geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
Themagesprek: dé activiteit om je bewoners beter te leren kennen!

Themagesprek: dé activiteit om je bewoners beter te leren kennen!

Bij medewerkers in het verpleeghuis is er veel behoefte om de bewoners beter leren te kennen. Wij merken dat ze dit op allerlei manieren proberen. Sommige bewoners kletsen je de oren van het hoofd, maar er zijn ook anderen die nooit iets uit zichzelf te vertellen. Hoe zag het leven van de bewoner eruit, waar kun je het over hebben of op inspelen? Een reminiscentie-activiteit is hier bij uitstek geschikt voor, maar hoe begin je hier nou aan? En wat als je jong bent en echt helemaal niets weet over het tijdsbeeld, het leven van vroeger? 

15kamperen  gezin_rond-de-radio 18-schoolzwemmen-haak

Zo struinde Sonja Nep, activiteitenbegeleider bij Het Beekdalhuis in Wierden (Dagelijks Leven), het internet af op zoek naar afbeeldingen, spreekwoorden en informatie over TV programma’s in de jaren 60. “Niet moeilijk, maar wel bewerkelijk! Plaatjes gezocht, vragen bedacht, geprint en op het werk gelamineerd.” Het is een mooi spel geworden, ‘Terug in de tijd’ noemt ze het. “Het is best een uitdaging om de 22 bewoners in verschillende stadia van dementie een zo gebalanceerd mogelijk activiteitenprogramma aan te bieden”, vindt Sonja. Maar het is gelukt. Haar prachtige initiatief is niet onopgemerkt gebleven. Veel collega’s wilden onmiddellijk het spel ook zelf inzetten. Want helaas is er vanwege de toegenomen werkdruk vaak minder tot geen tijd om dit soort waardevolle activiteiten voor te bereiden. Sonja wil haar collega's natuurlijk graag helpen. Geïnteresseerden kunnen haar mailen en na overmaking van € 3,50 stuurt ze het spel toe.

Zelfvertrouwen en saamhorigheid

Een andere praktische oplossing is het 'Themagesprek', een geheel voorbereide activiteit met videobeelden, foto’s en muziek over een bepaald thema. Om mensen met dementie weer meer in contact te brengen hun hun eigen verleden, hun ervaringen en zo met zichzelf. De beelden en de muziek prikkelen het geheugen, roepen persoonlijke ervaringen op en leiden soms tot verrassende associaties. Het geeft bewoners zelfvertrouwen om te praten over dingen die zij nog wél weten. Ook het samen zingen leidt tot contact onder elkaar.

Ook zijn er Themagesprekken met een wat educatiever karakter, denk bijvoorbeeld aan de Ruimtevaart of over de Honingbij. Onderwerpen waar je zelf misschien niet veel vanaf weet en waar je nu toch een leuke activiteit van kunt maken, zonder enige voorbereidingstijd. Hoe leuk is het om met elkaar meer over dat onderwerp te weten te komen en verrast te worden.

De vragen, tijdsbeeldinfo en weetjes die bij de beelden en muziek vermeld worden, geven ruimte en structuur aan het gesprek en bieden een mooie gelegenheid om contact te maken. Ook voor familie en vrienden is het Themagesprek een mooi middel voor een fijn bezoek. De activiteit duurt zo’n 15-20 minuten. Bij een Themagesprek gaat het niet om goed of fout. Alleen al de herkenning van beelden en muziek, het samen beleven ervan, schept saamhorigheid, een band. Het aanbod blijkt bovendien een toegankelijke manier om de bewoner beter te leren kennen.

Nostalgiespecialist GT Rovers

Sinds kort maakt nostalgiespecialist Elzeline Koerselman (auteur GT Rovers) deze Themagesprekken voor de gezamenlijke huiskamer. Ze schrijft wekelijks een populaire column voor de Troskompas en helpt mee aan de uitbreiding van het GeheugenVenster-aanbod. Ze weet uit ervaring dat er bijvoorbeeld grote behoefte is aan activiteiten rondom de seizoenen, daarom bestaat het onderwerp 'Herfst' nu uit meerdere Themagesprekken, zoals over Herfst Eten en Drinken.

Ook wordt nu de laatste hand gelegd aan Trein en staan allerlei onderwerpen over Vrije Tijd op de planning. Door de steeds grotere variatie kun je als medewerker nog beter afstemmen op de interesse van jouw bewoners. Haar ervaring is dat bewoners nog heel veel weten over vroeger en het ook echt leuk vinden om hierover te vertellen.

Zelfs mensen die wat verder gevorderd zijn in het dementieproces weten je vaak nog te verrassen. Zo was er bij zorglocatie Kaailanden (Noorderboog) een bewoner die bij het zien van de beelden van een spelende hond begon te vertellen over zijn leven als schipper en zijn hond aan boord. “Dit was totaal nieuw voor ons,” zegt VIG'er Joke Hulzebos, “Meneer is bij ons komen wonen en heeft geen familie. Door de reactie weten we nu toch weer wat meer van hem en kunnen we beter afstemmen.” Kortom, het is waardevol om de bewoner goed te leren kennen en het Themagesprek kan hier goed voor worden ingezet.

Weet je zelf nog een onderwerp voor een Themagesprek wat bij jullie in de gemeenschappelijke huiskamer leuke gespreksstof oplevert, mail dan naar info@geheugenvenster.nl

Terug