Toen wij in 2016 met Nienke Fluitman en Dr. Anneke van der Plaats startten met de productie van een pilotprogramma met gebaren als beweegoefening, maakten veel medewerkers en bewoners voor het eerst kennis met gebarentaal. Tijdens deze huiskameractiviteit (met als thema ‘de avondmaaltijd') bleek dat mensen het heel leuk vonden om samen herinneringen op te halen en ondertussen via spiegelen en beweging toch nieuwe dingen te leren. Met de opgedane ervaring, zowel inhoudelijk als een aangepast spiegelperspectief voor het oefenen, wilden we het ‘Memory-in-Motion’-project zoals we dit toen noemden, graag met wat aanpassingen voortzetten en uitbreiden. Helaas kregen we destijds de financiering voor activiteitenvideo's met gebruik van SeniorSigns niet rond.
Nu, ruim 8 jaar later, is er heel goed nieuws! Want Nienke Fluitman, gemotiveerd door haar eigen ervaring tijdens het meemaken van twee herseninfarcten begin 2023, heeft een compleet nieuwe en vooral laagdrempelige methode ontwikkeld om het gebruik van gebaren in de zorg en door iedereen te stimuleren. Iets wat wij van harte toejuichen, omdat wij ook in onze familie ervaren dat gebaren veel verduidelijken. Gebaren maken taal visueler en krachtiger. Dit bevordert de communicatie en leidt tot meer begrip onderling. Maak nu kennis met Nienke's SeniorSigns in boekvorm: ‘Gebaar met elkaar’!
Wat zeg je?
1 op de 10 mensen heeft een gehoorbeschadiging, in meer of mindere mate. En wat doen we om dit op te lossen in antwoord op de vraag ‘Wat zeg je’? We gaan harder praten en de vragen of zinnen nogmaals en vaak nóg harder herhalen. Alleen al door de intonatie en frustratie raak je (beiden) geïrriteerd en kan zelfs de omgeving overprikkeld raken. En zo wordt communicatie nog lastiger en de sfeer niet persé prettiger.
We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die slechter hoort en nog geen gehoorapparaat wil, want “het gaat nog prima!”, met een hoop misverstanden of gemiste gespreksstof tot gevolg. Wanneer je praat en een gebaar gebruikt (bijvoorbeeld bij "Gaat u mee naar de kapper?"), dan is de kans heel groot dat je elkaar meteen begrijpt. Door bewust een gebaar in te zetten tijdens het praten, laat je iemand bovendien zien dat je contact wil maken.
Het maken van het gebaar, de beweging zelf, geeft al meteen een beleving. De kijker ziet dan al wat hij of zij moet gaan doen. Wanneer je dit doet voor iemand die verward is, of niet op woorden kan komen, ontstaat er nu wel echt contact met elkaar. Een gebaar vormt eigenlijk een plaatje van het woord waar iemand naar op zoek is.
Het helpt natuurlijk ook als iedereen voor die momenten dezelfde gebaren gebruikt, dat scheelt een hoop onbegrip of gegis. Via het handige praktijkboek ‘Gebaar met elkaar’ van Nienke Fluitman, ontdek je hoe een eenvoudig gebaar tijdens het spreken nieuwe verbindingen creëert.
Nienke ontwikkelde op basis van gebaren uit de Nederlandse GebarenTaal een nieuwe methode voor ouderen, familie en professionals in de zorg: SeniorSigns. Nienke: “Bij innovatie in de zorg ligt de focus vaak op digitale ondersteuning om zorg en/of welzijn te verbeteren. Hoe mooi is het dat je juist deze vorm van ondersteuning eigenlijk direct, eenvoudig en snel kunt toepassen, simpelweg door gebruik van je eigen handen!”
‘Gebaar met elkaar’ neemt je mee op een fascinerende reis door de wereld van gebarentaal en laat zien waarom iedereen profiteert van het gebruik van gebaren. Het is speciaal geschreven voor familieleden, mantelzorgers en professionals met speciale aandacht voor o.a. senioren, mensen met dementie, afasie of niet-aangeboren hersenletsel (NAH), slechthorendheid en slechtziendheid. Je leest meer over de geschiedenis, de theorie en welke gebaren je wel of juist niet gebruikt.
Via eenvoudige stapsgewijze instructies en QR-codes met video’s oefen je een aantal praktische en gemakkelijk herkenbare gebaren uit alledaagse zinnen, die je eenvoudig kunt toepassen. In 25 thema’s neemt Nienke je mee langs praktijksituaties én oplossingen, zoals de dagelijkse verzorging, de maaltijd, hobby’s en uitstapjes, het duiden van emoties tot samen lezen bij de koffie of thee.
Leuk om te weten: Nienke heeft ook leuke tafelkaartjes gemaakt, met de gebaren voor ‘koffie’ en ‘thee’, om in het restaurant van de zorglocatie op tafel te zetten. Zo kun je aan tafel (ook vanaf afstand 😀) een koffie of thee bestellen met je eerste gebaar én heb je meteen leuke gespreksstof.
Ervaar hoe sneller begrip leidt tot plezieriger contact en maak er samen een leuke activiteit van. Want gebaren leren is ook nog eens leuk om te doen!
Nienke geeft ook workshops ‘SeniorSigns’ en ‘MediSigns’. Wil je hier meer over weten of het boek, praatplaten of de tafelkaartjes bestellen? Ga dan naar de website van gebaarmetelkaar.nl
Terug