geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
onze producties fotocollecties

welk spreekwoord is dit?

thematische foto verzamelingen

Herinneringen ophalen, met plezier terugdenken aan ‘die goede oude tijd’. Uit onderzoek blijkt dat muziek en beelden van vroeger daadwerkelijk bijdragen aan positief welbevinden en rust geven. Bovendien stimuleren herinneringen het geheugen en draagt herkenning bij aan beter zelfvertrouwen onder mensen met dementie.

wekelijks wisselende thema's

Onder de muzieknummers in het 24-uurs dagtelevisie programma (dagtv) vertonen wij wekelijks wisselende fotocollecties. Denk aan thema’s als het straatbeeld, ‘vergeten’ ambachten, de middenstand. Of oude beelden uit de omgeving van uw locatie. Niet alleen de bewoners met dementie vinden het hartstikke leuk om oude foto's uit de directe omgeving te kunnen zien! De fotocollecties geven ook de medewerker inzicht in hoe het leven vroeger was. Ook zijn er themacollecties die inhaken op het seizoen of andere onderwerpen die op dat moment van het jaar actueel zijn, zoals bijvoorbeeld de zomervakantie of de olympische spelen.

waar komen de foto's vandaan?

Voor het samenstellen van deze themacollecties putten wij uit lokale gemeente-archieven of krijgen we medewerking van beeldenbanken (zoals het Nationaal Archief), bedrijven, maatschappelijke organisaties of zelfs van de lokale Historische Kring.

Afgelopen periode ontvingen we de sympathieke medewerking van o.a. De Keukenhof, het Rijksmuseum, Paleis het Loo, het Zaans Museum en de Holland America Lijn, waardoor we op uiteenlopende thema's handvatten kunnen bieden voor het ophalen van herinneringen.

Veel themacollecties zijn bovendien voorzien van gespreksvragen en weetjes, zodat je eenvoudige aanknopingspunten hebt voor een gesprek.

In het dagtv activiteitenaanbod vind je onder Fotocollecties ook leuke onderwerpen waarbij de foto's quiz-activiteiten ondersteunen.