geheugenvenster
dagtelevisie activiteiten abonnementen contact
 
home
dagtelevisie
activiteiten
abonnementen
contact
inspiratie
kennisbank
over ons
helpdesk
login
Minder contact? Zo maak je een lieve video voor je ouder, oma of opa!

Minder contact? Zo maak je een lieve video voor je ouder, oma of opa!

Al eens gehoord van een Visuele Knuffel? Het is een leuke manier om je naaste met dementie een fijn moment te bezorgen wanneer bezoek even niet lukt. Familieleden kunnen deze persoonlijke video maken en vervolgens kan die via de STV-mediaspeler in de huiskamer van het verpleeghuis op elk gewenst moment door de bewoner worden bekeken. Een Visuele Knuffel kan door een verzorgende ingezet worden als een bewoner bijvoorbeeld even verdrietig is en familie mist. Soms kan een bekend gezicht en het horen van een vertrouwde stem wonderen doen en rust geven. Zeker in deze tijden van corona is het soms een uitdaging om elkaar in levende lijve te blijven ontmoeten en dan biedt de Visuele Knuffel een plezierig moment van verlichting.

Veel mensen vinden het heel leuk om iets te filmen met de mobiel, of iets te vertellen aan een ander. Ook jongeren zijn hier heel handig in. Zo’n Visuele Knuffel maken, is in beginsel dus heel goed te doen. Maar wij snappen ook dat niet iedereen een regisseur in de dop is, want… hoe pak je dit nu aan, waarop moet je letten als je een filmpje wilt maken? En hoe plak je verschillende stukjes video aan elkaar tot een leuk geheel? Daarom heeft filmmaker Maaike Delver haar hulp aangeboden.

Maaike Delver-oma-glimlach Maaike Delver-vader-auto Maaike Delver-vader-piano

Vertrouwde glimlach voor oma Miep

Maaike maakte vier jaar geleden samen met haar vader deze video voor haar oma Miep die in het verzorgingshuis woonde. Miep miste vaak haar familie en wist vaak ook niet meer dat haar kinderen op bezoek waren geweest. De verzorgenden vroegen daarom aan Maaike om een video voor Miep op te nemen. In de video ziet Miep haar zoon pianospelen en klussen aan de auto. De buitenwereld wordt zo weer het verpleeghuis ingebracht, was Maaikes idee.

Miep heeft tot aan haar dood ontzettend genoten van de video en zong altijd mee als haar zoon piano speelde op haar televisie. Haar zoon kon ze tot het einde gelukkig blijven herkennen, en soms keek ze wel drie keer per dag naar het filmpje. De filmmaker vertelt lachend: "Haha, ze was echt een fanatieke zangeres. De verzorgenden kenden de video op het laatst allemaal uit hun hoofd".

Hoe begin je? Maaike helpt!

Wil je als familielid ook graag een persoonlijke video maken voor je dierbare en heb je daar hulp bij nodig? Dan is het nu mogelijk om contact met Maaike op te nemen. Ze kan bijvoorbeeld een montage voor je maken met videomateriaal dat je zelf hebt opgenomen. Vooraf zal Maaike je dan telefonisch via een voorgesprek ook nog wat tips geven. Hiervoor rekent Maaike ongeveer € 175,- (ex. BTW), afhankelijk van hoeveel je aanlevert. Een kant-en-klaar filmpje van 3-5 minuten, waarbij ze zelf ook voor jullie filmt en naar jullie toe komt, kost vanaf € 375,- (ex. BTW en reiskosten) en wordt afgestemd op de wensen van de familie over de lengte en de opnameduur. Maaike woont zelf in de regio Utrecht. Woon jij buiten de Randstad en wil je dit project met ons oppakken, neem dan contact met ons op.

Zorginstellingen die dit als een leuke interne activiteit willen oppakken en familie bij de dagelijkse zorg willen betrekken, kunnen zich aanmelden via info@geheugenvenster.nl. Zij ontvangen dan een handig startpakketje met informatie om met de familie van bewoners te delen.

Maaike Delver 

Maaike Delver

Terug