Om bewustzijn te creëren over de inzet van televisie in verpleeghuizen hebben wij een video gemaakt die de kijker ZELF de negatieve impact laat ervaren van reguliere tv. Gewone TV-kanalen zijn namelijk niet geschikt, te snel, teveel prikkels, teveel informatie tegelijk en sluit niet meer aan bij de belevingswereld. Ook feit en fictie zijn moeilijker te onderscheiden en dat zorgt voor onrust, stress en angst. En het plot volgen van je favoriete serie lukt ook vaak niet meer.
Overeenkomend met het onderwerp in onze voorlichtingsvideo heeft dementiespecialist Dr. Paul Jansen een artikel geschreven over zijn visie op het gebruik van televisie voor mensen met dementie. Hij omschrijft televisie als canvas waarop positieve belevingen kunnen worden geschilderd, maar dit gebeurt volgens hem nog veel te weinig.
“Te vaak zie ik de kant-en-klare Andre Rieu CD-tjes klaarliggen om de mensen na de lunch rustig te houden en/of af te leiden van hun intense verveling. En door de onderschatting van de macht en invloed van wat er op dat canvas (tv) gebeurt blijft die invloed van dat canvas vaak juist erg negatief. Waardoor stress wordt beleefd door de mensen met dementie die er soms zelfs gedwongen naar moeten kijken, met alle gevolgen van dien. Zoals verhoging van de zorgbehoefte, onrust en zelfs toename van ‘onbegrepen gedrag’." Lees verder
Een gemiste kans dus volgens Paul Jansen. Want televisie kan, mits het op de juiste wijze wordt ingezet, ook een enorme verrijking zijn in het leven van mensen van dementie. Denk aan dagritme-ondersteuning, reminiscentie en beweegprogramma’s, natuurbeleving en nog veel meer. We kunnen ons dan ook helemaal vinden in de metafoor van Paul. Televisie is inderdaad een canvas waarop wij iedere dag met 'dagtv voor de zorg' weer nieuwe belevenissen schilderen.
Terug