GeheugenVenster is geen omroep of grote commerciële organisatie. Slechts met een handjevol mensen en enthousiaste familieleden lukt het ons om dagelijks aangepast muziek- en beeldaanbod te realiseren voor mensen met dementie in het verpleeghuis, via de TV. Sinds 2011 zetten wij ons met hart en ziel in voor een betere kwaliteit van leven, meer geluksmomentjes en plezier van bewoners in verpleeghuizen.
Deze vraag wordt mij (Ingrid van der Horst) regelmatig gesteld wanneer ik bij zorglocaties op bezoek ben en enthousiast over ‘dagtv voor de zorg’ vertel. Over je privéleven iets vertellen, ligt niet echt in mijn aard. Eerlijk gezegd besteed ik liever aandacht aan anderen, dat voelt goed en geeft betekenis. Zoals zovelen die in de zorg werken eigenlijk, of die mantelzorger zijn.
Mijn oma leefde haar laatste jaren met dementie. Helaas was hierover eind jaren 90 nog niet zoveel bekend als tegenwoordig en snapte ik weinig van haar gedrag. Zij verhuisde na een ongelukkige val thuis naar een gesloten afdeling in een verpleeghuis en onze ontmoetingen waren ongemakkelijk. Ik wist niet zo goed waarover ik het moest hebben, wat we konden doen. Ze reageerde anders op geluiden, praatte naar de journaallezer op TV alsof hij op bezoek was en herhaalde vaak haar vragen. Wanneer ik op bezoek kwam met de kinderen, leefde ze op. Soms was ze erg onrustig, wat ik toen niet goed begreep en ongemakkelijk vond.
Toen mijn partner Eric in 2002 een hersenbloeding kreeg, begonnen we ook in ons gezin te ervaren welke invloed een hersenaandoening en overprikkeling heeft op het dagelijks leven. De invloed van muziek en de programma's op TV op het aangedane en oudere brein bleek groot.
Dat je via muziek stemming en gedrag kunt beïnvloeden, was ons al bekend dankzij de ervaringen met ‘ons’ achtergrondmuziekbedrijf Alcas (Muzak) voordat Eric ziek werd. Ik ging mij meer verdiepen in het brein en gedrag en ontdekte dat ook visuele factoren in de omgeving van invloed zijn op iemands welbevinden. Wij merkten thuis dat specifieke beelden effectieve afleiding gaven bij ongemak, maar ook dat sommige TV-programma's zoveel irritatie veroorzaakten dat de TV uit moest. En dat bleek niet alleen bij ons thuis. We weten inmiddels dat beelden mensen helpen herinneren, een positieve bijdrage leveren in de communicatie, (onderling) contact stimuleren en structuur geven aan de dag.
In 2011 kreeg ik de mogelijkheid om deze ervaringen te vertalen, mee te denken en te werken aan een pilotproject: aangepast muziek- en beeldaanbod voor zorgafhankelijke bewoners. Seniorentelevisie, voor senioren in verpleeghuizen. Samen met een aantal zorgorganisaties gingen we van start met verzamelde muziekvideo's. Door te testen, te luisteren, aan te passen en met de kennis en medewerking van experts uit de (dementie)zorg zelf het gewenste visuele aanbod te produceren, leerden we steeds beter in te spelen op de behoefte van de bewoners, medewerkers en bezoekende familie.
Dit resulteerde in 2015 in het allereerste 24-uurs dementievriendelijke TV-kanaal in Nederland en zelfs ter wereld! Inmiddels beschikt een aardig aantal zorglocaties door heel Nederland over een geheel voorbereid dagbestedingsaanbod ter ondersteuning van de dagstructuur, activiteiten en (positieve) gezondheid. Het dagtv-aanbod bevat veel voorbereid muziek- en beeldmateriaal voor huiskameractiviteiten en methodisch materiaal voor groeps- als individuele toepassing. Voor elk wat wils. Caretainment op maat.
Al die jaren heeft mijn familie een belangrijke rol vervuld in de ontwikkeling en realisatie van dementievriendelijk muziek- en beeldaanbod in de zorg. Onze kinderen en hun vrienden hielpen na schooltijd bij het verwerken van het activiteitennieuws voor de zorglocaties. Mijn juridisch zeer kundige zus Barbara regelde de contracten en de administratie, schoonzus Tie zette haar expertise als ervaren producent/regisseur in bij het maken van nieuwe programma's, onze supercreatieve schoonzus Karin creëerde de prachtige iconen van het Activiteitenmenu (stuk voor stuk plaatjes!), nicht Coco verzorgde de social media. Neef Vincent bleek een geweldige salestijger met een groot zorghart en werd onze 'Olga' met TaiChi. Bij zwager Peter konden we terecht met domeinoverstijgende vragen op het gebied van zorg en ICT. Ook mijn ouders droegen activiteitenthema’s en muzikale ideeën aan waarmee we de eerste on-demand programma’s verder konden uitwerken.
Vanaf het begin is Eric onmisbaar vanwege zijn financiële kennis en inzichten, media-netwerk en onvoorwaardelijke support. Inmiddels werk ik samen met zoon Ezra alweer 6 jaar aan onze missie. Uiteraard met de hulp van kundige specialisten en bevlogen experts op diverse vakgebieden en natuurlijk René, onze samenwerkingspartner van het eerste uur. Zonder hen hadden we dit niet kunnen bereiken. Ik voel mij een gezegend mens dat we dit met elkaar kunnen doen.
Wil je meer weten over dagtv voor de zorg, meehelpen met het maken van leuke activiteiten voor mensen met dementie en meer leef- en werkplezier creëren binnen jouw zorglocatie? Super! Stuur je mailtje naar: ingrid.vanderhorst@geheugenvenster.nl
Terug