logo

Video's over STV

Folders STV

Nadoen is meedoen

Om mensen met dementie te ondersteunen in het ritme van de dag ontwikkelen we momenteel enkele nieuwe beeldprogramma's, bijvoorbeeld ter inleiding van de eetmomenten. Deze beelden zijn afgestemd op de werking van het aangedane brein.

Voorafgaand aan de maaltijd wordt het nieuwe 'zorgmoment' subtiel ingeleid. Je ziet dan mensen die de tafel dekken en een boterham eten. De beelden zijn een stimulans om zelf ook te gaan eten. Door de wijze van filmen wordt als het ware een beroep gedaan op de spiegelneuronen, het na-apen. Dit helpt hen enorm bij het besef wat nu de bedoeling is. En dat is weer goed voor het zelfvertrouwen.

Deze vorm van ondersteuning is volgens zorgmedewerkers zeer welkom. De beelden bieden de mensen die aan bed gekluisterd zijn houvast en ondersteuning.

Daarnaast zal aandacht besteed worden aan passend amusement. Het bekijken van herkenbare beelden voedt de sociale cohesie. Dit komt door het (samen) meedoen, maar ook het na-apen speelt hierbij een rol. 

Een belangrijke activiteit in het dagritme is beweging voor het avondeten. Een beweeguurtje zorgt ervoor dat het vocht in de benen niet leidt tot onrust vlak na het naar bed gaan. Wij hebben voor deze momenten stimulerende programma's met passende activiteiten samengesteld.

Een boterham op een bord is een statische prikkel, dat zet nog niet aan tot eten. En zelf iets beginnen gaat niet meer. Dus etende mensen op TV zijn de juiste statische prikkel.
(Citaat uit 'De Dag door met Dementie' door Dr. Anneke van der Plaats en Dick Kits)