geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
onze producties geurtv

geurTV: optimaal genieten in geuren en kleuren!

Welke activiteit kun je aanbieden wanneer een reguliere activiteit te activerend is of net iets teveel van bewoners vraagt? Misschien is er behoefte aan ontspanning of een moment van rust, en wil je graag mensen een fijn gevoel geven en toch iets laten beleven. Juist voor deze momenten is er nu in de dagtv mediaspeler een nieuwe on-demand activiteit: GeurTV, themagerichte beeldprogramma’s met een begeleidende geur voor extra beleving.

Stel je voor: je bent in de huiskamer en maakt een visuele wandeling door het bos. Hoe mooi is het als je tijdens deze wandeling de boslucht ook nog eens ruikt. Of je waant je op vakantie door de mooie beelden van Franse lavendelvelden en je ruikt de lavendel vanuit je stoel! Welke herinneringen zou dit oproepen?

GeurTV-bos3 GeurTV-baby1 GeurTV-strandwandeling

positieve invloed van ons collectieve geurgeheugen

Dankzij de samenwerking met Natural Mood Makers kunnen we vanaf nu een bijzonder en werkelijk uniek Activiteiten-aanbod aanbieden met sfeervolle programma’s welke worden ondersteund door een bijpassende geur. Huiskamer activiteiten die door beelden én geur herinneringen oproepen en ontspanning creëren of zelfs mensen een opwekkend gevoel geven en activeren. En wat dacht je van programma's die zelfs effectief hongergevoel en trek stimuleren? Bij de ontwikkeling van dit activiteitenaanbod hebben we rekening gehouden met positieve associaties in ons collectieve geurgeheugen.

Bij de beeldselectie binnen de verschillende thema's zijn tevens adviezen van experts meegenomen, zoals van 'smaakprofessor' Dr. Peter Klosse bij het GeurTV Eten & Drinken-programma. Dat eten en drinken niet altijd eenvoudig is voor mensen met dementie is een feit. Ook Vilans geeft bijvoorbeeld handige tips hoe je mensen met dementie beter kunt laten eten en drinken. Hopelijk kunnen wij met GeurTV daar ook een klein steentje aan bijdragen.

Arthur Stuivenberg, oprichter van Natural Mood Makers: “Geur heeft veel invloed op mensen. Geur kan herinneringen uit een ver verleden laten herbeleven. Maar geur kan ook aanzetten tot activiteit of juist een relaxmomentje markeren. Ja, sommige geuren zijn zelfs behulpzaam om angstige mensen tot rust te brengen.” Arthur werkt samen met aromatherapeuten en gebruikt het liefst natuurlijke etherische geuren. Speciaal voor het GeheugenVenster GeurTV-aanbod heeft hij een passende set geuren samengesteld welke de zorgmedewerker tijdens de GeurTV-activiteit kan inzetten voor optimale beleving. Je gebruikt één geur per activiteit, waarbij je per geur straks uit verschillende films kunt kiezen.

hoe werkt het?

Het GeurTV-pakket bestaat uit een compacte geurdiffuser welke je in de huiskamer of kleine TV-hoek bij de bewoners kunt neerzetten en een opbergdoosje met zes verschillende geuren. Dankzij deze geurdiffuser kunnen de geuren tijdens de activiteit goed geroken worden. Je kunt de geur desgewenst ook op een doekje of geurstrookje aanbrengen. En, goed om te weten, na de activiteit is de geur weer snel verdwenen.

In een paar eenvoudige stappen heb je de activiteit zo opgestart:

  1. Vul de geurdiffuser met 0,5 cm water en ± 10-15 druppels geurolie, zet ‘m aan.
  2. Selecteer in de STV mediaspeler de bijpassende GeurTV-activiteit en druk op ‘OK’.
  3. Voor individuele beleving kun je wat geurolie op een geurstrookje druppelen.

En dan... lekker ontspannen en genieten!

GeurTV-lavendel GeurTV-eten1 GeurTV-herfst1

Het GeurTV-aanbod bestaat momenteel uit zes verschillende thema’s van één of meer programma’s met begeleidende geuren (Bos, Strand, Lavendel, Baby, Herfst & Winter en Eten & Drinken). Uiteraard zijn deze activiteiten weer voorzien van praktische en zintuigprikkelende tips indien je er met de bewoners een uitgebreidere activiteit van wilt maken.

De GeurTV-activiteiten zijn bij een aantal zorgorganisaties ervaren en getest. Hun bevindingen en aanbevelingen zijn meegenomen bij de ontwikkeling van meer GeurTV-programma's. Deze nieuwe activiteit is beschikbaar voor iedereen met een dagtv activiteiten abonnement. De ondersteunende geuren zijn voor abonnees te bestellen met aantrekkelijk voordeel. Het complete GeurTV-pakket (inclusief geurflesjes voor 6 verschillende ontspanningsactiviteiten, huiskamer geurdiffuser, geurstrookjes, afsluitbare geurdichte opbergbox en handleiding) heb je in huis voor € 196,- excl. BTW en verzendkosten.