Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Ben jij artiest in de zorg en wil je ook nu iets voor kwetsbare ouderen betekenen?

Ben jij artiest in de zorg en wil je ook nu iets voor kwetsbare ouderen betekenen?

Normaal gesproken treed je op in het verpleeghuis, bezorg je bewoners een plezierige middag, activiteit of fijne beleving. Er is gezellig contact. En nu? Alles is anders. Je gaat op zoek naar andere mogelijkheden, want juist nu is extra aandacht en afleiding voor kwetsbare bewoners zó belangrijk! En precies daarom stelt GeheugenVenster vanaf vandaag haar videoplatform open voor zorgartiesten en nodigt hen uit om een video van een liedje of act uit hun optreden in te sturen. Zo kunnen bewoners en medewerkers in de gezamenlijke huiskamers van het verpleeghuis of kleinschalig wonen toch alvast via een 'voorproefje' van een optreden genieten! 

Artiest1_AleidaPlat Artiest2_Charles-Draai-Amusement Artiest3_Shantykoor-IJgenweiss Artiest4_La-Donna-Moblie

Plezier voor bewoners én medewerkers

Onlangs werden wij benaderd door een artiest die naar manieren zocht om bewoners in verpleeghuizen ook in deze periode plezier te geven en ook medewerkers een hart onder de riem te steken. Hij vroeg zich af of wij hem konden helpen aan zorginstellingen waar optreden voor bewoners toch nog mogelijk was. Desnoods buiten, als de deuren zouden sluiten. En dat gebeurde. Dit zette ons aan het denken. 

Dankzij het verwerken van activiteitenkalenders voor ons in-huis TV-kanaal voor zorglocaties (SeniorenTV) hebben we de afgelopen jaren nogal wat namen van zorgartiesten verzameld die ervaring hebben met deze doelgroep. Veel centrale activiteiten zijn nu helaas geannuleerd. De focus ligt meer dan ooit op kleinschalige activiteiten in de gezamenlijke huiskamer. Een plek waar artiesten niet meer kunnen komen, maar waar onze TV-box vanwege het speciale muziek- en beeldaanbod in versneld tempo te vinden is.

1 + 1 = 3

“Onze ervaring is dat bewoners, wanneer je ze via de TV rechtstreeks aanspreekt, graag reageren en meedoen. Hoe mooi zou het zijn als zorgartiesten in deze heftige tijd toch wat extra vertier kunnen geven in de huiskamers. We willen zorgartiesten daarom de gelegenheid geven om zichzelf via een 'voorproefje' te profileren bij de bij ons aangesloten zorglocaties en tegelijkertijd bij te dragen aan gezelligheid en afleiding. 1+1=3!”, aldus Ingrid van der Horst, directeur van Stichting STV GeheugenVenster. “Daarom stellen wij op ons videoplatform ruimte beschikbaar aan zorgartiesten en roepen hen op om hun video's met ons te delen, zodat we duizenden bewoners wat extra vertier, gezelligheid en afleiding kunnen bezorgen! Via de contactinfo bij het filmpje kunnen zorgmedewerkers artiesten bovendien rechtstreeks boeken voor een betaald (buiten)optreden of bezoek.”

Compilatie van ontvangen inzendingen:

Roel van Dongen, oprichter van Performers Platform waar veel artiesten in de dementie- en gehandicaptenzorg zich bij hebben aangesloten, is erg enthousiast over dit initiatief en deed er een schepje bovenop: “Wij bieden artiesten in de zorgsector die meedoen aan deze actie een gratis lidmaatschap aan voor 1 jaar op al onze sites.” En dat zijn er nogal wat, fantastisch! (Deze actie is inmiddels afgelopen, maar insturen kan nog steeds!)

Zorgmedewerkers kunnen op zijn site zorgentertainment.nl rechtstreeks contact opnemen met muzikanten, zangers, verhalenvertellers en andere performers voor de zorgsector. Men kan inspiratie opdoen voor zowel grotere optredens in het restaurant als huiskameroptredens, luisterconcerten of een activiteit met 1-op-1 contact.

Artiest5_Huistheater Artiest6_Kameha Strings Artiest7_Freilach-klezmer-volksdans Artiest8_Luna-Lunettes

Ben jij zorgartiest en doe je ook mee?

Zing je oud-Hollandse liedjes, chansons of opera, kun je goochelen, treed je op met een koor of als troubadour, vertel je verhalen, geef je huiskamerconcerten, breng je humor, cabaret of muzikaal theater? Doe dan met ons mee!

Stuur je aanmelding dan naar ingrid.vanderhorst@geheugenvenster.nl en voeg daarbij:

 • artiestennaam en omschrijving van wat je doet, in max. 60 woorden
 • artiestenfoto: formaat 1200x800 (liggend)
 • contactgegevens: naam, telefoonnummer, mailadres en evt. website
 • jouw filmpje: dat kan een liedje of muziekstuk zijn of klein deel van een optreden. Specificaties: 2-5 minuten, HD, liggend, .mp4 of .mov (of in overleg). Het bestand ontvangen we graag via WeTransfer op hetzelfde mailadres, o.v.v. je artiestennaam.

Contactinformatie wordt geplaatst bij jouw filmpje in de STV mediabox, zodat zorgmedewerkers je vanaf dat moment ook rechtstreeks kunnen boeken voor een betaald optreden of bezoek.

Filmpje maken? Bekijk dan deze tips:

Filmen kun je met een fotocamera die ook kan filmen. Selecteer een stukje uit jouw repertoire, waarin jouw act of optreden goed uit de verf komt. Iets wat kenmerkend en specifiek is voor jouw aanbod, wat mensen kunnen ervaren als jij er bent. Tips:

 • Probeer niet tegen de zon/licht in te kijken of met tegenlicht te filmen, dan ben je (of zijn jullie) moeilijker te zien
 • Gebruik bij het filmen een statief of iets anders voor stabiliteit
 • Je kunt jezelf even voorstellen, maar is niet verplicht natuurlijk
 • Indien mogelijk: kijk af en toe in de lens en spreek de bewoner aan, dat stimuleert de interactie tijdens het kijken
 • Beeldkwaliteit: voorkeur HD (1920 x 1080), evt. 1280 x 720, liggend
 • Geen compilatie van meer filmpjes of verschillende liedjes (m.u.v. een medley)
 • Ga je toch filmen met je mobiel: a) kantel je telefoon voor liggend beeld (!) -dus níet je telefoon rechtop houden, want dan krijg je aan de zijkanten grote zwarte vlakken op de TV), en -heel belangrijk- b) let vooral ook op de juiste afmetingen en kwaliteit, en voldoende licht. Besef ook dat geluidskwaliteit dan wat minder kan zijn.

Veel succes! We zien je inzending graag tegemoet!

Artiest10_duo A Mens Passion trio van toen Artiest11_DuoDeWildeOrchidee Artiest12_Fabelo

Over Stichting STV GeheugenVenster

Stichting STV GeheugenVenster maakt speciale muziek- en beeldprogramma’s voor verpleeghuizen. Via de STV mediabox ontvangt men enerzijds ons 24-uurs dementievriendelijke dag- en nachtprogramma met muziek vanaf de jaren 50, nostalgisch amusement, mooie beleef- en natuurprogramma's, afgestemd op de dagstructuur in de zorg (zonder Covid-19 nieuws). Anderzijds kunnen medewerkers via de afstandsbediening het programma onderbreken, om in te spelen op de behoefte in de huiskamer. Bijvoorbeeld voor een leuke gezamenlijke activiteit, zoals beweegoefeningen (Luchtdirigeren, Tai Chi oefeningen of stoelgym), maar ook Meezingliedjes, Reminiscentiemateriaal, of juist beelden ter afleiding bij onrust.

Meer informatie? Mail naar info@geheugenvenster.nl of bel 020-4160503 

 
Samen maken we het verschil, bedankt!