Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Zangeres Maartje de Lint zorgt voor een muzikaal lentezonnetje ☀️

Zangeres Maartje de Lint zorgt voor een muzikaal lentezonnetje ☀️

De prachtige stem van Maartje de Lint klinkt vanaf vandaag door de woonkamers van onze STV-Interactief abonnees. Hartelijk dank Maartje, dat je ook voor onze bewoners een muzikaal lentezonnetje laat schijnen! De Zing-special is voor ieder wat wils en zal tot eind april in de STV mediabox staan onder 'Aanraders'.

Samen zingen is krachtig, maakt spanning vrij in het lichaam en werkt vitaliserend bij bewoners met dementie. Het zorgt voor plezier en is een verdieping in het contact tussen medewerker en bewoner. Maartje legt uit: "In het zingen zijn mensen gelijk, het werkt als een veilige haven." Kortom, een waardevolle ervaring die wij 'onze' bewoners en zorgmedewerkers enorm gunnen!

 Maartje-Lente2 Maartje-Lente3 Maartje-Lente4

Zangeres Maartje zet zich al ruim negen jaar in om zingen een fundamentele rol te laten spelen in de zorg en het welzijn van mensen met dementie. De mezzosopraan is de drijvende kracht achter het bedrijf 'Zingen in de Zorg' met o.a. een opleiding tot Zorgzanger(es). De opleiding is gericht op het inzetten van Individuele Zangsessies bij de mensen met dementie die thuis wonen (in mei is de eerste lichting afgestudeerd). Speciaal voor zorginstellingen heeft zij Zing-Cirkel-Online PRO gecreëerd. De Lentespecial is onderdeel van dit online samenzang-programma bestaande uit zestien afleveringen.

Voordat Maartje de studio induikt om een aflevering op te nemen, denkt zij eerst zorgvuldig na over de samenstelling en opbouw. De zangeres vertelt enthousiast: "De Lentespecial bevat hele oude liedjes zoals 'Klein Vogelijn' of 'De winter ist vergangen' in oudhollands. Bewoners van tegen de negentig zullen zich deze nog goed herinneren. Maar ook 'Oklahoma, Oh what a beautiful morning' (1955) uit een Broadway-musical zullen bewoners die bijvoorbeeld naar theater gingen, zeker herkennen. Klassiek kan ook niet ontbreken zoals Mozarts 'Sehnsucht nach dem Frühling'. Ik eindig met een afscheidslied om de activiteit weer rustig af te bouwen".

Haar Lentespecial is, net als alle activiteiten in de STV-box, dementievriendelijk en houdt rekening met de aangetaste prikkelverwerking van mensen met dementie. Maartje legt uit: "Jij moet als het ware hun filter zijn. Ik beweeg net wat langzamer en zorg dat er geen onnodige afleiding is. Daarnaast is het ook belangrijk dat ouderen op verschillende niveaus geprikkeld worden." Naast zang en muziek denkt Maartje altijd goed na over het beeld. Zo heeft illustrator Mariëtte Oelderik, per lied een mooie tekening gemaakt die de ervaring wat ons betreft helemaal compleet maakt! Op Maartje's website Zingen in de Zorg kun je drie gratis afleveringen opvragen om uitgebreid kennis te maken.

Speciaal voor de GeheugenVenster huiskamer-abonnees heeft Maartje ook nog wat praktische tips om er een succesvolle Zing-Cirkel-Online activiteit van te maken. De tips staan in het STV Activiteitenmenu op de TV en in het digitale Activiteitenhandboek op je tablet. Zingt u mee?

We wensen jullie een heerlijk voorjaar!

 
Samen maken we het verschil, bedankt!