Onlangs ontvingen we een heel specifiek verzoek vanuit Woonzorg Flevoland: prikkelarme playlisten. De reden? Ze wilden tijdens belevingsgerichte activiteiten graag muziek luisteren via de televisie, maar van 'het zwarte vlak' in de huiskamer af. Of wij hiervoor iets konden bedenken.
Het verzoek kwam van dagbestedingscoach Aryan de Vos: "Vanuit onze werkgroep Snoezelen bespreken wij met regelmaat het gebruik van het geheugenvenster. Hieruit is naar voren gekomen dat onze bewoners ook behoefte hebben aan muziek met stilstaand beeld. Beeld in de vorm van een schilderij of mooi natuurbeeld. Het zou mooi zijn als we daaronder de muziek kunnen kiezen naar gelang de sfeer of behoefte op de woning, bijvoorbeeld Il Divo, Andrea Bocelli, Pavarotti, klassieke muziek of Tante Leen, Hollandse muziek. Erg divers dus." Bij GeheugenVenster zijn we niet vies van een creatieve uitdaging. Verheugd introduceren wij de uitbreiding in het Kunstbeleving-aanbod: Kunstklanken!
Al brainstormend ontstond het idee om kunst uit een bepaalde tijd, te combineren met muziek uit die tijd. Wij vonden het leuk om op deze manier een kunstschilder in het zonnetje te zetten. Omdat stilstaande beelden ook saai kunnen zijn, hebben we minimale beweging toegevoegd door middel van het zgn. 'Ken Burns'-effect. Hierbij wordt stilstaand beeld langzaam in- en uitgezoomd, en in dit geval héél 'slow' als een rustige dynamische prikkel. Net genoeg om het kijken en genieten van een schilderij iets beter te laten ervaren door mensen met een aangedaan brein.
Het selecteren en kiezen van bijpassende muziek was geen sinecure. Bij de getoonde schilderijen stelden we ons voor hoe de kunstenaar zich voelde bij het schilderen ervan en zochten daarbij passende muziekstukken, of andersom. Want emoties kun je natuurlijk uitdrukken in muziek, maar ook in beeld. Elzeline, content creator bij GeheugenVenster: "Het moest een geheel zijn waarin je de muziek als het ware in het schilderij terugziet. Dat geeft betekenis en associaties met eigen herinneringen."
Wanneer je met aandacht wilt kijken, neemt de muziek je stukje bij beetje mee het schilderij in. Het geeft verbinding met bepaalde emoties of richting aan de interpretatie van de geschilderde onderwerpen. Zoals bij het liedje van Willeke Alberti en André van Duijn in de Nederlandstalige playlist, over vriendschap. Tijdens het luisteren naar de muziek gaat je interesse vanzelf uit naar de dames in het schilderij. Het schilderij komt steeds meer tot leven. Je zou je zelfs kunnen voorstellen dat zij -als oude dames- elkaar nog steeds zien, dat hun band een leven lang vertrouwd is gebleven.
Alle playlisten zijn voorzien van prachtige kunstwerken, van de 17e eeuw tot hedendaags, en verschillende muzikale genres zoals chansons, Nederlandstalige liederen of mooie pianoklanken. Echt genieten. De Kunstklanken-films zijn een lust voor het oog en oor.
Bij de introductie van de nieuwe playlisten bij Woonzorg Flevoland werd heel goed gereageerd op de Nederlandse playlist. Aryan: "Een bewoner kwam er zelfs zijn kamer voor uit en zei: 'Maar dit is gezellige muziek!' Deze bewoner bepaalt graag wat er op de televisie komt in de gezamenlijke huiskamer. Als de TV uit staat, wordt hij door het zwarte vlak geprikkeld om de TV aan te zetten wat soms de sfeer tijdens een activiteit erg beïnvloedt. Door de Kunstklanken-playlist was de behoefte weg om iets met de TV te doen, waardoor de prettige sfeer in de huiskamer behouden kon worden. Het gaf hem rust. Er werd zelfs gezellig meegezongen."
Ideetje: De prikkelarme playlisten kunnen ook worden ingezet tijdens een rustige Namaste-activiteit ter ondersteuning van een warme en sfeervolle omgeving. Wat Namaste precies is? Kijk maar eens op: Namaste Familieprogramma.
De muzikale playlisten vinden abonnees in het hoofdmenu onder 'Kunstbeleving', kies dan 'Kunstklanken'.
Terug