geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
Nieuw voor medewerkers: Gebaren ter ondersteuning bij activiteiten

Nieuw voor medewerkers: Gebaren ter ondersteuning bij activiteiten

Onlangs introduceerden wij een nieuwe uitbreiding binnen het dagtv abonnement voor verpleeghuizen en kleinschalig wonen: 'Educatie & tips' over gedrag bij dementie. Communicatie is een belangrijk aandachtspunt in de zorg voor mensen met dementie. Vanaf nu kunnen medewerkers, naasten en vrijwilligers kennismaken met het gebruik van gebaren bij activiteiten om ook visueel te ondersteunen wat je zegt. Heel handig en plezierig, zeker voor mensen die slechter horen of niet meteen begrijpen wat je bedoelt.

Nienke Fluitman is expert op het gebied van gebarentaal, trainer en ontwikkelaar van SeniorSignS. Zij schreef het boek ‘Gebaar met elkaar’ voor familieleden, mantelzorgers en professionals met speciale aandacht voor o.a. senioren, mensen met dementie, afasie of niet-aangeboren hersenletsel (NAH), slechthorendheid en slechtziendheid. Gemotiveerd door haar persoonlijke ervaring stelde ze in haar boek maar liefst 25 thema’s samen met praktische gebaren uit alledaagse zinnen uit zorg- en welzijnsgerelateerde situaties, die je eenvoudig kunt toepassen.

SeniorSigns_Nienke-Fluitman seniorsigns-gebaren-contact-beleving seniorsigns-gebaar-met-elkaar

Speciaal voor onze abonnees en hun vrijwilligers selecteerde Nienke twee thema’s uit haar boek zodat je op een laagdrempelige manier alvast kunt kennismaken én oefenen met een aantal praktijkgerichte gebaren. Elk thema bevat een oefenfilmpje, informatie over het betreffende thema, de aanpak en bijbehorende gebarenplaatjes die je kunt downloaden en afdrukken. Leuk om met elkaar te oefenen en te ervaren hoe je met een eenvoudig gebaar het begrip meteen verhoogt. We hebben ook wat leuke weetjes over gebarentaal op een rijtje gezet als gespreksstof voor bij de koffie. Kun je daarna meteen samen oefenen ;-)

gebaren bij de broodmaaltijd

Stel, je hebt de tafel gedekt en je zit met een aantal mensen rondom de tafel. Wanneer iemand wat extra aanmoediging nodig heeft om zelfstandig te eten, kun je mensen via een gebaar op afstand aanzetten tot bijvoorbeeld het smeren van de boterham of om een hap te nemen. Je kunt natuurlijk ook een gebaar gebruiken om gewoon iets aan elkaar te vragen.

een uitstapje maken

Wil je als naaste, vriend of vrijwilliger een activiteit buiten de deur doen met iemand waarbij communiceren niet meer vanzelf gaat, dan kunnen gebaren ook helpen om gemakkelijk een gesprek te voeren en mensen in beweging te krijgen. Nienke geeft naast de gebarenoefeningen namelijk ook praktische tips wanneer door gebrek aan herkenning niet meteen binnenkomt wat je zegt en hoe je via tactiele ondersteuning vervolgens toch mensen in beweging kunt krijgen zodat ze met je meegaan.

nieuwsgierig?

We zijn benieuwd naar jullie bevindingen wanneer jullie gebaren een rol laten spelen bij belevingsgerichte zorg. Ben je hierdoor nieuwsgierig geworden en wil je zelf aan de slag met gebaren? Nienke’s boek ‘Gebaar met elkaar’ is te bestellen via deze link.

Terug