Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Lachrimpeltjes! Meer humor in de huiskamer dankzij samenwerking CliniClowns!

Lachrimpeltjes! Meer humor in de huiskamer dankzij samenwerking CliniClowns!

CliniClowns Nederland en Stichting Geheugenvenster hebben de handen ineengeslagen voor meer humor in zorginstellingen. CliniClowns heeft een serie komische video’s ontwikkeld om plezier en afleiding te geven aan kinderen tijdens hun ziekteproces, zodat ze naast live ook op een andere manier kunnen genieten van de clowns. Samen zijn we nu een pilotproject gestart om te kijken of deze video’s ook ouderen in het verpleeghuis plezier kunnen bezorgen.

De geselecteerde video’s zijn prima in te zetten voor ouderen met dementie. Ondanks dat de sketches zijn geproduceerd voor kinderen, zijn ze namelijk níet kinderachtig. Wat de filmpjes bovendien dementievriendelijk maakt, is dat ze kort zijn, er wordt bijna niet in gesproken en ze zijn ook niet te snel gemonteerd. Ook is er geen sprake van een ingewikkelde verhaallijn. 

Cliniclowns-GeheugenVenster4 Cliniclowns-GeheugenVenster2 Cliniclowns-GeheugenVenster5

De video’s zijn het beste te omschrijven als slapstick, zoals we dat kennen van Laurel & Hardy (Dikke en de Dunne). De sketches van Laurel & Hardy zijn te zien op het dementievriendelijke Seniorentelevisie-kanaal. We horen regelmatig terug dat de bewoners hier hartelijk om kunnen lachen. Bovendien weten we dat gevoel voor humor ook in de laatste fase van dementie intact blijft.

Verpleeghuis Kaailanden van zorgorganisatie Noorderboog in Meppel heeft de primeur. Een aantal dames van de PG-afdeling van deze kleinschalige woonvoorziening wordt getrakteerd op een vrolijke CliniClowns taart en mogen als eerste bewoners de video’s bekijken. De dames genieten er zichtbaar van.

CliniClowns-kijken_Kaailanden_GeheugenVenster1  CliniClowns-kijken_Kaailanden_GeheugenVenster2

Verzorgende Joke Hulzebos vertelt over een rustige Friese dame die vooral non-verbaal communiceert: “Je zag haar gezicht echt openen, ontspannen... je zag lachrimpeltjes om haar ogen komen. En de glimlach om haar mond, je zag haar echt openen! Dat was een mooi moment.”

De grappige video’s gaan over alledaagse onderwerpen, zoals je verjaardag vieren, vissen of schilderen en geven op deze manier een handreiking voor een gesprekje. Dit zien we ook meteen gebeuren in de gemeenschappelijke woonkamer in Meppel, een bewoonster begint meteen te vertellen over haar vader die vroeger ook viste.

Coen Abbenhuis, directeur van CliniClowns: “Bijzonder om te zien hoe de bewoners reageren op onze filmpjes. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten van deze pilot. De CliniClowns komen ook op bezoek in verzorgingshuizen; dan is er ruimte om met liefde en respect het spel af te stemmen. Je ziet mensen echt opbloeien. Maar we kunnen nog lang niet overal zijn en fijn als de filmpjes ook al zorgen voor plezier.”

Kortom, vanaf nu vinden abonnees in ons on-demand platform bij de Beleefprogramma’s onder ‘Humor’ maar liefst 13 korte humoristische video’s met de CliniClowns in de hoofdrol. We wensen de bewoners en zorgmedewerkers veel kijkplezier, leuke gesprekken en hopen dat het lachen tot op de gang te horen is!

Meer weten over humor en dementie? Lees hier ons interview met Marcellino Bogers.

Voor meer informatie over een CliniClowns-bezoek in de huiskamer kun je bellen met 033 469 90 40 of mail naar info@cliniclowns.nl.

 
Samen maken we het verschil, bedankt!