geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login

"Ik geef vijf sterren aan de dagtv mediaspeler. Wat een heerlijke uitvinding!"

Joke Freijsen, werkzaam bij QuaRijn, zorgt samen met haar collega's liefdevol voor 13 bewoners met dementie bij de kleinschalige woonvoorziening De Tabakshof in Elst. Sinds december 2019 hebben ze bij De Tabakshof in de woonkamer en het atelier een mediaspeler aangesloten op de tv. Joke en haar collega’s gebruiken de box met veel enthousiasme en hun ervaring met het muziek-, beeld- en activiteitenaanbod heeft ze onlangs met ons gedeeld. Joke schreef mede namens haar collega’s deze mooie woorden, die ons motiveren om ook de komende tijd weer keihard aan de bak te gaan voor nog meer plezier en welzijn in de dementiezorg.

Wij maken er veel gebruik van, vooral in deze tijd

Joke vertelt: "Wij ervaren rust en doen leuke dingen met de bewoners. Zo zetten we vaak op de TV het dagtv-kanaal aan afwisselend met de gewone tv-zenders. Echt ideaal. Het dagprogramma bevat veel nostalgische amusement van bijvoorbeeld Willem Ruis, The Mounties, Mies Bouwman, maar ook De Dikke en de Dunne, het zijn tv-herinneringen die de bewoners kunnen plaatsen en waarderen. We maken er veel gebruik van, vooral in deze tijd waarbij het leven zich vooral binnenshuis afspeelt."

Tabakshof_mwBoogaerdt-vierkant Tabakshof_fiets-vierkant

Soms wagen wij een dansje in de woonkamer

Ook het keuzeprogramma wordt veel gebruikt. “We kijken vaak met bewoners 'Ontdek je Plekje' waarbij je een rondleiding krijgt in een dorp of stad in Nederland met leuke verhalen en anekdotes. Of zetten we de hometrainer of grondfiets in de woonkamer en dan kiezen we uit het uitgebreide menu een wandel- of fietsprogramma, waarbij je in een rustig tempo verschillende landschappen op het scherm voorbij ziet komen. Het is een mooi alternatief als je weinig budget hebt.

Ook de fotoseries en filmpjes over specifieke dieren zijn erg populair. Zo is er een mevrouw gek op poezen. Samen met de robotkat op schoot is het kijken naar de beelden voor haar enorm genieten. Dit filmpje dat in de huiskamer werd gemaakt, spreekt boekdelen:

De fragmenten uit de jaren zestig over verschillende soorten ambachten roepen herkenning op bij de bewoners. Helemaal gezellig wordt het als we de Nederlandstalige ondertitelde Meezingliedjes kiezen, samen zingen en soms een dansje wagen in de woonkamer samen.”

Joke: “Wat ik ook erg fijn vind, is dat we met vragen over de werking van de bediening altijd kunnen bellen en dan prettig geholpen worden. De interactie met het team van GeheugenVenster vind ik erg bijzonder. Als we wensen van bewoners hebben, kunnen we die altijd doorgeven en wordt dit opgepakt. Zo kreeg ik onlangs te horen dat er beelden van een buschauffeur geplaatst waren op het TV kanaal. Ontzettend leuk voor onze bewoner die jarenlang op de bus heeft gereden.”

Een ongedwongen en ontspannen sfeer

Het aanbod van GeheugenVenster geeft erg veel plezier. “Het zijn de momentjes met een bakje koffie of thee, waarbij we gezamenlijk genieten,” aldus Joke. “Het biedt een ontspannen en ongedwongen sfeer in de huiskamer! Ook de familie kan samen met hun naaste een keuze maken, om zo even het idee te hebben van een uitje. En er komen voortdurend nieuwe programma’s bij. Beweging voor ouderen, kunst en cultuur, religie en kant-en-klare gespreksonderwerpen. Wat een heerlijke uitvinding is de dagtv mediaspeler. We zijn er heel erg blij mee!”

Dankjewel, Joke en collega’s!

Terug