Eten en drinken zijn essentieel voor het goed functioneren van lichamelijke processen, voor energie, herstel en bescherming tegen ziekten. Ook kunnen ze een positieve invloed hebben op de cognitieve functies en het verloop van dementie. De behoefte aan en aandacht voor eten kunnen beïnvloed worden door vermoeidheid, kauw- en slikproblemen. Ook bijwerkingen van medicatie kunnen leiden tot verminderde eetlust. Hoe maak je van eten en drinken een waardevol instrument om leefplezier én welzijn te stimuleren?
Dankzij de samenwerking met Lisette Bossert kunnen we zorgprofessionals handvatten geven en inspireren om van eetmomenten echte welzijnsmomenten te maken.
Een bord vol smakelijk eten is natuurlijk een groot genot, maar het opeten ervan duurt vaak maar een kwartier. Hoe kun je dat waardevolle moment verlengen en verrijken? Lisette leert zorgmedewerkers hoe zij eetmomenten kunnen uitbreiden door bijvoorbeeld samen te koken, tafels gezellig te dekken of bewoners groente te laten snijden. Lisette: “Zo komen mensen niet alleen fysiek, maar ook mentaal in beweging en wordt aandacht gegeven aan wat iemand nog wél kan.”
Via de inzet van muziek, beeld, activiteitenmateriaal en kennisdeling biedt GeheugenVenster handvatten om contact te maken en het geheugen te prikkelen. Ook eetmomenten dragen bij aan het welzijn van mensen met dementie. Zo vind je in het dagtv programma-aanbod onder meer het in samenwerking met zorgorganisaties ontwikkelde GeurTV: een unieke manier om via visuele ondersteuning en de inzet van geur voorafgaand aan de maaltijd de trek te stimuleren, ook in huiskamers waar niet wordt gekookt.
Vanaf vandaag geeft Lisette Bossert via het dagtv handboek extra tips en inspiratie aan medewerkers om van eet- en drinkmomenten een mooie smaak-proef-beleef activiteit te maken. Zo kunnen medewerkers direct aan de slag en ervaren wat samen koken en samen eten doet met bewoners. Ook deelt zij een aantal recepten waarmee je mooie smaakherinneringen kunt beleven, om de eetlust te vergroten en gezellige, waardevolle momenten te creëren.
Haar recepten en aanvullende tips staan in het dagtv handboek onder Educatie & tips > Activiteiten organiseren > Eten en drinken.
Wil je graag meer doen met eten en drinken in de zorg? De trainingen en lezingen van Lisette zijn concreet en praktijkgericht en nodigen uit om met een nieuwe blik naar eten en drinken te kijken. Hoe kun je vaste eetmomenten sfeervol aankleden? Hoe stimuleer je drinken met kleine glaasjes en smakelijke drankjes? Hoe kan fingerfood helpen als het gebruik van bestek moeilijker wordt?
Haar aanpak sluit aan bij de inzichten uit onder meer de Green Deal Duurzame Zorg en aanbevelingen van het RIVM. Aandacht voor sfeer, vaste structuren, ondersteuning door zorgverleners en het respecteren van persoonlijke voorkeuren dragen allemaal bij aan betere voedselinname en meer eetplezier bij mensen met dementie.
Wil je als zorgorganisatie ook ontdekken hoe je van eetmomenten waardevolle welzijnsmomenten maakt? Neem dan contact op met Lisette Bossert voor inspiratie, trainingen of praktische tools.
Benieuwd hoe eten ook herinneringen, verhalen en levensplezier oproepen? In haar boek “Toen was koken heel gewoon” gaat Lisette in gesprek met tien bijzondere mensen die opgroeiden in de jaren ’50-’60. Ze spraken over de betekenis van eten in hun leven, hoe het vroeger thuis was en welke smaakherinneringen ze nog altijd met zich meedragen. Je vindt in dit boek geen medische modellen, maar menselijke verhalen, prachtige herinneringen en natuurlijk volop heerlijke recepten. Een aanrader voor iedereen die wil ontdekken hoe groot de waarde van eten kan zijn.
Terug