geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
helpdesk
login
Switch2Move:

Switch2Move: "Dans als interventie in het verpleeghuis, goed voor lichaam én geest!"

Ritmisch bewegen, met elkaar en op muziek, gewoon vanuit je eigen gevoel. Het draagt bij aan het welzijn van mensen en in het bijzonder van mensen met dementie. Niet alleen vanwege de bewegingen zelf, ook het onderling contact en het uiten van emoties zorgen voor nogal wat positieve hersenactiviteit. Dans is goed voor lichaam én geest. Bovendien geeft dans de mogelijkheid tot non-verbale communicatie, iets wat belangrijk is wanneer je deze vaardigheden door ziekte of aandoening verliest. Belangrijk dus om ook dansoefeningen toe te voegen aan het activiteitenaanbod voor mensen met dementie, thuis en - via de STV-mediaspeler - in het verpleeghuis.

Oefenprogramma daagt bewoners uit

Switch2Move heeft een speciaal oefenprogramma ontwikkeld waarin mensen creatief wordt uitgedaagd, gebruikmakend van verschillende beweegmethoden en dansstijlen. Ook zijn in het SIM-oefenprogramma (SIM staat voor ‘social implicit movement’) therapeutische oefenvormen geïntegreerd waardoor mensen door creatief en dynamisch te bewegen emoties kunnen uiten en leren controleren. Het beweegprogramma is bovendien uiterst geschikt als hulpmiddel voor het verbeteren van de lichamelijke mobiliteit en stabiliteit van spieren en gewrichten. Switch2Move gaat in samenwerking met GeheugenVenster het SIM-oefenprogramma aanbieden aan bewoners én medewerkers van verpleeghuizen. 

Switch2Move_dans02_SIM_GeheugenVenster Switch2Move_dans03_SIM_GeheugenVenster Switch2Move_dans07_SIM_GeheugenVenster

De ambitie van Andrew Greenwood, voormalig danser, balletmeester en oprichter van Switch2Move (S2M), is om dans te integreren in de gezondheidszorg, als een preventiemiddel voor ziektes als Parkinson, MS en dementie. Met Marc Vlemmix, zelf Parkinson patiënt, ontwikkelde hij een succesvol bewegingsprogramma voor mensen met Parkinson (Dance for Health). In 2014 doen zij onderzoek naar de voordelen van dans voor mensen met Multiple Sclerose (MS), samen met de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze geweldige ervaring spoort Andrew Greenwood aan om zijn werkgebied uit te breiden. Nu, met zijn eigen stichting Switch2Move, organiseert hij dans- en bewegingscursussen voor mensen met een fysieke of mentale beperking. Hij geeft o.a. danslessen aan mensen met dementie in Eindhoven.

Andrew Greenwood: “Wij zijn blij met de samenwerking met GeheugenVenster. Zowel GeheugenVenster als S2M richten zich op de effecten van muziek, beeld, beweging en prikkelverwerking bij mensen met dementie. Onze missie is het verbeteren van de kwaliteit van leven voor deze groep mensen. Door ons SIM-oefenprogramma te koppelen aan het programma-aanbod van Geheugenvenster kunnen we samen veel bewoners in groot- en kleinschalige zorglocaties bereiken en zo onze interventie rechtstreeks aanbieden aan de mensen die er baat bij hebben.”

Switch2Move_dans13_SIM_GeheugenVenster Switch2Move_dans15_SIM_GeheugenVenster Switch2Move_dans06_SIM_GeheugenVenster

Bewegen, voelen en ervaren

Het pilotprogramma is gefilmd in het Textielmuseum in Tilburg i.s.m. Omroep Tilburg. Tijdens deze dansoefening worden bewoners uitgenodigd om vanuit gevoel en vrije expressie op de stoel mee te bewegen op de muziek. De dansoefening wordt begeleid door Andrew Greenwood (Engelstalig) en Meta de Zeeuw (Nederlandstalig).

Creatief visueel detail is dat tijdens het doen van bepaalde oefeningen de machines in het museum ritmisch meebewegen, waardoor je a.h.w. meegaat in de flow. Het is een bijzondere combinatie van bewegen, voelen en visueel ervaren.  

Op basis van de ervaringen met deze pilot wordt een uitgebreidere serie ontwikkeld inspelend op uiteenlopende expressieve dansthema’s. Het oefenprogramma is opgenomen in het on-demand Beweegaanbod van de STV-mediaspeler. Korte preview:

“We vinden het belangrijk dat ons oefenprogramma bijdraagt aan een betere gezondheid, sociaal contact en mogelijkheden geeft tot het uiten van emoties en gevoelens,” vervolgt Andrew. “Ook willen we graag laten zien dat er naast de klassieke manieren van zorg en therapie ook andere wegen zijn die hulp- en zorgverleners kunnen bewandelen als bijdrage aan een goede gezondheid. Daarin willen we graag faciliteren en stimuleren. In onze ervaring zijn de effecten al na enkele weken zichtbaar. De methode is voor en door iedereen te gebruiken.”

Wil jij zelfstandig met het SIM-programma aan de slag? 

Dat kan! Switch2Move biedt (online) cursussen voor zorgmedewerkers, activiteitenbegeleiders en anderen die deze mooie beweegmethode in de dagelijkse zorg willen gaan toepassen. Je krijgt kennis, praktische handvatten, oefent en doet inspiratie op voor je eigen praktijk. Dus, heb je interesse in het aanbieden en stimuleren van dans en vrije expressie in jouw werkomgeving? Neem dan contact op met Andrew Greenwood van Switch2Move via andrew@switch2move.com

Terug