Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Samenwerking met nostalgiespecialist GT Rovers: oude tijden herleven bij STV!

Samenwerking met nostalgiespecialist GT Rovers: oude tijden herleven bij STV!

Graag stellen wij aan jullie voor: Elzeline Koerselman! 

Superblij zijn wij met de samenwerking met Elzeline Koerselman, beter bekend als auteur en columnist GT Rovers! Met haar passie over alles wat met nostalgie te maken heeft en haar enorme kennis over het vertrouwde leven van vroeger gaat zij vanaf nu ook een mooie bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van bewoners (met dementie) in het verpleeghuis! Elzeline zal voor Stichting GeheugenVenster content gaan maken ter uitbreiding van het on-demand Activiteiten aanbod in de STV mediabox voor de gezamenlijke huiskamer. 

Onder het pseudoniem GT Rovers schreef Elzeline de afgelopen jaren drie boeken boordevol mooie herinneringen van de jaren 30 tot begin jaren 80: 'Pure nostalgie', 'Meer nostalgie' en haar laatste boek 'Nederland bevrijd'. Daarnaast schrijft ze tweewekelijks een nostalgische column voor de Troskompas, voorzien van veelzeggende foto's uit o.a. het Nationaal Archief en Spaarnestad fotoarchief.

Pure nostalgie GT Rovers   Meer nostalgie GT Rovers   Nederland bevrijd GT Rovers

'Oh ja!' momenten en verwondering

In haar boeken en columns belicht zij uiteenlopende herkenbare onderwerpen uit ons gezamenlijk verleden, van nozems tot de girocheque, van hippylook tot Ti-Ta-Tovenaar, over autoloze zondagen, het eerste conservenblik, gasmunten en de SRV-wagen, te veel om op te noemen. Allemaal onderwerpen die bij veel ouderen heerlijke 'Oh ja!' momenten oproepen en die de jongere generatie vooral ook met verwondering inzicht geven in het leven van toen. Hoe leuk om deze kennis in te zetten in de dagelijkse zorg, ter ondersteuning en het maken van contact met mensen met dementie.

Afstemmen op de belevingswereld en interesse van bewoner

Elzeline: ''Hoe bijzonder is het om met Stichting GeheugenVenster te mogen samenwerken, mijn passie over nostalgie te combineren tot het maken van mooie televisie voor ouderen. Herinneringen ophalen over vroeger, samen kijken naar mooie oude foto’s en prachtige oude films en luisteren naar liedjes van vroeger. Ik heb er ontzettend veel zin in om samen prachtige content te maken en verheug me op een heel lange samenwerking.”

Met behulp van oud archiefmateriaal zal Elzeline een inspirerende collectie Themagesprekken samenstellen en voorzien van accurate tijdsbeeld informatie en tips voor gespreksstof. Heel handig voor de medewerker in de huiskamer, zodat deze gemakkelijk kan inhaken en nog beter persoonlijk kan afstemmen op de belevingswereld en interesse van de bewoner.

Herinneringen om te koesteren

Elzeline heeft zelf ook ervaring met het ophalen van herinneringen met bewoners in het verpleeghuis. Zij ging in gesprek met bewoners over vergeten onderwerpen en legde dit vast voor de jongere generatie. Een aantal video's is te zien op haar website. Dit is zo'n mooi verhaal, over het werk als naaister bij het warenhuis Maison De Bonneterie:

Elzeline: “Het is echt heel belangrijk om de pareltjes over het leven en werk van vroeger te bewaren. Niet alleen voor de generatie die toen leefde, maar ook om aan de volgende generaties te kunnen laten zien hoe het er toen aan toe ging. Om context mee te geven aan dingen die vroeger heel gewoon en vanzelfsprekend waren. De oude beelden, de muziek en de liedjes van vroeger geven de bewoners het heerlijke vertrouwde gevoel van vroeger. Herinneringen die gekoesterd moeten worden.“ En daar zijn wij het natuurlijk grondig mee eens!

 
Samen maken we het verschil, bedankt!