geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
Nieuw bij dagtv: MuseumTV! Kunst, cultuur en erfgoed in de huiskamer van het verpleeghuis

Nieuw bij dagtv: MuseumTV! Kunst, cultuur en erfgoed in de huiskamer van het verpleeghuis

Kunst en cultuur zijn belangrijk voor de stimulering van onze hersenen. Daarom zijn wij superblij met onze nieuwe samenwerkingspartner: MuseumTV! Zo kunnen bewoners in verpleeghuizen wanneer een museumbezoek niet meer lukt in de huiskamer toch met elkaar genieten van zeer gevarieerd, inspirerend en stimulerend kunst- en cultuuraanbod.

kunst en cultuurbeleving vanuit de stoel

De mini-documentaires van MuseumTV duren ongeveer 7 minuten en zijn geïntegreerd in het dagtv 24-uursprogramma, zodat mensen in het verpleeghuis een museum kunnen bezoeken vanuit de stoel. De kijker wordt door museumdirecteuren en medewerkers hartelijk ontvangen en virtueel rondgeleid. Je ziet en hoort van alles over kunst, cultuur, historische ontwikkelingen en uitvindingen. Ook curatoren vertellen interessante achtergrondverhalen over de mooiste collecties en tentoonstellingen.

Het gaat bij dit nieuwe programma-aanbod niet alleen om een stukje positieve dagbesteding maar vooral ook over het stimuleren van onderling contact, het ophalen van herinneringen of om samen iets nieuws te ontdekken. Wist je dat 70% van de Nederlanders naar het museum gaat om zich te verwonderen? Bovendien kunnen de beelden en informatie ook medewerkers helpen. Door de reacties en het delen van ervaringen leren zij de mensen waarvoor zij zorgen ook wat beter kennen.

2-MuseumTV-tapijt 3-MuseumTV-spakenburg1 4-MuseumTV-fiets1

wat is MuseumTV?

Wat MuseumTV precies doet, vertelt Marti Huetink, directeur-uitgever van Museumtijdschrift: “Sinds de oprichting in 2015 is MuseumTV uitgegroeid tot het videoplatform dat kunst, cultuur en erfgoed tot leven brengt. Met MuseumTV krijgen culturele instellingen en musea nieuwe mogelijkheden om digitaal bereikbaar en zichtbaar te zijn om zo hun exposities onder de aandacht te krijgen van een groter publiek. De grotere musea maken vaak zelf een promotievideo, omdat ze daar voldoende marketingbudget en mensen voor hebben. Kleinere musea hebben vaak geen marketingbudget. MuseumTV biedt musea aan een videopakket te maken, inclusief trailers voor social media. Daarnaast neemt MuseumTV eventueel ook het voortouw om subsidie aanvragen te doen bij onder meer de provincie, cultuurfondsen en gemeentes om op die manier het geld binnen te halen om de video te maken.”

waarom zijn MuseumTV en Museumtijdschrift samengegaan?

In oktober 2022 heeft Museumtijdschrift het platform MuseumTV overgenomen. Marti Huetink: "We delen eenzelfde missie: een zo breed mogelijk publiek met kunst en cultuur in aanraking te brengen. We zijn bij ons tijdschrift gaan experimenteren of de inzet van video toegevoegde waarde heeft op de inhoud van het geprinte blad. Onze doelgroep is de tentoonstellingsbezoeker, de 55-plussers. Zij vinden het fijn om het Museumtijdschrift geprint op papier te lezen. De jongere generatie leest kranten en tijdschriften vaak digitaal. Daarom wordt eind dit jaar ook een digitaal magazine gelanceerd in de vorm van een app. Daarin verschijnt 4x per jaar een artikel over kunst en tentoonstellingen, een podcast en een video.” 

Er staat bovendien nog meer op de planning. “Inmiddels zijn er zo’n 350 musea gefilmd, dat is meer dan de helft van het aantal musea in Nederland. We zijn momenteel bezig om zeven kleine musea in Zeeland te gaan filmen. Daarnaast gaan we een reeks kunstenaarsportretten voor Museumtijdschrift maken," aldus Marti Huetink.

7-MuseumTV-school1 6-MuseumTV-DAF 8-MuseumTV-noordbrabants2

de kracht van kunst en cultuur

Uit onderzoek is gebleken dat het ervaren van kunst en cultuur kan bijdragen aan het verminderen van stress en angst, en ons geluk en tevredenheid kan vergroten. Dergelijke activiteiten bieden niet alleen een bron van vermaak en ontspanning, maar ook de mogelijkheid om onze horizon te verbreden en nieuwe dingen te leren. Thuis vanaf de bank een rondleiding door het museum blijkt bovendien niet alleen leuk en makkelijk, maar ook nog eens gezond. Canadees onderzoek toont aan dat een regelmatig virtueel museumbezoek zorgt voor aanzienlijke verbetering van het welzijn van ouderen. Mark Mieras, wetenschapsjournalist en natuurkundige, gespecialiseerd in hersenontwikkeling, deed in opdracht van Het Mauritshuis onderzoek naar het effect van "Museum op recept" op de mentale gezondheid van mensen met dementie.

Marti Huetink: “Toen ik in gesprek kwam met jullie directeur Ingrid van der Horst was ik erg onder de indruk van dit mooie initiatief. Ik sta daar zeer sympathiek tegenover, ook omdat ik in mijn directe omgeving in aanraking met dementie en alzheimer ben gekomen. We weten dat onze video’s zeer interessant en geschikt zijn voor jullie doelgroep. Daarnaast is het voor ons ook een extra manier om kunst en cultuur onder de aandacht te brengen.” En wie weet worden ook medewerkers en bezoekende familie geïnspireerd om met hun eigen familie en/of vrienden een museum te bezoeken.

Raak jij of jouw gezelschap tijdens een museumbezoek snel overprikkeld door de drukte, geluiden en andere zintuigelijke waarnemingen? Er zijn ook musea die prikkelarme of dementievriendelijke rondleidingen verzorgen. Check maar eens de informatie via de Wegwijzer Hersenletsel en de Prikkelarme Cultuuragenda van Stichting Onbeperkt Genieten.

Mede namens MuseumTV wensen wij iedereen heel veel kijkplezier en verrassende gespreksstof!

Terug