Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Hoe werkt het?
Vragen

Veelgestelde vragen

Heeft de zorglocatie een abonnement op SeniorenTV, dan vindt u STV op de digitale voorkeurzender 985. Op dit kanaal worden ieder uur nieuws over georganiseerde activiteiten of diensten gepubliceerd.

Wanneer de zorglocatie een huiskamer abonnement heeft op STV Interactief en gebruik maakt van de STV mediaspeler, dan selecteert u via de televisie de HDMI-aansluiting om het STV muziek-, beeld- en activiteitenaanbod te zien.

STV is een kanaal voor zorglocaties en verpleeghuizen dat bestaat uit muziek en beelden, vaak van vroeger omdat zij herinneringen oproepen. De audio- en videobestanden zijn door ons verzameld en in een database verwerkt. Vanuit de database wordt iedere dag voor de zorglocatie een wisselend aanbod gepland en via internet doorgegeven aan die zorglocatie.

Wanneer wij leuke liedjes of geschikte beelden tegenkomen, vragen wij aan de eigenaar of producent toestemming om dit voor onze abonnees te gebruiken. Indien akkoord wordt het beeldmateriaal dat soms alleen nog op tape of film beschikbaar is, eerst door ons gedigitaliseerd, vaak nog verbeterd (op kleur, contrast en geluid) en omgezet in geschikte bestandsformaten.

Wanneer dat technische voorbereidende proces klaar is, wordt het materiaal toegevoegd aan onze database. Elk bestand krijgt specifieke metadata mee, zodat we weten waar het vandaan komt, wanneer het ooit is gemaakt, en.... voor welk genre en dagdeel in ons dagschema geschikt is.

Tot slot wordt het betreffende bestand omgezet voor verspreiding en ingepland volgens het dagschema. Alle apparatuur die het dagprogramma kan verspreiden, opvangen of weergeven, is speciaal voor ons gemaakt en werkt samen met onze database.

Filmpjes en andere weetjes vind je op Achter de schermen.

STV brengt structuur in de dag. Dat komt door de indeling van de programma-aanbod wat is afgestemd op het dagritme in de zorg. Ook mensen die later opstaan, komen door de programmering als vanzelf in het ritme van de zorg. Dat maakt het meegaan in de dagplanning makkelijker.

STV geeft bovenal plezier, ontspanning en herkenning bij de bewoners en draagt bij aan het thuisgevoel. Mede door het tempo van de beelden kunnen ook mensen met een aangepaste prikkelverwerking plezier beleven aan 'de TV'.

Het STV-kanaal kan desgewenst ook in-huis-berichtgeving bevatten. Door regelmatige herinnering draagt dit bij aan verhoogde deelname en een hogere betrokkenheid bij de woonomgeving. Bewoners kiezen vanwege het plezierige aanbod vaker STV dan een kabelkrant, waardoor er meer attentiewaarde is voor georganiseerde activiteiten. STV wordt aantrekkelijker gevonden dan reguliere kabelkranten die in-huis-nieuws doorgeven.

Bovendien wordt al uw locatienieuws door ons verwerkt en hoeft u hier intern geen medewerkers voor vrij te plannen. Zo kunnen uw medewerkers zich bezig houden met de bewoner in plaats van het terugkerende 'papierwerk'.

Dankzij het on-demand aanbod via de STV mediaspeler kan er ook in de huiskamer snel en effectief worden ingesprongen op situaties waar afleiding nodig is en is er voor medewerkers en andere begeleiders in de huiskamer, snel en eenvoudig hulp bij het samendoen van gezamenlijke activiteiten.

Cordaan heeft onderzoek gedaan naar de inzet van zintuiglijke instrumenten, waaronder ons dagprogramma. Zowel bewoner als medewerker ervaren veel steun van het aanbod.

Door de grote variatie aan muziek en beeld blijkt het dagprogramma ook voor de medewerkers een plezierige ondersteuning gedurende de dag.

Met installatiekosten wordt bedoeld het voor de eerste keer installeren of aansluiten van de benodigde apparatuur, te weten de STV mediaspeler (per huiskamer) of het STV-systeem voor centrale verspreiding naar alle kamers.

STV mediaspeler voor de huiskamer (STV Interactief)

Wanneer de STV mediaspeler op een vaste internetverbinding wordt aangesloten, dan gaan we ervan uit dat de abonnee zelf de installatie heeft voorbereid en dat de benodigde aansluitingen voor de STV mediaspeler bij de TV aanwezig zijn.

Wanneer gewenst is dat wij de bekabeling in de huiskamers doortrekken naar de betreffende TV's, dan berekenen wij tevens de kosten voor de externe monteur en het benodigde (kabel)materiaal. Dit wordt uiteraard tijdens de inventarisatie afgestemd met de zorglocatie. Je ontvangt dan een kostenraming op maat voor jouw situatie.

Seniorentelevisie als onderdeel van het servicepakket

Het is mogelijk om SeniorenTV te integreren in het TV-aanbod voor alle aansluitingen binnenshuis. Het aansluiten van het STV-systeem op de interne CAI-infrastructuur voor ontvangst binnen de gehele zorglocatie wordt uitgevoerd door een van onze externe vaste installateurs. Om inzicht te krijgen in deze kosten vindt er vooraf een technische inventarisatie plaats. De plek én de wijze van aansluiten verschilt namelijk per locatie. Inventarisatie geschiedt in overleg met ICT en Facilitaire danwel Technische Dienst. Uiteraard ontvang je een offerte vooraf.

De aansluitmogelijkheden verschillen per abonnementsvorm.

Per huiskamer: De STV mediaspeler (chromecast) wordt in de huiskamer aangesloten via HDMI op de televisie en op internet. De internetverbinding geschiedt met een vaste utp-kabel of via Wifi. Bovendien is er een stroompunt nabij de TV nodig om de STV mediaspeler op aan te sluiten.

Centrale verspreiding naar iedereen: Indien SeniorenTV als in-huis-kanaal wordt verspreid naar alle kamers dan worden deze werkzaamheden door een van onze vaste installateurs uitgevoerd. De installateur koppelt onze apparatuur aan het interne CAI-netwerk (SOP-punt in de technische ruimte) waardoor iedereen STV op de digitale voorkeurzender 985 kan ontvangen. Daarnaast is er een internetverbinding nodig o.a. voor het dagelijks updaten van het programma. Dit wordt afgestemd met de huismeester en ICT van de betreffende zorgorganisatie.

Het programma is de gehele dag - en ook 's nachts - in te zetten. De programmering is 24/7 gepland en afgestemd op het dagritme. Indien u een STV mediaspeler gebruikt, geldt dit naast het 24-uursprogramma ook voor het on-demand aanbod. Het aanbod is op elk gewenst moment beschikbaar!

Dat kan helaas (nog) niet. Alle afspraken die wij hebben gemaakt met derden over het gebruik van muziek- en beeldmateriaal gelden voor gebruik binnen de professionele verzorgende omgeving. Daaronder vallen woon-/zorglocaties, zorgvilla's, verpleeghuizen, kleinschalig wonen locaties en ook plaatsen waar dagbesteding plaatsvindt.

Steeds vaker krijgen wij aanvragen van mantelzorgers die deze vorm van ondersteuning ten behoeve van afleiding, plezierige tijdsbesteding en dagstructuur thuis ook zouden willen inzetten. Op basis van onze ervaringen in de zorgsector denken wij dat het programma ook thuis een waardevolle ondersteuning kan bieden en de druk op de mantelzorger iets zou kunnen verlichten. Er moet echter nog veel water door de Rijn om dit voor elkaar te krijgen. Helaas kunnen we op dit moment in de thuissituatie dus nog niets betekenen, maar het heeft absoluut onze aandacht!

Toen wij in 2011 begonnen met de eerste pilots in zorglocaties waren alle bewoners enthousiast over het muziekaanbod en het veelzijdige nostalgische TV amusement. Toen de overheid sturend werd in het 'langer thuis wonen' en bejaardenhuizen meer verpleeghuizen werden, had dit ook effect op de samenstelling van de ouderen die onder het dak van de zorglocatie gingen wonen.

Gevolg is dat verhoudingsgewijs het percentage mensen met dementie binnen de zorgomgeving is toegenomen. Hierdoor zijn we het dagprogramma 'met andere ogen' gaan beoordelen en dit heeft geresulteerd in het verwijderen van een aantal programma-onderdelen, zoals bijvoorbeeld beelden die aan de oorlog deden denken. Ook hebben we nieuwe onderdelen toegevoegd die bewoners helpen herinneren aan het moment van de dag. Het STV aanbod is door deze aanpassingen nu niet meer alleen geschikt voor zorgafhankelijke ouderen, maar vooral ook voor mensen met dementie.

Onder onze abonnees bevinden zich zorglocaties, zorgvilla's, kleinschalig wonen huiskamers en dagbestedingscentra.

Nee, het programma kan niet worden gekocht. De belangrijkste reden is dat het muziek- en beeldmateriaal dat wij gebruiken niet van ons is, maar van derden. Verkopen kan in dat geval niet.

Uiteraard zijn extra handen van harte welkom. Samen bereiken we meer dan alleen!

Heb je ervaring met foto- en of filmbewerking en wil je meehelpen om nieuwe programma's samen te stellen ter ondersteuning van mensen met dementie, dan kunnen wij je hulp goed gebruiken. Dit kan enkele uren zijn per maand of zelfs per week, net wat je wilt. 

Dankzij hulp van vrijwilligers worden bijvoorbeeld activiteitenkalenders verwerkt voor het locatiegebonden Nieuwsvenster. Kennis van Photoshop is daarbij heel handig. Het werk concentreert zich vooral in de laatste week van elke maand.

Ook kunnen we hulp gebruiken bij het uitzoeken en sorteren van thematische fotocollecties. De foto's dienen als doel voor het maken van contact door herinneringen op te halen. Fotografeer je graag, of ben je lid van een fotoclub en willen jullie graag met elkaar een leuk project realiseren voor bewoners met dementie? Neem contact met ons op en help mee met het maken van leuke fotocollecties! 

Ben je lid van een filmclub en willen jullie meewerken aan het produceren van nieuw beeldmateriaal, wacht dan niet langer! Er is behoefte aan beeldprogramma's die nog niet bestaan dus als we dit met elkaar kunnen ontwikkelen dan zou dat de bewoners enorm helpen.

Wil je meehelpen met de verkoop, dan kun je als zelfstandige verkoopadviseur helpen om STV bij meer zorglocaties onder de aandacht te brengen. Met elkaar maken we voor deze mensen in deze fase van het leven het verschil!

Wil je als bedrijf in deze tijden iets extra's voor bewoners in zorglocaties doen, bijvoorbeeld via sponsoring? Dat kan. Adopteer dan een zorglocatie in de buurt waar het speciale activiteitenaanbod met aandacht en liefde ingezet kan worden. Of help met de inkoop of verwerking van aangepaste zintuigprikkelende programma's. Zo ondersteun je de zorgmedewerker én lever je een zinvolle en plezierige bijdrage aan de levenskwaliteit van de bewoner. Je kunt al iets betekenen met een bijdrage vanaf 50,-.

Neem alsjeblieft contact met ons op, we kunnen je hulp goed gebruiken!

Daar horen we graag alles over en natuurlijk gaan we dan ons best doen om dit met jouw hulp (als je dat wilt) te realiseren! Neem gerust contact op.

Het dagprogramma wordt per dag voor de zorglocatie samengesteld en intern vertoond. Door de grote variatie aan aanbod is het vertoonde programma iedere dag anders. Dat maakt tevens individuele berekeningen per maand een heidens karwei. Daarom hebben wij met derden alle afspraken over gebruik van hun materiaal per jaar gemaakt. Om die reden hanteren we ook een abonnementsperiode van een jaar.

Ervaar je problemen in de ontvangst van Seniorentelevisie binnen de gehele zorglocatie of het on-demand programma-aanbod via de STV-box in de huiskamer?

Op deze pagina kun je vinden of er eventueel bij jou in de buurt een netwerkstoring is of vind je antwoorden op een situatie die voor jou misschien van toepassing is.

Locatie-abonnement: Indien je normaliter binnen de gehele zorglocatie op alle kamers Seniorentelevisie inclusief jullie eigen in-huis-nieuws ontvangt, maar nu niet meer, dan kun je het beste even met ons contact opnemen. Wij helpen je graag verder.

Huiskamer-abonnement: Maak je gebruik van de STV-box in de gezamenlijke huiskamer? Dan vind je op deze pagina enkele eenvoudige bedieningsstappen om weer snel van het STV-aanbod te kunnen genieten. Kom je er niet uit, bel ons dan gerust.

Telefoonnummer helpdesk: 020-4160503.

 

 
 
Samen maken we het verschil, bedankt!