Gedurende de dag zijn er allerlei prikkels, indrukken en gebeurtenissen die tot overprikkeling kunnen leiden. Wist je dat overprikkeling en stress het hartritme kunnen verstoren? Dat de signalen vanuit ons hart weer invloed hebben op onze emoties? En dat deze emoties ook weer invloed hebben op de werking van hersenen? Belangrijk dus om overprikkeling en stress tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen.
Het dagtv activiteitenaanbod bevat vanaf nu een nieuw onderdeel ‘Ademhaling’ dat ingezet kan worden ter ontspanning, bij stress of overprikkeling. Dankzij bewuste ademhalingsoefeningen kun je zowel lichaam als geest in balans brengen. Dat is fijn voor mensen die overprikkeld zijn, maar ook voor mensen die behoefte hebben aan ontspanning. Abonnees vinden de oefeningen (een voor iedereen, een voor geoefenden) in het dagtv activiteitenmenu onder ‘Ontspanning’.
Voor mensen met dementie is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om de omgevingsprikkels goed te verwerken. Als zorgondersteuner houd je hiermee rekening door een rustige woonomgeving te creëren en niet teveel prikkels tegelijk aan te bieden. Soms is het echter niet te vermijden en dan is het fijn als je iets kunt bieden, waardoor je mensen kunt helpen te ontspannen bijvoorbeeld door de inzet van rustige ademhalingsoefeningen, zgn. hartcoherentie-oefeningen.
Hartcoherentie kan omschreven worden als balans in je autonome zenuwstelsel. Bij hartcoherentie gaat het om de samenhang tussen jouw hartslag (hartritme) en andere ritmen in jouw lichaam, zoals bijvoorbeeld de ademhaling. Is jouw hartcoherentie uit balans, dan heeft dit invloed op je gestel of op hoe jij functioneert op emotioneel en cognitief gebied. En hoe jij functioneert heeft weer invloed op jouw hartcoherentie. Hoe jij ademt, heeft dus invloed op hoe jij functioneert en vice versa.
Het verkrijgen van een gezonde ademhaling was voor Yvette Stemerding, directeur van CoachRegie, de motivatie om filmpjes te ontwikkelen die mensen helpen bij het in balans krijgen van je ademhaling en het ontstressen van je lichaam. “Als je een chaotisch hartritmepatroon hebt, wat ook vaak voorkomt bij mensen die zich gefrustreerd, kwaad of gestrest voelen, blijken hogere hersenfuncties zoals begrip, focus, geheugen en probleemoplossing slechter te werken,” licht Yvette toe. “Ons hart en onze hersenen communiceren constant beide kanten op en dat beïnvloedt ons geestelijk en lichamelijk functioneren. Veel mensen ervaren dat hartcoherentie-oefeningen helpen om te ontspannen. Door je te focussen op het reguleren van je ademhaling, komen je gedachten tot rust en ontspant je lichaam. Ook je bloedsomloop en organen komen meer in balans.”
Yvette: “Door bewust te ademen kan je regie nemen op de frequentie van je ademhaling. Een gezonde ademhaling gaat door de neus, zowel in als uit, en gaat moeiteloos en rustig. Ademen vergt geen grote inspanning. Bij een gezonde ademhaling gaat de inademing naar je buik; je ziet dus je buik een heel klein beetje uitzetten bij de inademing en weer terugveren bij de uitademing.”
Yvette deelt alvast 3 gouden regels om tijdens de oefening toe te passen:
De ademhalingsvideo’s in het dagtv Activiteitenmenu bieden visuele ondersteuning bij het reguleren van het ademhalingsritme. Verdere informatie over de toepassing vinden abonnees tevens in het handboek.
Stress en overprikkeling kunnen overigens ook bij medewerkers tot ongemakken en irritatie leiden, bijvoorbeeld gedurende een hectische dag. Ook voor hen is zo'n oefening zeer geschikt om weer even ‘op te laden’ of voor een ontspannen start van de dag. Als je wilt weten hoe je positieve gezondheid en persoonlijke ontwikkeling stimuleert bij je medewerkers en binnen je organisatie, neem dan eens een kijkje op de website van CoachRegie.
Terug