Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
Film 'Oer-Hollands' helpt ontspannen en herinneren

Film 'Oer-Hollands' helpt ontspannen en herinneren

We zijn een nieuwe samenwerking gestart en wel met filmmaakster Ella Tholhuijsen. Deze enthousiaste Brabantse vindt dat er veel te weinig aanbod is van beeldmateriaal voor mensen met dementie. Daar zijn we het natuurlijk grondig mee eens. Het is één van de redenen waarom we zelf steeds meer programma's produceren. Ella maakt prachtige natuurfilms met levendig natuurgeluid en rustige muziek. Haar project heet 'Samen Helpen Herinneren'.

Trailer 'Oer-Hollands' van Ella Tholhuijsen - Samen Helpen Herinneren

“Ik heb gezien wat de beelden doen bij mensen met dementie. Ze kijken naar de tv, wijzen ernaar, een glimlach verschijnt, een herinnering. Dat is zo ontroerend om te zien. De woorden weten ze soms niet meer. Maar de beelden en de geluiden halen een herinnering naar boven. De films zijn niet alleen bedoeld om te herinneren maar ook om te ontspannen.”

We hebben één van haar films, Oer-Hollands, ter kennismaking toegevoegd in de STV mediabox onder 'Natuur' als voorproefje. Ella heeft nog meer mooie films gemaakt, neem maar eens een kijkje op haar website

Natuurbeleving is een belangrijk onderdeel in onze programmering, we zijn dan ook heel blij dat we onze abonnees deze ontspannende beelden kunnen aanbieden. Onderzoekt toont aan: een bezoek aan of het kijken naar de natuur leidt tot een vermindering van pijn en negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid en tot een toename van positieve gevoelens en energie.“  (Bron: Gezonder door Groen. Factsheet voor artsen over het effect van de natuur op onze gezondheid /IVN)

Ella zegt zelf over de samenwerking: “Een tv-kanaal voor mensen met dementie is natuurlijk geweldig en zo hard nodig. Eigenlijk zou dat in elke huiskamer thuis en in elke zorginstelling te zien moeten zijn. Dat ik daar een kleine bijdrage in mag leveren, is super!"

Ella, nogmaals bedankt voor je bijdrage en bemoedigende woorden. Wij wensen jou en Noortje ook veel succes met jullie project en nog vele geluksmomentjes, zowel bij de mensen waarvoor jullie je inspannen als tijdens het maken van jullie mooie films!

bewerkt

V.l.n.r.: Initiatiefnemers van het Project "Samen Helpen Herinneren" Noortje Kop (verpleegkundige Hospice Roosdonck) en Ella Tholhuijsen (filmmaakster) met Ingrid van der Horst bij de lancering van Oer-Hollands.

 
Samen maken we het verschil, bedankt!