geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
Nieuw bij dagtv: Geschiedenis komt tot leven dankzij Artificial Intelligence (A.I.)

Nieuw bij dagtv: Geschiedenis komt tot leven dankzij Artificial Intelligence (A.I.)

In één woord: magisch! Dat gaat op voor de gerestaureerde historische clips van Rick Harris. Rick, ICT-er van beroep, gebruikt A.I. software (Kunstmatige Intelligentie) om filmmateriaal in te kleuren en nog andere beeldbewerkingstechnieken. Het resultaat is werkelijk verbluffend. De beelden zijn van bijna een eeuw geleden, maar door de toevoeging van kleur lijkt de geschiedenis ineens springlevend. Een unieke ervaring die GeheugenVenster ook de ouderen in het verpleeghuis gunt.

En Rick? Die was het hier gelukkig helemaal mee eens. Een deel van zijn bijzondere verzameling historische films is daarom vanaf nu via de dagtv mediaspeler te zien in de nieuwe categorie 'Oudhollandsch' (onder Herinneren). Samen genieten van de Rotterdamse havens, het Scheveningse vissersleven, de eiermarkt in Hoogeveen, dorpsspelen in Zeeland, Volendamse klompendans, een boerenbruiloft en boeiende gezichten van Gouda, Haarlem, Utrecht en Groningen.

Alsof je er op dit moment rondloopt

Bewoners én medewerkers zullen merken dat deze ingekleurde beelden de afstand in tijd verkleinen, herkenning stimuleren en iets extra's toevoegen aan het onderlinge contact in de huiskamer. Het is een grappige gewaarwording dat wanneer je naar deze ingekleurde beelden kijkt, je het gevoel krijgt alsof je er 'op dit moment' rondloopt. Je maakt gewoon onderdeel uit van de omgeving ook al is dat bijna een eeuw geleden. Een nieuwe ervaring, want het tijdsbeeld is niet alleen van vóór jouw tijd, maar ook van vóór de jeugd van de bewoners. Heerlijk samen mijmeren over hoe het vroeger geweest moet zijn en je verbazen over hoe kort geleden het verleden voor ons allen eigenlijk is. En dat geeft verbinding.

Oudhollandsch_Zeeland-vis1 Oudhollandsch_Boerenbruiloft3 Oudhollandsch_Zeeland-markt1 Oudhollandsch_Boerenbruiloft2

Rick is al 15 jaar bezig met het opkrikken van beeldmateriaal, zoals hij dat zelf omschrijft. Met de komst van A.I. is hij pas echt goed op dreef gekomen. Hij deelt zijn werk op een populair YouTube-kanaal en heeft kijkers over de hele wereld. Zijn compilatie over New York is maar liefst 3 miljoen keer bekeken.

Het is eigenlijk een uit hand gelopen hobby en het proces blijkt tijdrovend. Rick legt uit: "Het kost ruim een uur per minuut film. Daarvan is 40% mijn handwerk en 60% computertijd - die staat vaak nachtenlang te stampen." Leuk is dat YouTube-kijkers Rick helpen met tips in de 'comments' om de beelden nog beter te duiden, qua precieze locaties en jaartallen. Rick's eigen favorieten? Een filmpje over Rotterdam rond 1930, toen nog in volle glorie voordat veel werd vernietigd in de Tweede Wereldoorlog en het filmpje Amsterdam in 1922.

  

De wereld was niet in zwart-wit een eeuw geleden

Rick vindt het filmmateriaal waar hij mee aan de slag gaat in openbare archieven, bijvoorbeeld het archief van Beeld en Geluid. "Ik merkte dat heel veel materiaal in het Beeld en Geluid-archief van heel matige kwaliteit is en dat met goede software de kwaliteit enorm kan worden verbeterd. Het laatste jaar is veel betere software op de markt gekomen op basis van A.I. Daarmee is het restaureren met sprongen vooruitgegaan en is ook inkleuren mogelijk geworden. Het kijken naar flets, onscherp en wiebelig zwart-wit materiaal hou je niet lang vol, maar na restauratie gaat er een wereld open! De wereld was niet in zwart-wit een eeuw geleden, zoals menigeen ervaart."

Oudhollandsch_Rotterdam-haven Oudhollandsch_Haarlem1 Oudhollandsch_Groningen1 Oudhollandsch_Klompendans2

Rick denkt dat het geheugen van mensen met dementie zeker geprikkeld wordt en dat zijn ingekleurde beelden daarom een mooie toevoeging zijn aan het huidige aanbod. "Het komt, denk ik, doordat het een reis terug in de tijd in gang zet. Oude herinneringen komen weer naar boven en geven ook herkenning van de wereld van toen. Bij mensen met dementie is het langetermijngeheugen nog redelijk intact (in tegenstelling tot het kortetermijngeheugen). Dat deel van het geheugen heeft een zetje nodig om herinneringen van toen terug te halen. Bij sommige van mijn YouTube-kijkers slaat dit sentiment overigens wel eens door, waarbij de wens wordt geuit om niet nu maar een eeuw terug te willen leven. Jongeren vergeten (of weten niet) welke narigheid ook toen aan de orde was zoals twee wereldoorlogen, de grote depressie, armoede, ziektes, slechte gezondheidszorg, vrouwenonderdrukking en grote werkloosheid."

Voor Rick is het restauratiewerk echt liefdewerk oud papier. Wil je hem een donatie geven via zijn PayPal zodat hij ook voor nieuwe filmpjes muziek kan inkopen, dan is dit zeer welkom! 

Terug