Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Tips van Vogelwachter Adriaan: Hoe krijg je meer vogels in de tuin van het verpleeghuis?

Tips van Vogelwachter Adriaan: Hoe krijg je meer vogels in de tuin van het verpleeghuis?

Adriaan Sleeuwenhoek, ook wel bekend als Vogelwachter Adriaan, heeft als missie om zoveel mogelijk mensen in contact brengen met de natuur en vogels. Zo geeft Adriaan inspiratiesessies en kan je met hem bijvoorbeeld op Spechtensafari! De laatste jaren zet de vogelaar zich ook in voor verpleeghuisbewoners en geeft dementievriendelijke lezingen in zorginstellingen. We vroegen de Vogelwachter hoe je als verzorgende of bijvoorbeeld familielid zelf aan de slag kan gaan met het thema vogels. Samen met Adriaan hebben we een aantal simpele tips op een rijtje gezet.

66uil vogelwachter Adriaan-nestkastje  grutto

Vogels als reminiscentie-onderwerp

Voor verzorgenden in een verpleeghuis zal het niet als een verrassing komen dat vogels vaak geliefd zijn onder bewoners. "Voor mensen met dementie zijn vogels een zeer geschikt onderwerp om een praatje over aan te knopen," zo heeft Adriaan ervaren. “Het is een laagdrempelig universeel thema waar veel ouderen vaak leuke herinneringen aan hebben. Zo hingen vroeger bijvoorbeeld schoolplaten in de klas van vogels, van tekenaar Marinus Koekkoek”, weet de Vogelwachter. Dankzij een oproepje van Adriaan onder vogelliefhebbers ontvingen we heel veel prachtige foto's. De unieke fotocollectie ‘Vogels’ is te bekijken via de STV mediabox, op elk moment van de dag, om het ophalen van herinneringen te stimuleren of om gewoon van te genieten. Ook onder het Dieren-aanbod zijn tal van vogelfilmpjes te vinden.

vogels-broedkast vogels-waterbakje vogels-badderen

Hoe krijg je meer vogels in de tuin van je zorginstelling?

"Dat je vogels alleen in de winter mag bijvoeren, is inmiddels achterhaald," vertelt de Vogelwachter. "Vogels worden er echt niet lui van zodat ze niet meer op zoek gaan naar eten, dat is onzin, zo weten we inmiddels. Op ieder moment van het jaar mogen ze dus bijgevoerd worden. Je kunt als medewerker altijd een voederplek inrichten in de tuin van het verpleeghuis, met bijvoorbeeld pindakaas of een vetbol. En in de zomer komen vogeltjes ook graag badderen en hun veren schoonmaken als er een waterbak aanwezig is. Echt een vrolijk spektakel om naar te kijken." Plaats daarom vooral een bakje water in de gezamenlijke tuin. Het is wel belangrijk om elke dag het water te verversen, en, niet teveel voer tegelijk omdat het bij warm weer ranzig kan worden (misschien vindt een bewoner dat wel leuk om te doen). Plaats het bakje het liefst in de buurt van beschutting zodat vogels dekking kunnen zoeken en ze zich veilig voelen. En een broedkastje is natuurlijk ook ontzettend leuk om in de lente te plaatsen.

Vogels gaan ook live!

Heb je als zorginstelling beperkt de ruimte in je tuin of is een bewoner niet meer in staat om naar buiten te gaan? Er zijn via internet ook allerlei livestreams, denk aan deze livestream welke 24 uur per dag wordt uitgezonden in Engeland, werkelijk een genot voor de vogelliefhebber! Of, in eigen land, op de website van de Vogelbescherming. Je kunt er zowel binnen als buiten meekijken met allerlei soorten vogels, uilen, ooievaars, teveel om op noemen.

De Vogelwachter staat te popelen om weer lezingen te geven in het verpleeghuis, dus neem vooral contact met hem op zodra het weer kan! 

 

69

Samen maken we het verschil, bedankt!