geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
helpdesk
login
 

Zo vitaal mogelijk in het verpleeghuis: lekker bewegen met StoelFIT!

30 minuten per dag bewegen is belangrijk, voor iedereen. Dat is soms nog best wel een uitdaging. Wanneer je door omstandigheden niet met elkaar naar buiten kunt of wilt, is het heel fijn wanneer je gemakkelijk een beweegkwartiertje binnenshuis kunt organiseren. De StoelFIT-oefeningen van Saskia van der Valk-Romeijn helpen om zo vitaal mogelijk te blijven, ook in het verpleeghuis. Een stimulerende beweegactiviteit op swingende en herkenbare muziek, gewoon vanuit je stoel. Gezellig én gezond!

StoelFIT-GeheugenVenster4 StoelFIT-GeheugenVenster5 StoelFIT-GeheugenVenster7

Blij en trots zijn we op de samenwerking met OPEN Rotterdam waardoor we de actieve zitoefeningen van Saskia beschikbaar kunnen maken via de STV-mediaspeler, ook buiten Rotterdam. We praten hierover met Femke IJsinga-van Boxsel, zakelijk directeur van Open Rotterdam.

Wat is Open Rotterdam eigenlijk?

“OPEN Rotterdam is sinds 2013 de lokale publieke omroep van Rotterdam. Wij brengen dagelijks nieuws over wat zich in de stad afspeelt. Ons doel is om via OPEN Rotterdam verhalen te vertellen van Rotterdammers voor Rotterdammers en deze verhalen terug te koppelen aan de politiek, zodat zij weten wat er leeft en zich diep in de wijken echt afspeelt. Het mooie is dat Rotterdammers ons actief tippen en ons van teksten en beelden voorzien, waarmee wij de verhalen vanuit een journalistiek oogpunt zichtbaar kunnen maken. Daarnaast zenden we mooie series en films uit over Rotterdam en Rotterdammers, over onderwerpen die Rotterdammers bezighouden”.

Open Rotterdam heeft het beweegprogramma StoelFIT op de lokale zender uitgezonden. Hoe ben je met Saskia van der Valk in contact gekomen?

“Tijdens de eerste lockdown kregen we de tip van iemand uit ons netwerk over Saskia’s beweegprogramma. We hebben toen contact met haar opgenomen en de eerste reeks die Saskia zelf geproduceerd heeft op televisie uitgezonden (red. voor abonnees: zie ook ‘RollatorFIT’ in de STV-mediaspeler)."

Jullie hebben samen een vervolgserie gemaakt. Hoe is dat tot stand gekomen?

“In december 2021 hebben we samen met Saskia besloten om nieuwe afleveringen te maken. Vervolgens hebben we met steun van de Gemeente, binnen het programma Ouder en Wijzer Rotterdam, een nieuwe reeks geproduceerd. Via ons enorme netwerk binnen de stad hebben we een mooie samenwerking gevonden met het Wereldmuseum, het Radiomuseum, Podium Islemunda en de Euromast om daar de afleveringen op te nemen. Prachtige Rotterdamse plekken die door herkenning wat extra's toevoegen voor onze doelgroep. We zijn heel erg blij dat we dit samen met Saskia hebben mogen doen, want de afleveringen zien er top uit”.

Waarom hebben jullie besloten om dit beweegprogramma te delen met GeheugenVenster?

“Wij vinden dat alle content die we maken zo breed mogelijk gedragen mag worden. Zo hebben we het beweegprogramma actief onder de aandacht gebracht bij verschillende Rotterdamse huizen waar ouderen wonen. GeheugenVenster heeft net als wij een maatschappelijk doel. Het beweegprogramma past perfect in het huiskamer-aanbod van GeheugenVenster die daarmee de content beschikbaar maakt voor een specifieke doelgroep, namelijk ouderen in het verpleeghuis. En die wil je natuurlijk zoveel mogelijk ondersteunen om zo vitaal mogelijk te blijven”.

StoelFIT-GeheugenVenster1 StoelFIT-GeheugenVenster2 StoelFIT-GeheugenVenster3

We vinden het fantastisch dat de 24 StoelFIT-activiteiten van Saskia en Open Rotterdam nu ook beschikbaar zijn via het Activiteitenmenu in de STV-mediaspeler. Zo kan er heerlijk in de woonkamer bewogen worden op een manier die aansluit bij wat de bewoner aankan. Het programma is ook zeer geschikt voor de bewoner die wat meer uitdaging wil of nodig heeft. Zo is er voor elk wat wils! Grappig weetje: wist je dat je zelfs leuke oefeningen kunt doen met een pak koffie of zelfs een wc-rol? Wij wensen iedereen veel beweegplezier!

Terug