geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
BOOM Uitgevers neemt dagtv-video op in taalcursus voor anderstalige zorgmedewerkers

BOOM Uitgevers neemt dagtv-video op in taalcursus voor anderstalige zorgmedewerkers

Gelukkig zijn er in de huidige tijd van personeelskrapte in de zorg steeds vaker anderstalige zorgprofessionals die willen bijdragen aan een goede kwaliteit van leven van patiënten, cliënten en bewoners. Wat moet je als anderstalige zorgmedewerker eigenlijk weten als je in de zorginstelling gaat werken? Welk soort Nederlands moet je kunnen verstaan en spreken?

taal is meer dan alledaags Nederlands

Het is duidelijk dat de taal van de verpleging/verzorging meer is dan alledaags Nederlands. Allerlei specifieke termen, zoals tillift of voedingslijst, zijn in de zorg heel gewone en veelgebruikte woorden. Verder is het in de omgang met bewoners en collega’s uitermate belangrijk dat je begrijpt wat de bewoner bedoelt, maar óók wat de arts zegt en wat je collega je bij de overdracht wil meedelen.

TVDZ_aandacht-contact1 TVDZ-collegas2 TVDZ_activiteit-contact

BOOM Uitgevers heeft samen met een auteursteam van Technische Universiteit Delft een lesmethode ontwikkeld voor anderstaligen die in Nederland in de zorg (gaan) werken: ‘Taal van de zorg’. De NT2-lesmethode behandelt vaktaal én communicatieve vaardigheden waarmee anderstalige zorgprofessionals sneller en gemakkelijker succesvol aan het werk kunnen. Het is geen medisch handboek maar gaat vooral over de praktijk: de dagelijkse gang van zaken. De lessen bevatten veel praktische informatie over de gezondheidszorg, zoals het zorgdossier, het Nederlandse zorgsysteem, mantelzorg, de voedingsassistent, het menu, werkoverleg, de apotheek, bijscholing, handelingen in de zorg als aankleden, wassen, eten geven, dagbesteding, gebeurtenissen op de werkvloer en nog meer.

TVDZ_TaalvandeZorg-BoomUitgevers

ZINvol contact in de laatste levensfase

Ook de laatste levensfase komt aan bod. In hoofdstuk 21, waarin het thema levenseinde en de geestelijke zorg voor zowel bewoner als begeleiding van familie voor én na overlijden centraal staat, is onze video met dementiedominee Ds. Tim van Iersel in de e-learning opgenomen met daarbij een aantal vragen. Want, hoe ga je met elkaar over dit onderwerp in gesprek en waar houd je rekening mee? In de video legt Tim o.a. uit hoe je met een Zintuiglijke, Interactieve en Niet kinderachtige benadering goede ondersteuning kunt bieden aan bewoners met dementie.

Ter stimulering van onderling contact biedt het dagtv programma- en activiteitenaanbod veel handvatten om in gesprek te gaan en elkaar beter te leren kennen. Door het delen van historische context en kennis over de Nederlandse cultuur, de inzet van cultureel erfgoed, voorbereide gespreksvragen en leuke weetjes via het dagtv handboek, biedt dagtv praktische hulp aan zorgmedewerkers en andere huiskamerondersteuners. Zo kun je ook zonder (tijdsbeeld)kennis of ervaring passende dagbesteding bieden aan bewoners in het verpleeghuis, de kleinschalige woonvoorziening of aan bezoekers van de dagbestedingslocatie en onderlinge verbinding creëren.

Wij vinden het geweldig dat de voorlichtingsvideo die we maakten naar aanleiding van de eerste Sfeerviering-activiteit met Ds. Tim van Iersel voor dit leerzame doeleinde wordt ingezet. We hopen dat de inzichten en tips bijdragen aan meer werk- en leefplezier in de zorglocatie, elke dag.

Bekijk onderstaande video indien je meer wilt weten over de lesmethode’ Taal van de zorg’ of bestel het basisboek en ga aan de slag!

Terug