logo

Video's over STV

Folders STV

De kracht van herinnering

Bij het ophalen van herinneringen ervaren mensen met dementie plezierige gevoelens, die helpen om te ontspannen. De herkenbare muziek en beelden in het GeheugenVenster zijn speciaal afgestemd op de belevingswereld van mensen met dementie. Bekende deuntjes en liedjes dragen bij aan het thuisgevoel, alsof men 'woont in vroeger'. Het geheugen wordt gestimuleerd. Ook de bewegingen die zijn opgeslagen in het lichaam, maken dat men als vanzelf meebeweegt. De programmering bevat rustige en positieve muziek, de beelden herinneren aan het leven van vroeger waarin men alles nog kon en wist. En dat voelt prettig. De kracht van herinnering!

Hoe sterk hersenfuncties ook achteruit gaan, muziek wordt ingezet om te communiceren. Ook in de dagelijkse verzorging. Tot in een vergevorderd stadium kunnen mensen met dementie bovendien worden bereikt door toepassing van de juiste dynamische prikkels.

Herinneringen aan vroeger 

Het dagprogramma bevat amusement en gezellige meezingliedjes uit grootmoeders tijd, natuur- en landschapsbeelden, nostalgische filmpjes en de mooiste herinneringen aan plekjes in Nederland. Maar ook beelden van vroeger over het huishouden, folklore, ambachten, auto’s, luchtvaart, scheepvaart en het spoor, wonen, mode, naar school gaan, feestelijke gebeurtenissen, kortom een veelzijdig programma afgestemd op de interesse en leefwereld van de kijkers. Het is een prachtig tijdsbeeld en een feest van herkenning! De beelden worden zowel in kleur als zwart/wit vertoond. 

Meeleven en mee-beleven

Samen met een aantal zorglocaties werken wij aan nieuwe programma's voor ouderen met dementie, waarbij de zittende kijker worden gestimuleerd tot interactie. Het rechtstreeks aanspreken van de kijker met dementie is uniek en nog niet eerder via de televisie op deze wijze gefilmd en toegepast. Help mee om dit nieuwe beeldmateriaal te realiseren, samen bereiken we meer dan alleen!

Een onderwerp van gesprek zijn de liedjes geworden en wat nog meer telt: men is vrolijk en zingt veel mee. Vaak herkent men de teksten nog.
(Sectormanager)