Geheugenvenster.nl respecteert uw privacy

Wij gebruiken cookies om de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren en statistieken bij te houden. Meer info

 
'Meisjes van Verkade' prikkelen geheugen bewoners Oostergouw

'Meisjes van Verkade' prikkelen geheugen bewoners Oostergouw

In samenwerking met het Zaans Museum lanceerden we een uniek beeldprogramma over hoe het was om vroeger in de Verkadefabriek te werken. Iedereen in de Zaanstreek kende destijds de Verkadefabriek, veel bewoners hebben familieleden die er werkten of stonden zelf bijvoorbeeld achter de lopende band.

Oostergouw2 Oostergouw6 Oostergouw7

De thermometer tikt buiten maar liefst 37 graden aan wanneer in verpleeghuis Oostergouw (Zaandam) de feestelijke lancering plaatsvindt van ons nieuwe programmaonderdeel over ‘De meisjes van Verkade’.  De hitte mag de pret niet drukken, want in Oostergouw stroomt de gemeenschappelijke ruimte al snel vol met bewoners van diverse afdelingen. Sommigen hebben ook hun familie uitgenodigd. 

Medewerkers van het Zaans Museum hebben flink uitgepakt en de ruimte prachtig aangekleed. Er hangen ouderwetse reclameposters, koekblikken van vroeger staan uitgestald en de bekende Verkade verzamelplaatjes liggen overal op de ronde tafels. Toen wij begin dit voorjaar het museum benaderde was het museum meteen enthousiast. Directeur Jan Hovers laat weten: “Het is een ontzettend mooi en belangrijk project; het is een voorrecht voor ons museum dat we hier in mogen participeren. Door de samenwerking met Stichting STV GeheugenVenster en de verpleeghuizen bereiken we ook diegenen die niet meer zelfstandig het museum kunnen bezoeken.” 

Heerlijke herinneringen

Oostergouw heeft flink wat vrijwilligers opgetrommeld om de activiteit in goede banen te leiden en de bewoners met dementie de juiste begeleiding en aandacht te bieden. Eén van de doelen van het beeldprogramma is namelijk reminiscentie, het ophalen en delen van herinneringen, door het geheugen te prikkelen. Daarbij is het belangrijk dat er genoeg ruimte is om ook echt een luisterend oor te bieden om het gesprek en contact te stimuleren. Tijdens het uitdelen van de koekjes en chocolade door de Verkademeisjes komen meteen de eerste verhalen los. Want die koekjes, zo liet een oud-Verkademeisje weten tot hilariteit van de aanwezigen, "daar mocht je als medewerker zelf niet van snoepen, dat was ten strengste verboden". En een mevrouw met vergevorderde dementie, voormalig Verkademeisje, begint spontaan een liedje te zingen van vroeger, tot verbazing van één van de activiteitenbegeleiders. Wat een hartverwarmend moment!

De fotocollectie is toegankelijk via het on-demand abonnement STV Interactief, zodat deze ook in andere verpleeghuizen voor prettige herinneringen en mooie contactmomenten kan zorgen.

Kortom, we kijken terug op een geslaagde middag dankzij de inzet van de vrijwilligers, presentatrice Karin Borst van het Zaans Museum en ook Verkade die al het lekkers heeft gesponsord. Iedereen nogmaals bedankt!

Terugblik in Noordhollands Dagblad, 27 juli 2019  (andere berichtgeving in de media, zie ook: Zaanstreek op zondag):

Noordhollands Dagblad_Verkade-GeheugenVenster_27-07-2019

 
Samen maken we het verschil, bedankt!