logo

Video's over STV

Folders STV

De dag door met... het GeheugenVenster

Mensen met dementie beleven beelden anders dan mensen zonder deze hersenziekte. Het reguliere aanbod op de televisie is voor hen niet geschikt. En toch zet men op de afdeling vaak gewoon de TV aan omdat er behoefte is aan dynamische prikkels, bewegend beeld. Helaas beseft men onvoldoende wat dit met de hersenen doet, hoe deze overprikkeling gevoelens en gedrag negatief beïnvloeden. Dat kan anders. Het GeheugenVenster helpt mensen met dementie op een verantwoorde, zinvolle manier de dag door.

Het GeheugenVenster is een speciaal dagprogramma voor mensen met dementie. Het programma houdt rekening met de verantwoorde en stimulerende prikkels op het juiste moment. Dit programma 'voedt' op een verantwoorde manier het hoofd. Het GeheugenVenster opent a.h.w. de gordijnen, maakt het geheugen weer toegankelijk waardoor de wereld binnenkomt en weer gaat leven. Er wordt contact gemaakt.

Het GeheugenVenster dagprogramma bevat rustige beelden bij het opstaan; nostalgische filmpjes over het leven van vroeger; beelden van het koningshuis en ook van de natuur om ons heen; herkenbare muziek en vrolijk TV amusement van vroeger (in het tempo van toen); snoezelbeelden voor de middagrust; aantrekkelijk aanbod waarop men kan meezingen, meebewegen en welke stimuleert tot interactie; een rustige avondafsluiting en een speciaal programma voor de zondagochtend.

Het GeheugenVenster dagprogramma:

Voortvloeiend uit de ervaringen met ons dagprogramma in zorglocaties en op PG-afdelingen is de STV Themabox ontwikkeld met nieuwe dynamische en stimulerende beeldprogramma's voor de gezamenlijke huiskamer. De dagritme ondersteuning van STV Interactief is speciaal voor mensen met dementie en hun verzorgende omgeving en is mede gebaseerd op de adviezen van onze inspirator, sociaal geriater en grondlegger van het Breincollectief, Dr. Anneke van der Plaats. 

Mensen met dementie houden van kijken naar bewegende beelden.
Ze moeten de beelden wel snappen. Het heeft geen zin mensen met dementie zomaar voor de TV te zetten.
(Citaat uit: 'De Dag door met Dementie' door Dr. Anneke van der Plaats en Dick Kits)