logo

Video's over STV

Folders STV

Rust en ontspanning

Mensen met dementie vinden het fijn om 's middags even te rusten. Niet in bed, want dat wordt geassocieerd met slapen, maar onderuit in een comfortabele stoel, met plaid en kussen. Het GeheugenVenster dagprogramma leidt deze middagdut in door het tonen van rustgevende aquarium- of natuurbeelden met rustgevende muziek. Deze beelden zijn bovendien on-demand beschikbaar en handmatig te starten wanneer daar behoefte aan is.

Aquarium

Zweeds-Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het gedrag van vissen voor mensen rustgevend werkt. Een aquarium blijkt m.n. een zeer positief effect te hebben op het welzijn van mensen met dementie. Het kijken naar een aquarium werkt ontspannend, waardoor tevens eventuele onrust en agressie afneemt. Dankzij de medewerking van Isis Visuals en producent Tony Helsloot bevat het programma van het GeheugenVenster tijdens de rustmomenten mooie aquariumbeelden.

Natuur

Bij de invulling van het dagprogramma wordt eveneens gebruikt gemaakt van zgn. archetypische beelden. Deze beelden bevatten kennis van dingen die we gewoon weten zonder dat we erover hebben moeten leren en dus altijd behouden blijven. Voorbeelden hiervan zijn o.a. filmpjes en foto's van de natuur. Dankzij de steun van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten kunnen we de ons omringende natuur een beetje naar binnen halen.

De foto's zijn voor Staatsbosbeheer gemaakt door boswachters en fotograferende wandelaars door Nederlands natuurgebied.

De filmpjes van Natuurmonumenten zijn gemaakt in opdracht van het tijdschrift Puur Natuur en geven een prachtig beeld van de dieren om ons heen en hoe zij hun weg vinden in onze nabije omgeving.

 

Onrust die vaak aan het einde de middag ontstaat door vermoeidheid wordt met een lange middagdut vaak voorkomen.
(Citaat uit: 'De Dag door met Dementie' door Dr. Anneke van der Plaats en Dick Kits)