Arjanne Holsappel merkte tijdens haar werk als vrijwilliger bij QuaRijn het positieve effect van muziek op haar bewoners. Arjanne miste echter in het aanbod voor ouderen liedjes die prikkelarm zijn. De welzijnsmedewerker zet daarom vliegensvlug een project op waarin oud-Nederlandse volksliedjes en religieuze liederen op een rustgevende manier ten gehore worden gebracht. Niet om actief mee te zingen, maar ter ondersteuning van de rust en ontspanning. GeheugenVenster heeft de volksliedjes de toepasselijke naam 'Rustliederen' gegeven.
Arjanne merkte tijdens haar werk wat muziek met haar bewoners deed. "In mijn ervaring als welzijnsmedewerker heb ik geregeld Yoga muziek opgezet, of meditatieve muziek. De sfeer veranderde daardoor, ook bij het personeel. Er was rust. Daarbij ben ik ook geregeld zelf achter de piano gekropen. Wat ik bemerkte was dat de mensen echt tot zichzelf kwamen." Arjanne dacht erover na hoe ze iets voor hen kon betekenen. "Ik wilde graag iets doen met oud-Nederlandse volksliedjes die op een rustgevende manier worden ingespeeld. Dan is er de herkenning van klank en tegelijkertijd wordt er ook rust overgebracht. Ook worden er beelden bij uitgezonden, zodat de mensen het op de televisie kunnen bekijken en beluisteren."
En zo zette Arjanne een project op waarin onder andere oud-Nederlandse volksliedjes en religieuze liederen op een rustgevende manier ten gehore worden gebracht. Op de piano en soms vergezeld van een gitaar, cello of fluit. Via een platform vond Arjanne internationale muzikanten die de ouderwetse liedjes op een aangenaam tempo konden inspelen. De beelden die Arjanne erbij heeft gezocht zijn teder en kwetsbaar, werkelijk prachtig! Het luisteren en meeneuriën met de muziek en het kijken naar de rustgevende beelden zorgen voor een ontspannen sfeer. Voor de bewoners zullen de liederen een bron van herkenning zijn.
Volksliederen bezongen vaak onderwerpen die we als samenleving belangrijk vonden. Ze hadden tevens een opvoedende taak, zoals de zorg voor de natuur, het vertrouwd maken met onze geschiedenis en onze kijk op het leven. Soms hadden de liederen ook met een religieus motief. De liederen werden generatie op generatie gezongen en al jong op school aan de kinderen geleerd. Menig kind heeft met deze liederen in canon leren zingen. Veel volksliederen zijn nog steeds in liedbundels opgenomen, waarvan het boek ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’, samengesteld door J. Veldkamp en K. de Boer uit 1906, het bekendste is. Ook heeft Arjanne liederen uit de Liedbundel van Johannes de Heer (1905) op een rustgevende manier laten inspelen. "Bij veel ouderen brengen deze liederen herkenning, rust en vertrouwen", aldus Arjanne.
Dankzij haar succesvolle crowdfundingactie lukt het haar om met dit project een start te maken. Dankzij donaties heeft ze inmiddels meer dan 30 liedjes speciaal voor ouderen met dementie gemaakt. Wil je haar helpen om meer rustgevende liederen te maken voor mensen met dementie? Via deze link kun je doneren zodat zij meer muziek en beelden kan inkopen om deze prachtige films te maken.
De sfeervolle ‘Rustliederen’ vind je in de dagtv mediaspeler in het activiteitenmenu onder ‘Spiritualiteit’.
Terug