geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
nieuws
helpdesk
login
5 weetjes over Sinterklaas in vroeger tijden

5 weetjes over Sinterklaas in vroeger tijden

De Sint is weer in het land en in veel verpleeghuizen wordt aan deze feestdag aandacht besteed. Ook ouderen met dementie hebben vaak nog plezierige jeugdherinneringen aan Sinterklaas. Sinterklaas werd vrijwel in ieder huishouden gevierd en, ondanks de armoede in veel huishoudens, hoorde het geven van cadeaus erbij. Zo kregen kinderen in de jaren '50 vooral praktische cadeaus voor sinterklaas en ook kerst, zoals een nieuwe trui of paar schoenen.

1. Het oudste liedje

Misschien vraag je je af of bewoners met gevorderde dementie alle Sinterklaasjesliedjes nog herkennen? De meeste liedjes die wij nu zingen werden in hun jeugd ook al gezongen, dus meezingen gaat vaak nog prima. Even een leuk weetje: Het oudste sinterklaasliedje is  'Zie de maan schijnt door de bomen'. Dit liedje komt uit 1843!

2. De stoomboot

Sinds 1985 komt Sinterklaas aan in 'Pakjesboot 12'. In werkelijkheid gaat het om het uit 1910 afkomstige stoomschip Hydrograaf van de Koninklijke Marine. Maar daarvoor werden vaak andere schepen of voertuigen gebruikt.

25sint  62sint  42sint

3. Intocht

Hoewel de plaats van intocht van Sinterklaas tegenwoordig elk jaar wordt afgewisseld, vonden de intochten vanaf 1934 altijd plaats in Amsterdam. Zo ook in 1945. Omdat er dat jaar vanwege de oorlog weinig budget was voor de intocht hielpen de Canadezen mee met militaire voertuigen voor de intocht in Amsterdam. Pas vanaf 1964 vond de jaarlijkse intocht plaats in een wisselende stad. Het Noordhollandse Hoorn had dat jaar de primeur.

4. Snoepgoed

Wist je dat speculaas en marsepein vroeger liefdessnoepjes waren? Was een jongen verliefd op een meisje, dan kreeg ze een figuurtje in één van deze twee lekkernijen. Vaak was het een ventje of een hartje. Wanneer het meisje de jongen niet mocht, brak ze het figuurtje in twee. Vandaar ook de uitdrukking 'iemand zijn hart breken'.

5. De eerste Sint op TV

De eerste intocht die op de televisie werd uitgezonden, vond plaats in Amsterdam in 1952. Op het Damrak krijgt de Sint het traditionele glas bisschopswijn aangeboden. Onder de wachtenden op de Dam bevinden zich ook koningin Juliana en de prinsessen Margriet en Marijke.

En... deze week bij STV!

Het geheugen kan geprikkeld worden door Sinterklaasliedjes samen te zingen, maar ook foto’s kunnen mooie herinneringen oproepen. Daarom hebben we een hele mooie fotocollectie samengesteld met herkenbare beelden over van alles rondom de Sinterklaas-viering, van pepernoten, de intocht, het boek van Sinterklaas tot nostalgische cadeaus. De fotocollectie wordt deze week vertoond in het Seniorentelevisie-programma en een deel is bovendien op elk moment beschikbaar via onze TV-box.

Terug