Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Prachtige voetbalherinneringen herleven dankzij Eredivisie CV!

Prachtige voetbalherinneringen herleven dankzij Eredivisie CV!

Als jong ventje naar je eerste voetbaltraining en lekker met z'n allen achter die leren bal aan hollen, samen met je pa naar een wedstrijd van jullie club, een potje voetballen met vrienden op het plein in de wijk, of samen die zenuwslopende wedstrijd kijken in de kroeg. Veel oudere bewoners koesteren warme herinneringen aan voetbal. Voetbal is meer dan alleen herinneringen.

Met trots laten wij jullie graag weten dat we dankzij de samenwerking met Eredivisie CV en partner OD Media een prachtige collectie historische voetbalfragmenten hebben kunnen samenstellen voor zorgvilla's en verpleeghuizen. 

Vooral voor mensen met dementie is het belangrijk om het geheugen te stimuleren en bijbehorende positieve emoties te ervaren. De passie voor voetbal gaat immers nooit verloren. Genieten van een mooie pass of een geweldige assist, technische hoogstandjes. Maar ook verbroedering: doelpunten vierde je samen (ook die van de tegenstander want ruzie was er amper, het ging om de bal) en dan die verbazing over het verrassende wedstrijdverloop! Kortom, samenzijn en samen genieten van legendarische en onvergetelijke voetbalmomenten. 

Eredivisie voetbal 

In het aanbod is een breed scala aan voetbalclubs vertegenwoordigd. Want een bewoner wil natuurlijk het liefst zijn eigen favoriete club in actie zien. Naast memorabele klassiekers met Ajax, Feyenoord of PSV zijn ook beelden te zien van clubs die inmiddels zijn verdwenen, denk aan: Blauw Wit Amsterdam, USV Elinkwijk (Utrecht), NOAD (Tilburg) of GVAV (voorloper van FC Groningen). Er is voor ieder wat wils!

De Eredivisiebeelden zijn zeer gevarieerd, van zwart-wit registraties in de jaren 50 tot, twintig jaar later, uitgebreidere samenvattingen in kleur en zelfs samenvattingen zonder commentaarstem. Vooral bij de beelden met omgevingsgeluiden waan je je opeens terug in de tijd, alsof je zelf langs de lijn of in het stadion zit. Pure beleving!

Aukje Geubbels, MVO manager van de Eredivisie CV: "Sinds de oprichting in 1956 beleven miljoenen mensen plezier aan het Eredivisie voetbal, van jong tot oud. We zijn ervan overtuigd dat het beschikbaar stellen van Eredivisiebeelden voor de bewoners bijdraagt aan het herbeleven van voetbalmomenten van vroeger en het stimuleren van het geheugen. Memorabele voetbalherinneringen die zorgen voor een goed gesprek onderling en een fijnere beleving van de dag. Daar dragen we graag aan bij!’’

voetbal-publiek voetbal-scorebord voetbal-aan de bal voetbal-doelpunt voetbal_doelpoging

Mannending

Over het algemeen is het activiteitenaanbod in het verpleeghuis wat meer gericht op vrouwelijke bewoners dan op de mannelijke minderheid. Daar wilden we iets aan doen. Voetbalkenner en GeheugenVenster-vrijwilliger van het eerste uur, Evert Vermeer, spitte het Eredivisie-archief door en stelde de historische voetbalcollectie voor ons samen. Voetbal was vroeger eigenlijk vooral een 'mannending'. Dat viel erg op bij de selectie van de beelden. Evert: "Bewoners in verpleeghuizen zijn toch al snel boven de 80. We zijn zover mogelijk terug gegaan in de tijd met fragmenten uit de jaren 50, vooral omdat jeugdherinneringen het langst intact blijven bij mensen met dementie. Het was al met al een hele klus. Ook bij mij kwamen weer veel namen naar boven. Deze namen en ook de teamopstellingen heb ik verzameld en bij de Eredivisie-selectie vermeld. Voetbal herbeleven kan niet zonder namen noemen natuurlijk. De sfeer was wel wat gemoedelijker. Echt genieten!"

De ‘Voetbal’-collectie vinden medewerkers als onderdeel van het Reminiscentie-aanbod in onze STV mediabox voor de gezamenlijke huiskamer (STV Interactief). We hopen op veel gejuich en mooie verhalen!

Interesse in passend en ondersteunend aanbod voor verpleeghuizen? Informeer hier naar de mogelijkheden voor jouw locatie!

 

69

Samen maken we het verschil, bedankt!