Er zijn van die momenten dat bewoners en ook mantelzorgers behoefte hebben aan een arm om hen heen. Aan woorden van troost en begrip wanneer zij zich verdrietig, onbegrepen of zelfs machteloos voelen. Dan is het fijn wanneer je als verzorgende of medewerker een activiteit kunt bieden om ruimte te geven aan deze gevoelens of de verwerking daarvan. Speciaal voor deze situaties ontwikkelden wij een nieuwe levensbeschouwelijke activiteit in het dagtv activiteitenaanbod. Met trots presenteren wij: Troostgedichten! Want poëzie verrijkt het leven. Dichtkunst laat je beleven, verandert je blik, je wordt erdoor geraakt of geïnspireerd. Woorden geven betekenis aan gevoel, aan wat er om je heen of in jezelf gebeurt.
Omdat het soms moeilijk is om woorden te vinden, is het fijn wanneer anderen gevoelens of ervaringen heel treffend weten te verwoorden. Dat is zo met de prachtige gedichten van Hans Cieremans. Verhalen over geloof, hoop, liefde, troost, vertrouwen, gelijkwaardigheid, vrijheid, onzekerheid en twijfel. Zij vormen de basis van deze nieuwe activiteit die je individueel of met elkaar kunt doen.
De schrijver van deze prachtige gedichten, Hans Cieremans, heeft een achtergrond in de zorg en werkte in een verpleeghuis met mensen met dementie. Hans: “Jaren geleden zat ik bij een cabaretgroep die bestond uit medewerkers in de (ouderen)zorg. Ik schreef toen regelmatig (lied)teksten voor de groep. Ruim 20 jaar traden we op voor personeel en/of vrijwilligers in de zorg. Toen mijn schoonzus ernstig ziek werd, schreef ik speciaal voor haar een gedicht. Het gedicht verdween na haar overlijden jaren in een la, waar het jarenlang bleef liggen. Na een oproep voor het insturen van gedichten op een christelijke gedichtensite stuurde ik dit gedicht in. Daar kreeg ik zoveel positieve reacties op dat de redactie van de site vroeg of ik vaker een christelijk gedicht wilde insturen. In 2007 werd ik zelfs uit 600 dichters gekozen als ‘dichter van het jaar’.”
Nadat hij twee christelijke gedichtenbundels ‘De trein van het leven’ en ‘Schelpjes’ had geschreven, richtte Hans zich met zijn gedichten op de zorg. Specifiek voor mensen met dementie, maar ook voor de mantelzorgers. “Ik merkte namelijk dat de aandacht vaak werd gericht op de patiënt en niet ging naar de mantelzorger die zelf ook met verdriet worstelde. Want dementie heb je niet alleen, de omgeving ook”, aldus Hans.
De gedichten voor deze levensbeschouwelijke activiteit zijn afkomstig uit zijn boeken ‘Vergeet-mij-nietjes’ en ‘Parels in de mist’ en worden voorgelezen door bekende stemmen die de bewoner herkenning en rust kunnen geven. Velen zullen zich meteen thuis voelen bij hun vertrouwde geluid. De stemmen zijn afkomstig van Jan van Veen – wie zat er niet aan de radio gekluisterd tijdens ‘Candlelight’ – en Anne van Egmond, radio en tv-presentatrice met een van de mooiste, zachtste en warmste stemmen van de Nederlandse radio.
Anne, vaste muziekadviseur en fan van GeheugenVenster, vond het fijn om aan dit project mee te werken: “Het geeft me een goed gevoel als Ingrid me belt om iets creatiefs te doen. Meestal betreft dat de muziek. Maar ditmaal mocht ik m’n stem lenen aan de empatische en juist op mensen met dementie gerichte gedichten van Hans Cieremans. Prachtig om te doen!”
Toen we Jan van Veen vroegen om een aantal Troostgedichten voor te lezen, wist hij niet of hij met zijn stem een bijdrage zou kunnen leveren aan het beoogde doel van Geheugenvenster. "Tot ik in mijn herinnering moest denken aan het verhaal van Jan Terlouw met het ook bij mij bekende 'touwtje uit de brievenbus'. Ik realiseerde mij ook dat er in mijn omgeving meer en meer bekenden te maken krijgen met vergeetachtigheid, onrustig gedrag, onzekerheid of problemen hebben met het zoeken naar de juiste woorden. Bij het lezen van de gedichten van Hans Cieremans wist ik het zeker. De herinnering aan mijn programma Candlelight zou velen in hún herinnering weer doen terugdenken aan hun verleden. Ik hoop dat deze Troostgedichten mensen helpen met herkenning weer terug te kunnen denken aan die momenten uit hun leven," aldus Jan.
Als aanvulling of ter verdieping van de verschillende thema's heeft 'dementiedominee' Ds. Tim van Iersel elk Troostgedicht voorzien van enkele aanknopingspunten en gespreksvragen om gemakkelijker wat uitgebreider stil te staan bij het betreffende onderwerp. Tim: “Ik heb met liefde hieraan meegewerkt, omdat ik dag in, dag uit, de kracht van gedichten en poëzie bij mensen met dementie zie. De woorden raken een diepere laag en brengt mensen in contact met elkaar en zichzelf. Daarnaast kunnen de gespreksvragen en -suggesties helpen bij die verbinding en het vinden van zin”.
De Troostgedichten zijn onderdeel van het huiskamer activiteitenaanbod van GeheugenVenster. Abonnees vinden de ‘Troostgedichten’ in het dagtv Activiteitenmenu onder ‘Spiritualiteit’.
Ben je geïnteresseerd in de prachtige gedichtenbundels van Hans Cieremans? De boeken zijn te bestellen via zijn website: www.hanscieremans.nl.
Terug