiteit’. Uitsluitend voor abonnees van het dagtv activiteiten programma.

Ds. Tim van Iersel werkt als geestelijk verzorger en ethicus in verpleeghuizen van Woonzorgcentra Haaglanden in Den Haag, waar voornamelijk ouderen met dementie wonen. Ook geeft de dominee regelmatig trainingen op het gebied van zingeving en ethiek en begeleidt hij vrijwilligers en mantelzorgers. Sinds dit jaar is hij onze adviseur bij de ontwikkeling van zingevende belevingsgerichte activiteiten.

verbinding en beleving

Wilt u weten waar Ds. Tim van Iersel op let wanneer hij een viering leidt in de huiskamer? Bekijk zijn tips waarmee geestelijk verzorgers, u of uw collega’s of (kerkelijke) vrijwilligers, verbinding en beleving kunnen stimuleren bij mensen met dementie tijdens een ZIN-volle Sfeerviering.

Abonnees vinden de Sfeerviering in het Activiteitenmenu van de dagtv mediaspeler onder 'Spiritualiteit'.

aan de realisatie van dit programma werkten mee:

Ds. Tim van Iersel, dementiedominee en geestelijk verzorger
WoonZorgcentra Haaglanden te Den Haag
Vrijwilligers Caro, Irene en Ulrica
Nederlands Bijbelgenootschap (Uitgever van De Kijkbijbel)
Kees de Kort, illustrator 'De Verloren Zoon' (De Kijkbijbel)
Marieke Koenders, film, montage en regie
Grace Bernardus, productie assistentie en scenario
Farhan Meke, ondertiteling

Geproduceerd i.o.v. GeheugenVenster. Naar een idee van: Ingrid van der Horst