Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Geef een Visuele Knuffel aan je naaste met dementie

Geef een Visuele Knuffel aan je naaste met dementie

Bewoners in het verpleeghuis kunnen zich soms erg verloren of alleen voelen. Omdat het kortetermijngeheugen hen in de steek laat, is het soms lastig te herinneren wie, en wanneer er bezoek is geweest. En deze tijd, waarin je als familielid, vriend of kennis, soms niet eens op bezoek kunt of mág komen, maakt het gemis soms extra frustrerend. Het is echter mogelijk om op elk moment troost en afleiding te bieden met een persoonlijke video gemaakt door familieleden: de Visuele Knuffel.   

Afleiding en troost

Deze video wordt door Stichting GeheugenVenster geüpload zodat deze via de STV-box te zien is op de tv van het desbetreffende verpleeghuis. Je filmpje wordt alleen in de huiskamer getoond van jouw naaste en niet openbaar gemaakt, tenzij je daar expliciete toestemming voor hebt gegeven. Verzorgers kunnen zo de Visuele Knuffelvideo opzetten wanneer iemand even verdrietig is of familie mist. Zo kan het vertrouwde gevoel van contact afleiding en troost geven op het moment dat de bewoner het even nodig heeft. Een stukje geruststelling. GZ-psycholoog en auteur van o.a. Het hart wordt niet dement, Huub Buijssen, omschreef troostrijk contact als volgt: “Het zien van je gezicht, horen van de stem, vrolijk zijn, lachen en een liefdevolle toon aanslaan, daar kan een mens met dementie enorm van opknappen. Blijven praten is heel belangrijk." Wij van Stichting GeheugenVenster kunnen ons hier helemaal in vinden. Daarom vinden we het belangrijk om de Visuele Knuffel mogelijk te maken en zijn wij vandaag op Wereld Alzheimer Dag met dit bijzondere project gestart.   

iStock-1268174140-gitaar iStock-1271512621-hartje  iStock-1272855096-samenindekeuken

Tips voor een Visuele Knuffel 

Maak de video voor je naaste niet al te lang, denk aan een lengte van 3-8 minuten. De concentratie van iemand met dementie is beperkt. Je kan de video gewoon met je mobiel maken alleen zorg ervoor dat het wel echt goed verstaanbaar is! We hebben ook wat filmtips voor het filmen zelf, waar je op kunt letten indien je een video of vlog maakt voor mensen met dementie.

Het fijnste is als de video herkenning oproept dus speel in op iemands hobby of gezamenlijke interesses. Of vertel simpelweg wat je die dag gaat doen. Zorg wel dat je zelf in beeld bent en probeer ook recht in de camera te kijken, zo maak je echt contact met je opa, oma, moeder of vader die in het verpleeghuis zit. Kijk op de pagina van Visuele Knuffel voor nog meer tips en waar je je video naar toe kunt sturen.

Wil je graag als organisatie (abonnee) aan de slag en heb je budget beschikbaar ? Ook dan kunnen we je uiteraard ondersteunen. Wij hopen op een hele hoop inzendingen zodat er binnenkort heel wat familieleden 'live' te zien zijn op de buis in het verpleeghuis! 

iStock-1032545386-klusinhuis iStock-1147376414-manvertelt iStock-918868816-tuin2

Over Stichting STV GeheugenVenster

Stichting STV GeheugenVenster maakt speciale muziek- en beeldprogramma’s voor verpleeghuizen. Via een TV-box ontvangt men enerzijds ons 24-uurs dementievriendelijke dag- en nachtprogramma met muziek vanaf de jaren 50, nostalgisch amusement, mooie beleef- en natuurprogramma's, afgestemd op de dagstructuur in de zorg. Anderzijds kunnen medewerkers via de afstandsbediening het programma onderbreken, om in te spelen op de behoefte in de huiskamer. Bijvoorbeeld voor een leuke gezamenlijke activiteit, zoals beweegoefeningen (Luchtdirigeren, Tai Chi oefeningen of stoelgym), maar ook Meezingliedjes, Reminiscentiemateriaal, of juist beelden ter afleiding bij onrust.

Meer informatie? Mail naar info@geheugenvenster.nl of bel 020-4160503 

 

69

Samen maken we het verschil, bedankt!