Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Samenwerking PON: op reis in de tijd met Volkswagen!

Samenwerking PON: op reis in de tijd met Volkswagen!

Opnieuw een mooie samenwerking met een bedrijf met een rijke historie: Pon! 125 jaar geleden gestart als een bescheiden familiebedrijf, inmiddels uitgegroeid tot een wereldspeler met meer dan 12.000 werknemers. Pon is tot op de dag van vandaag de Nederlandse importeur van Volkswagen. We spraken met Vera Smeets, conservator Bedrijfshistorie bij Pon, over hun bijdrage met unieke historische films aan het nostalgische beeldaanbod voor bewoners in het verpleeghuis.

Eén van die films heet ‘Een dag in de zaak’. Inklokken, veel hoeden en overal werd flink gerookt, zelfs op het toilet. Alles ademt de sfeer van de jaren 50 in deze film. Authentieker dan dit wordt het niet. De beelden geven een goede indruk van het werkende leven van vroeger. Ongetwijfeld zullen bewoners dit beamen wanneer zij de film via de STV-box bekijken, het wordt een feest van herkenning. Vera legt uit dat de film is gemaakt in 1953 ter ere van een jubileum. De camera neemt ons langs alle onderdelen van de zaak: van kantoor, werkplaats, het magazijn tot de losplaats bij het spoor.

volkswagen-kantoor volkswagen-kantoor2 volkswagen-kantoor3 volkswagen-kantoor4 volkswagen-garage

Vera dook voor GeheugenVenster het archief in om de precieze achtergrond van deze film te achterhalen en vond de uitnodiging voor het jubileumfeest waar de film werd afgespeeld. Vera vertelt: “Het feest duurde tot drie uur in de nacht, maar in de uitnodiging wordt specifiek benoemd dat je de dag erna gewoon op tijd op je werk diende te verschijnen. En dat was, zoals in de film te zien is, al om zes uur!“ Ja, die tijden waren echt anders. Je ziet ook een duidelijke hiërarchie in de film en dat er weinig vrouwen aan het werk zijn, misschien een enkeling als secretaresse of telefoniste, of als huishoudelijk medewerker met een schortje om. De koffie werd netjes aan het bureau in je kopje geschonken, met een beetje geluk was dit twee keer per dag. Niets Nespresso-apparaat! Ook in de werkplaats ging het er anders aan toe. Zo werd het kenteken nog op de auto geschilderd. We kunnen het ons nu niet meer voorstellen.

Als je kijkt naar ansichtkaarten en films uit die tijd, kan je bijna niet om de 'Transporter' (de VW-bus, alias de Hippie-bus) en de 'Kever' heen. Ze waren gewoon niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Vera: “De Kever speelde een grote rol in de ontwikkeling van mobiliteit. Eerst de notabelen; de dominee, de dokter en de notaris, en in de jaren zestig werd de Kever toegankelijk voor ‘de gewone man’. De Kever werd enorm populair. Maar liefst 25 procent van alle auto’s was een Volkswagen.“ De beelden zullen ongetwijfeld herinneringen oproepen bij bewoners in het verpleeghuis. Vraag eens naar iemands eerste auto wanneer je de film samen bekijkt, echt een leuk gespreksonderwerp.

volkswagen-straatbeeld3 volkswagen-autoloze-zondag volkswagen-straatbeeld volkswagen-vakantie

Met het historisch archief beoogt Vera de geschiedenis van het bedrijf te bewaren en onder de aandacht te brengen bij de eigen werknemers. “Maar dat je met ons archief verloren herinneringen en daarmee de positieve gevoelens kunt opwekken bij deze doelgroep, dat maakt het extra waardevol.”

Het prachtige tijdsbeeldmateriaal wordt nu verwerkt. De films en fragmenten worden toegevoegd aan het GeheugenVenster on-demand aanbod in de STV mediabox. Als Reminiscentie-onderwerp (zoals Ambachten) en als onderdeel van Themagesprekken over werk, hobby en vakantie.

 

69

Samen maken we het verschil, bedankt!