geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
helpdesk
login
Nieuw bij dagtv: Kunstbeleving! Kunst, maar dan nét even anders

Nieuw bij dagtv: Kunstbeleving! Kunst, maar dan nét even anders

Kunst- en cultuuractiviteiten leveren een positieve bijdrage aan kwaliteit van leven. Wanneer je in het verpleeghuis woont, zijn kunst- en cultuuractiviteiten een prachtig middel om uiting te geven aan gevoelens en om onderlinge verbinding te creëren. Kunst laat verhalen uit verleden herleven en kan bovendien effectief gebruikt worden om te ondersteunen in ons dagelijks functioneren.

Precies daarom hebben we ons huiskamer Activiteiten-aanbod uitgebreid met een nieuwe categorie: Kunstbeleving. Kunstbeleving bevat aangename video’s met kunst in de hoofdrol. Daarbij bieden we kunstaanbod, maar dan nét even anders. Bijzonder is dat in een aantal video’s speciale technieken zijn toegepast die de kunstbeleving een extra dimensie en prikkeling geven. Zo zijn een aantal films uit het onderdeel ‘Kunstrestauratie’ voorzien van de ontspanningstechniek ASMR en is er een bijzondere selectie video’s in ‘VisusKunst’ waarbij je ogen via visustraining worden gestimuleerd.

We hopen hiermee weer wat extra’s mee te geven aan ons huiskamer Activiteiten-aanbod. Een extra stimulans in de vorm van onbewuste zintuigprikkeling om de hersenen van mensen met dementie te activeren of te stimuleren waar het kan.

Kunstbeleving-Kunstrestauratie1  Kunstbeleving-Aardewerk3

wat is ASMR?

ASMR staat voor ‘Autonomous Sensory Meridian Response’. Bij een gemiddeld persoon zijn verschillende hersengebieden tegelijk actief tijdens ontspanning, als een soort netwerk. Uit MRI-scans is naar voren gekomen dat bij een ASMR-gevoelig brein óók de hersengebieden actief zijn waar zicht, zintuigelijke informatie en beweging worden geregeld tijdens ontspanning.

Mensen die gevoelig zijn voor ASMR-prikkels krijgen een plezierig gevoel van bepaalde geluiden, beelden of aanrakingen. Je ervaart dan bijvoorbeeld tintelingen op je hoofd of rug of wordt heel erg rustig en ontspannen. Zo’n ASMR-ervaring kan veroorzaakt worden door regen die op het dak tikt, of potlood op papier, of iemand die je haren kamt. In de Kunstrestauratie video’s hoor je geluiden die passen bij de gekozen vorm van kunstbeleving zoals het vegen van een kwast. Misschien ken je wel de Bob Ross-schildervideo’s waarin hij zacht praat en ondertussen schildert. Dit verklaart misschien zelfs wel het succes van deze enorm populaire serie destijds. Wat hij deed, wordt ook wel gezien als mooi voorbeeld van ASMR.

In het Kunstbeleving-aanbod vind je ook ontspannende video's waarin bijvoorbeeld voorwerpen van aardewerk worden gemaakt. Terwijl je naar rustige muziek luistert, volg je het creatieve proces. 

wat is visustraining?

Een bijzondere activiteit binnen het Kunstbeleving-aanbod is de toevoeging van visustraining: ‘VisusKunst’. Visustraining helpt slechtziende kinderen in het herkennen van vormen en voorwerpen in hun dagelijkse omgeving. Door gebruik van sterke kleuren en contrasten worden de ogen gestimuleerd. Hoe mooi om deze beelden ook in te zetten om de kijkkwaliteit van slecht(er)ziende ogen zo lang mogelijk in stand te houden. De beelden zijn ontwikkeld in samenwerking met de zorgsector en deskundigen uit de gehandicaptenzorg. Elk filmpje vertelt bovendien iets over de kunstenaar. De 'VisusKunst'-filmpjes zijn dus niet alleen vermakelijk en informatief, maar ook nog eens stimulerend.

Kunstbeleving-VisusKunst_Joan Miro  Kunstbeleving-Gespreksstof_EvaGans

uitnodigend en waardevol

Kunst laat verhalen uit verleden herleven. Door bepaalde associaties kunnen herinneringen leiden tot een gesprek. Wat doet kunst met hem of haar, wat haalt iemand eruit? Omdat er geen goede of foute antwoorden zijn, krijgt iemand de bevestiging dat het waardevol is wat hij of zij zegt. Het delen van zo’n ervaring doet goed.

Een andere actieve invulling geven de kunstvideo's van Eva Gans. Eva geeft workshops in verpleeghuizen waarin ze ouderen stimuleert om zelf intuïtief te tekenen/schilderen. Haar credo is “ieder mens is een kunstenaar”. Haar tijdloze tekeningen over het dagelijks leven brengen veel spontane positieve reacties teweeg. Ze nodigen mensen uit tot een gesprek, geven momenten van plezier, herkenning en geluk. Kunstbeleving als ‘Gespreksstof’. Speciaal voor GeheugenVenster bracht Eva haar tekeningen tot leven. Thijs Borsten componeerde de muziek bij de video's. Eva's tekeningen geven bewoners én medewerkers een praktische aanleiding om met elkaar over bepaalde onderwerpen in gesprek te komen. 

Met dank aan: Julian Baumgartner, Hsin-Chuen Lin, Klos Media en Eva Gans.

Terug