geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
helpdesk
login
Nieuw bij dagtv: Vaartochten! Heerlijk genieten van Nederland vanaf het water 🛥️

Nieuw bij dagtv: Vaartochten! Heerlijk genieten van Nederland vanaf het water 🛥️

Superblij zijn we met dit nieuwe zomerse activiteitenaanbod: Vaartochten. Alsof je zelf met het Friese echtpaar Pieter en Marieke op hun schip ‘De Canicula’ meevaart. Leuke filmpjes waarin niet alleen de beelden en route vanuit de boot te zien zijn, maar ook bijzondere feitjes over de historie en omgeving verteld worden. Zo wordt een vaartochtje een echte belevenis. Varend door de mooiste gebieden en langs plekken waar je niet snel zou komen, beleef je Nederland met andere ogen.

van tuin naar boot

In 2015 kochten Pieter en Marieke een sloepje en ontdekten zij de schoonheid van Friesland en Overijssel. Vanaf het eerste moment dat ze op de boot stapten, werden ze geraakt door de manier waarop je Nederland beleeft vanaf het water. Marieke: “Het is de pure schoonheid van de geweldige natuur waar je als ‘landtoerist’ vrijwel geen weet van hebt.”  

Canicula-boot1-Pieter-Marieke3-Woudsend Canicula-boot2-Schiedam Canicula-Drone1-Slotermeer-L

De sloep maakte plaats voor een grotere boot, een polyester cabin cruiser van 9.20 meter lang en 3 meter breed. Hele zomers varen Pieter en Marieke met 'De Canicula' door Nederland. “We hebben van alles aan boord. We vertoeven voornamelijk in de kuip van de boot, daar is het stuurgedeelte en een ruime achterzit. Als we gaan varen, hoeven we eigenlijk alleen proviand, beddengoed en onze kleding mee te nemen”.

de meeste indruk

Marieke: “De vaartocht die het meeste indruk heeft gemaakt, is denk ik de allereerste reis die we maakten. We zijn toen naar Workum, Hindeloopen en Stavoren gevaren. Dat je dan zo Hindeloopen binnen komt varen, dat was zó geweldig! De reis werd toen onderbroken door vier regendagen. Het tweede deel van de vakantie gingen we onder meer naar Zwartsluis en Vollenhoven, een enorme dubbele hallenkerk met een aangebouwd raadhuis en de grote zeesluis van Blokzijl.”

het ultieme bootgevoel

“Het gevoel van vrijheid en het onthaasten, dat is toch wel het ultieme bootgevoel,” vindt Marieke. “Dat is trouwens op de ene plek wel anders dan op de andere. Soms moet je op een route door heel veel sluizen en vroeg vertrekken om overal op tijd aan te komen. Nederland vanaf het water is zo mooi. Met bijvoorbeeld de zonsondergang met een kopje koffie of met een drankje op het dek een boek lezen, dat is echt genieten geblazen. Ondertussen hoor je het klotsende water, een paar roepende waterhoentjes en het geluid van de roerdomp."

Canicula-Drone3-KleinAdam Canicula-boot3-Sneek Canicula-Drone2-brug

verhalen die iedereen moet weten

Om hun bootervaringen met anderen te kunnen delen, beginnen ze met een website en het maken van video’s. In haar video’s vertelt Marieke over de geschiedenis van de omgeving. “Ik vind alleen vaarbeelden niet zo interessant. Het is gewoon ontzettend leuk om te vertellen over de plekken waar je doorheen komt. Toen wij voor het eerst gingen varen met het sloepje kwamen we door verschillende stadjes waarvan we het bestaan niet wisten. Bij Blokzijl voeren we door een zeesluis. Ik wist natuurlijk wel dat er polders aangelegd waren, maar hoe dat precies zat en eruitzag? Daar had ik echt geen flauw idee van. Ik ben van origine journalist en wil graag verhalen vertellen. Ik dacht toen: dit moet iedereen weten. Tja, een deel van Nederland weet het verhaal misschien al wel, maar ik nog niet. En toen besloot ik: dit ga ik aan iedereen vertellen.”

rustgevend

Het vaarplezier straalt van de filmpjes af. Het is geweldig dat de video’s nu ook beschikbaar komen in het verpleeghuis, in het huiskamer activiteitenaanbod voor bewoners met dementie. “Voor mijn werk bij de regionale omroep van Drenthe maken we vaker items over dementie. Pieter en ik krijgen regelmatig te horen dat mensen onze video’s heel rustgevend vinden. Ik liep al een tijdje rond met het idee om verzorgingshuizen te benaderen. Wat dat betreft sluit dit initiatief hier mooi bij aan.”

Canicula-onderweg1-Ossenzijl Canicula-onderweg2-Pieter-Marieke2-zwaaien Canicula-onderweg3-Goejanverwellesluis-ZH

nationale prijs motorbootvaren

Dat de video’s door veel mensen gewaardeerd worden, blijkt in het vroege voorjaar van 2023. De Stichting Bevordering Motorbootvaren was zó onder de indruk van de website en het YouTube-kanaal van Pieter en Marieke dat ze de Nationale Motorbootvaren Prijs hebben gewonnen. Leuk detail: Vorig jaar ging deze prijs naar Omroep Max voor het programma ‘Denkend aan Holland’. Marieke: “We verkeren dus in goed gezelschap en we zijn heel erg vereerd!”

een glaasje rosé

Het maken van een video kost overigens ongelooflijk veel tijd. Zo neemt het filmen, alle achtergrondinformatie erbij zoeken, het inspreken, bijpassende muziek selecteren en het editen ongeveer tachtig uur per video in beslag.

Pieter en Marieke, ontzettend bedankt voor het ter beschikking stellen van een aantal van jullie prachtige video’s zodat we met jullie mee kunnen reizen! Het is voor de mensen in de gezamenlijke huiskamer in het verpleeghuis een heerlijke vorm van rust en ontspanning. En om in scheepstermen te blijven… als je met een activiteit de bakens even wilt verzetten, of even je zorgen overboord wilt gooien, kies dan Vaartochten, daar vaart iedereen wel bij! 😊

Wil jij je waardering uitspreken voor het geweldige werk dat ze doen? Steun ze met een glaasje rosé via ‘Buy Me a Coffee”.

Terug