Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Nieuw: Prachtige fietstochten door verrassend mooi Nederland!

Nieuw: Prachtige fietstochten door verrassend mooi Nederland!

Hans Ermen houdt van fietsen, de Nederlandse natuur én van filmen! Hij stippelt prachtige routes uit en brengt deze al fietsend in beeld. Met de camera op het stuur registreert hij Nederland op z’n mooist. Kleurrijke heidevelden, oer-Hollands polderlandschap, pittoreske dorpen, smalle dijkweggetjes, eeuwenoude cultuurlandschappen langs landgoederen en kastelen, geurende fruitgaarden, kronkelende beken, singels, langs watermolens en kerken, door de bossen en voorbij eindeloze rietvelden.

Berkelland Doorwerth Akkrum

Om ook bewoners in verpleeghuizen deelgenoot te maken van zijn fietservaringen maakte hij speciaal voor onze abonnees een mooie selectie van zijn gefietste routes, per provincie. Bij elke route wordt bovendien informatie gegeven over de omgeving of mooie historische weetjes, handig als aanknopingspunt voor een gesprek of voor het ophalen van herinneringen. De routes zijn in de STV mediabox opgenomen als on-demand activiteit onder Beleven/Fietstochten.

In het dagelijks leven is Hans Ermen werkzaam bij een afvalverwerkings- en energiebedrijf. Als administratief medewerker geeft hij in zijn vrije tijd uiting aan zijn liefde voor de natuur. “Als je een indruk wilt krijgen van de grootse variatie van het Nederlandse natuurlandschap dan krijg je op Terschelling de meest gevarieerde indruk. Prachtig is het daar,” vindt Hans. “Nederland is echt verrassend mooi. Als ik een fietsroute voorbereid, dan kijk ik ook naar noemenswaardige plekken om te bezoeken, er is vaak zoveel te doen. Het moet wel mooi weer zijn. Als er meer dan 50% bewolking is, fiets ik niet. Blauwe luchten geven zo’n mooi contrast bij het groene landschap!”

Middag-Humsterland Route_Midwolda Marken2

Zijn fietstempo ligt op 16-18 km/u. Dat ziet er op de beelden best snel uit. Daarom hebben wij voor de bewoners de gefilmde routes iets vertraagd, voor een plezieriger beleving. In het juiste tempo fietsen is best moeilijk. “Als ik sneller fiets dan wordt het beeld niet goed weergeven, door schaduwen of wisselend licht. En als ik langzamer fiets, slinger ik. Ik probeer de horizon ook zo vlak mogelijk te houden en zo min mogelijk bochten te laten zien. Sommige mensen krijgen anders door het geschommel een gevoel van zeeziekte.” Hans fietst vrijwel alle routes alleen. “Ik stop vaak om bijvoorbeeld te wachten tot er mensen voorbij zijn want ik wil zo min mogelijk mensen in beeld. En soms draai ik wel 4x om, om een stukje opnieuw te filmen. Dat is voor anderen die meefietsen niet leuk, alsmaar wachten.”

Op zijn website vind je compilaties van meer dan 100 fietsroutes door heel Nederland. “Hoewel ik de filmpjes eerst voor mezelf heb gemaakt, vind ik het ook fijn om anderen te laten zien hoe mooi de natuur in Nederland is.” De pandemie was aanleiding voor Hans Ermen om ‘virtueel fietsen’ aan zijn website toe te voegen. “Dan hebben mensen ook een beetje afleiding tijdens het sporten thuis. Leuk ook om te fietsen met een hometrainer voor de buis! Dat mijn filmpjes nu ook in verpleeghuizen te zien zijn, vind ik geweldig!”

Hans Ermen-fietsroutes-in-beeld

 
Samen maken we het verschil, bedankt!