Een succesvolle reminiscentie-activiteit kost best wat voorbereiding: geschikte fragmenten zoeken op Youtube, foto’s verzamelen en printen, je wilt het tenslotte goed doen. In de zorg komt de medewerker nogal eens tijd tekort en dan kan zo'n activiteit er nog weleens bij inschieten. Daar hebben we een oplossing voor bedacht. Ons on-demand aanbod voor de gezamenlijke huiskamer bevat vanaf nu een nieuw genre: het Themagesprek. Een kant-en-klare activiteit die u met minimale voorbereiding samen met de bewoners kunt doen. De opzet is simpel.
U kiest in het Activiteitenmenu van de dagtv mediaspeler voor Themagesprek (herkenbaar aan het paarse icoon) en selecteert een gespreksonderwerp, bijvoorbeeld Zomer, Huishouden of School. Elk onderwerp bevat videomateriaal, foto's én muziek.
Voorbeeld: Themagesprek Zomer - deelonderwerp Vakantie
De opzet is simpel: u selecteert het eerste item en loopt vervolgens stapsgewijs door het aanbod. Elk gespreksonderwerp begint met een kort filmpje om lekker in de stemming te komen.
In het dagtv handboek hebben we i.s.m. met activiteitenbegeleiders het Themagesprek uitgewerkt met tal van vragen, leuke weetjes, achtergrondinfo en tips voor zintuigprikkeling. De thema’s zijn toegankelijke onderwerpen waar bijna iedereen in de huiskamergroep mee te maken heeft gehad, om ervoor te zorgen dat niemand buiten de boot valt.
Elk Themagesprek sluiten we tenslotte muzikaal af met een liedje passend bij het besproken onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan ‘Die Zomerdag’ van Willeke Alberti bij het thema 'Zomer'. Of een liedje om lekker samen op te dansen! We hebben alle liedjes helder ondertiteld zodat - ook door de (jongere) medewerkers - gezellig en uit volle borst kan worden meegezongen.
Voorbeeld: Themagesprek Zomer - Liedje ter afsluiting
Reminiscentie kan niet meer worden weggedacht uit de dementiezorg en biedt tal van voordelen. Zo kan het goed zijn voor het zelfvertrouwen, eigenwaarde en natuurlijk zorgt het oproepen van prettige herinneringen ook voor prettige gevoelens. Het Themagesprek kan door een activiteitenbegeleider worden uitgevoerd, maar is zeker ook laagdrempelig genoeg om bijvoorbeeld door een mantelzorger, vrijwilliger of familielid te worden gedaan. Kortom, ga lekker aan de slag! En laat ons vooral weten hoe het bevalt. Of, heeft u een leuk onderwerp dat u graag met de bewoners zou willen bespreken? Schroom niet en mail ons via info@geheugenvenster.nl
Terug