Met veel plezier kondigen wij aan dat op Amateur Movie Day de bijzondere amateurfilm ‘De Straat’ ook bekeken kan worden door onze abonnees. Dankzij de samenwerking met Beeld & Geluid en Stichting Amateurfilm, de organisatoren van deze dag in Filmtheater Hilversum, is de film beschikbaar via het dagtv activiteitenmenu (Herinneren > Dagelijks leven).
De smalfilm ‘De Straat’ van Adolf Carré is een ode aan het levendige straatleven in vooroorlogs Rotterdam en één van de films die wordt vertoond tijdens deze allereerste editie van Amateur Movie Day. Op deze dag staan de creativiteit en de vrijheid van de amateurfilmer centraal.
Smalfilm is een verzamelnaam voor filmformaten die kleiner (smaller) zijn dan de standaard 35mm-film, die traditioneel in bioscopen werd gebruikt. Je hebt vast wel eens gehoord van 8mm-, 16mm- of Super8-film, allemaal smalfilm-formaten.
De eerste amateurfilmers waren vaak amateurfotografen die bewegend beeld wilden uitproberen. De kosten van smalfilm waren een stuk lager dan het 35mm-formaat en de camera’s waren lichter, compacter en eenvoudiger te bedienen. Hiermee werd het filmen steeds toegankelijker voor iedereen.
De gemaakte filmopnamen kon je (laten) ontwikkelen en daarna afspelen via een projector, gewoon thuis. Veel gezinnen legden familiebijeenkomsten, vakanties en andere bijzondere momenten vast, waardoor smalfilm een waardevol middel werd voor het bewaren van persoonlijke herinneringen. Sommige amateurfilmers experimenteerden met technieken die later in de professionele filmwereld werden gebruikt.
Amateurfilms spelen een grotere rol in ons dagelijks leven dan we vaak beseffen. Wie kijkt er tegenwoordig niet op Youtube, Tiktok of andere (sociale) media. Films zijn niet alleen een middel om persoonlijke herinneringen of alledaagse ervaringen te documenteren. Amateurfilms bieden een ongefilterde blik op het dagelijks leven. Een uniek inkijkje in hoe mensen leefden, werkten, feestten en tradities vierden.
Ook in de zorg nodigen nostalgische (amateur)filmbeelden bewoners uit om hun levensverhalen en ervaringen te delen met de medewerkers én elkaar. Het is een laagdrempelige manier om met elkaar in gesprek te komen. Ook in musea en op scholen worden amateurfilms ingezet vanwege hun educatieve waarde.
🎥 Steven Spielberg als 12-jarige al begon met het maken van korte films met een Super 8-camera en hij op zijn 13e zijn eerste filmprijs won?
🎞️ de allereerste home-movie in 1895 werd gemaakt door Louis Lumière (“Le Repas de Bébé", vert.: "Baby’s ontbijt") en 41 seconden duurde?
📹 rond 1930 de eerste films pas met geluid in de bioscoop werden vertoond? Het betekende een einde van de carrière van veel stomme (geluidsloze) filmacteurs, omdat hun stem niet om aan te horen was.
📜 sommige amateurfilms unieke historische beelden bevatten? Zo legde Abraham Zapruder per ongeluk de moord op John F. Kennedy in 1963 vast.
👃 oude smalfilms een azijnachtige geur kunnen krijgen? Dit wijst op chemische ontbinding, ook wel bekend als het azijnsyndroom. Soms is een film dan niet meer af te spelen en ook niet meer te digitaliseren.
Omdat fysiek filmmateriaal vergaat door ouderdom, vocht en chemische processen is het belangrijk om je oude films en videobanden op tijd te digitaliseren. Een digitaal bestand is bovendien eenvoudiger te bekijken, te bewaren en te delen. Wij werken samen met Inn-archive, specialist in digitalisering en het ontsluiten van archieven. Zij kunnen alle beeld- en audiocollecties verwerken en doen dit voor omroepen, musea, bedrijven én voor particulieren.
Wil je op 15 maart 2025 de Amateur Movie Day live bijwonen? Hier kun je je aanmelden voor een gratis ticket.
Wil je weten wat dagtv voor de zorg voor jullie bewoners en medewerkers kan betekenen? Plan een afspraak.
Terug