Na een jaar ervaring in huiskamer De Lind heeft locatie Catharinenberg (Amaliazorg) in Oisterwijk onlangs de dagtv ondersteuning geïmplementeerd in alle gezamenlijke huiskamers. Wat de beweegredenen waren om de dagtv (red. voorheen STV) mediaspeler nu overal in gebruik te nemen? Dat beschreef Iris Kaashoek aan de hand van praktijkvoorbeelden in deze berichtgeving aan betrokkenen en naasten.
"Sinds kort is bij Amaliazorg, locatie Catharinenberg in Oisterwijk de dagtv geïmplementeerd. Het is een 24-uurs tv-kanaal met een speciaal muziek- en beeldprogramma voor mensen met dementie. De adviezen van sociaal geriater Dr. Anneke van der Plaats zijn daarin meegenomen. Het programma-aanbod houdt rekening met de verantwoorde en stimulerende prikkels op het juiste moment en helpt mensen met dementie op een verantwoorde, zinvolle manier de dag door.
Het dagtv muziek- en beeldprogramma bevat veel verschillende thema’s, waaronder rustige beelden bij het opstaan; nostalgische filmpjes over het leven van vroeger; beelden van het koningshuis en ook van de natuur om ons heen; herkenbare muziek en vrolijk TV-amusement van vroeger (in het tempo van toen); snoezelbeelden voor de middagrust; aantrekkelijk aanbod waarop men kan meezingen, bewegen en welke stimuleert tot interactie; een rustige avondafsluiting; nachtrust bevorderende nachtprogrammering en een speciaal programma voor de zondagochtend."
Gespecialiseerd Medewerker Welzijn, Iris Kaashoek vertelt over de meerwaarde van dit methodisch materiaal. Iris: ‘’We merken dat dagtv erg goed aansluit op de belevingswereld van mensen met dementie. Doordat het zo’n breed aanbod is aan passende programma’s kunnen we aansluiten op de individuele behoeften van onze bewoners. Op sommige afdelingen is er vanuit bewoners bijvoorbeeld meer animo voor bewegen, dan wordt er na het ontbijt door een groepje bewogen met Olga Commandeur."
Iris: "Ervaart men onrust of verveling, of wanneer er bijvoorbeeld sprake is van dwaalgedrag, kunnen we een programma aanbieden wat op de persoon is afgestemd om de aandacht te verleggen. Zo wordt er bijvoorbeeld een programma aangeboden met rustgevende, kalmerende beelden van honden. Dit kan de aandacht trekken van een bewoner met dwaalgedrag, wat ertoe leidt dat de aandacht van de bewoner wordt verlegd naar het beeld en we het dwaalgedrag op dat moment kunnen doorbreken. De bewoner ervaart hierdoor meer rust en mogelijk valgevaar kunnen we terugdringen."
Iris: "Ook merken we dat dagtv helpend kan zijn bij het aanbieden van structuur in het dagritme. Zo is er ook beeldmateriaal beschikbaar wat passend is bij dagelijkse handelingen, zoals eten en drinken. Is een bewoner wat verder in zijn of haar dementieproces en heeft hij/zij non-verbaal spiegelen nodig om de context beter te begrijpen, dan kunnen we dagtv hiervoor inzetten. Via beeldsymboliek kan de bewoner dan beter begrijpen wat er van hem of haar ‘verwacht’ wordt, waardoor we gevoelens van falen en confrontatie met onvermogen kunnen terugdringen. Het aanbod is dus heel gevarieerd, van reminiscentie tot muziek en bewegen."
Onlangs zocht GeheugenVenster contact met Football Memories. Eén van de bewoners is profvoetballer geweest en hoe leuk is het om dan met hem voetbalherinneringen op te halen. Arjan Pijfers, initiatiefnemer van dit project, selecteerde voor hem enkele memorabele voetbalbeelden uit zijn carrière. Wanneer gespecialiseerd medewerker Welzijn Anneriet van Ham de beelden met hem bekijkt, straalt het plezier en de herkenning van zijn gezicht. Echt genieten!
Iris vat de ervaringen samen: "We zijn erg blij met het methodisch materiaal en de bewoners genieten van het veelzijdig aanbod. Wij ervaren dagtv echt als een meerwaarde binnen ons verpleeghuis.’’
Terug